Bataturi in talpa: cauze, simptome, tratament
Bataturile sunt ingrosari ale pielii, cu manifestare dureroasa, ce apar in special la nivelul mainilor si al picioarelor, ca urmare a unei actiuni presoare, repetitive. Desi nu reprezinta o problema grava de sanatate, bataturile sunt afectiuni ale pielii inestetice, dureroase, ce pot accentua anumite probleme de sanatate.
Absolut toata lumea s-a confruntat cel putin o data in viata cu bataturi, fie la nivelul talpilor sau al calcaielor, fie la nivelul palmelor. Bataturile pot fi localizate si la nivelul coatelor sau al genunchilor. Nu doar sportivii sunt predispusi la astfel de probleme, ci si alte categorii de profesii.
Exista modalitati prin care puteti preveni aparitia unor bataturi, dar si solutii variate de tratare, atunci cand ele se profileaza.
Cauzele aparitiei bataturilor
Asa cum spuneam, bataturile apar ca urmare a exercitarii unei presiuni si a unei frictiuni repetate, pe o anumita suprafata de piele.
La nivelul picioarelor, de fapt al talpilor si calcaielor se remarca aparitia celor mai multe astfel de probleme. Fie este vorba de materialul din care este confectionata incaltamintea care preseaza piciorul si pana nu se inmoaie va duce la aparitia bataturilor, fie nu purtati soseta sau ciorapi si atunci frecarea pantofului pe piele va duce la iritatie, durere si formarea bataturilor.
De asemenea, trecerea de la un sezon la altul favorizeaza aparitia bataturilor, atunci cand schimbati incaltarile si treceti de la ghete la pantofi, de la pantofi la sandale sau invers.
Oamenii care prin natura profesiei merg mult pe jos, cei care nu aleg corect incaltarile, dar si cei care calca gresit, pot sa se confrunte periodic cu diverse bataturi.
Sportivii, cei care lucreaza pe santiere de constructii, croitorii, muzicienii, dar si scriitorii, care folosesc instrumentele de scris mult timp, sunt predispusi la bataturi la nivelul mainilor, acolo unde intra in contact cu diverse obiecte, care preseaza sau freaca pielea.
Exista insa si alte situatii in care bataturile pot aparea. Unele persoane se pot confrunta cu boli cronice sau probleme de sanatate la nivelul picioarelor. Anumite formatiuni si deformari ale oaselor de la nivelul labelor picioarelor pot favoriza aparitia bataturilor, atunci cand oamenii fac efort.
Simptome
- Intarirea zonei cu ingrosarea pielii;
- Piele inrosita, iritata;
- Piele aplatizata, de culoare rosie initial, apoi poate fi mai inchisa la
- culoare decat pielea din zona in care se afla;
- Sensibilitatea la atingerea zonei;
- Vezicule rosii sau albe purulente la inceput;
- Durere in mers sau atunci cand sunt realizate diverse activitati;
- Pielea se descuameaza.
Netratate, bataturile se pot ingrosa tot mai mult, vor pune probleme in desfasurarea activitatilor si chiar se pot infecta, daca nu sunt curatate si ingrijite corespunzator.
Prevenirea aparitiei bataturilor
Cauzele aparitiei bataturilor sunt multiple, iar formele si modalitatile de prevenire urmeaza acelasi tipar. Asadar iata ce puteti face pentru a scapa de bataturi:
- Purtati incaltaminte comoda, in conformitate cu forma piciorului;
- Achizitionati incaltaminte de calitate ce ofera suport talpii;
- Femeile trebuie sa fie atente cu incaltarile cu tocuri inalte;
- Tratati orice probleme de la nivelul picioarelor si mainilor;
- Pielea ingrosata, dar si cea sensibila are nevoie de protectie adecvata, astfel incat sa nu se ajunga la aparitia bataturilor;
- Folositi ciorapi si sosete de calitate pentru a nu spori frictiunea;
- Utilizati produse care sa va ajute sa aveti maini hidratate sau plasturi si pansamente care pot sa previna si sa amelioreze problemele.
- Nu mergeti mult pe jos, daca nu aveti incaltaminte comoda.
Aparitia de bataturi in talpa la copii trebuie sa te trimita la o evaluare la medicul ortoped; este posibil sa existe o problema de postura sau de anatomie locala a piciorului, care poate fi tratata si corectata.
Consult medical
Sunt situatii destul de rare in care aparitia bataturilor favorizeaza dezvoltarea unor infectii in zona respectiva, ceea ce duce la disconfort, durere si extinderea problemei initiale. Daca nu puteti tine sub control situatia sau iritatiile si infectia se extinde este recomandat sa mergeti de urgenta la un medic.
Nici bolnavii cronici nu trebuie sa evite doctorul, mai ales cand au probleme de sanatate de tipul diabet sau afectiuni ale labei piciorului. Cei cu probleme de greutate vor avea de asemenea de suferit, mai ales ca picioarele sustin toate greutatea, iar sanatatea lor este extrem de importanta.
Orice afectiune care limiteaza sau afecteaza mobilitatea trebuie sa fie expusa medicului, care va gasi cea mai buna varianta de tratament pentru fiecare caz in parte.
Persoanele cunoscute cu malformatii la nivelul oaselor picioarelor si ale labelor vor trebui sa fie cu atat mai atente la orice batatura aparuta si care le pune probleme. Si in cazul lor, medicul curant va fi cel care va decide tratamentul sau investigatiile de facut, in urma carora se poate stabili cauza si schema de recuperare.
Tratamente
O simpla batatura se poate trata acasa, cu fara prea mari batai de cap. Exista o serie de lotiuni, creme, geluri, uleiuri sau plasturi pentru bataturi in talpa, care va sunt la indemana. In general, pentru bataturi in talpa tratamentul este simplu si neinvaziv - nu se recomanda efectuarea de manevre agresive asupra acestora.
Cand bataturile sunt ceva mai complexe sunt necesare ingrijiri ale picioarelor, atat inainte de baie, in timpul, cat si dupa baie, astfel incat durerea sa fie eliminata, vindecarea sa se produca fara probleme, iar disconfortul sa fie inlaturat. Pentru bataturi in talpa, tratamentul naturist cel mai simplu si mai lipsit de contraindicatii este inmuierea repetata a acestora in apa calda si indepartarea lenta a straturilor superficiale de piele moarta.
Cine se confrunta cu diverse afectiuni ale labei piciorului, poate apela la dispozitive medicale de tipul branturilor ortopedice, asemanatoare celor purtate de copii cu platfus, pentru o corectie a pozitiei labei piciorului.
De asemenea, purtarea incaltarilor adecvate picioarelor este esentiala.
Cei care lucreaza foarte mult cu mainile si au frecvente bataturi in palma, la nivelul degetelor pot sa utilizeze plasturi, bandaje sau fase pentru protectie. Imediat dupa aparitia bataturilor si aceste persoane trebuie sa apeleze la creme, lotiuni, geluri pentru vindecare si ingrijire. Trebuie acordata o atentie mare ingrijirii mainilor, astfel incat pielea sa nu aiba de suferit.
In situatiile ceva mai complicate, medicul poate decide daca sunt necesare si alte tipuri de protectie si tratament. Sunt cazuri rare, in care se ajunge la interventii chirurgicale, nu neaparat pentru corectarea pozitiei oaselor labelor picioarelor, ci pentru inlaturarea unor formatiuni extrem de dure si de dureroase, formate de bataturi care s-au intarit in timp si care pot restrictiona miscarile.
Si pentru pacientii cu probleme circulatorii in zona inferioara, medicul de specialitate va gasi tratamentul potrivit, medicamentos, daca se impune, oferindu-va si informatiile necesare pentru ca sanatatea sa nu va fie pusa in pericol.
Ingrijirea corespunzatoare a bataturilor ajuta la vindecarea corecta a acestora. Masurile luate pentru prevenirea si tratarea acestor probleme va asigura un confort sporit, atunci cand faceti miscare, va indepliniti indatoriile si realizati activitatile zilnice. Cand bataturile nu va dau pace sau aveti anumite probleme de sanatate, medicul specialist va poate oferi suportul si tratamentul necesare, astfel incat calitatea vietii sa se mentina la aceleasi standarde.
Bataturile pot fi suparatoare, dureroase, putand duce si la alte probleme de sanatate. Asadar, ingrijirile sunt extrem de importante.
Surse de informare:
1. Corns and Calluses - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16896-corns-and-calluses
2. Corns and calluses - https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/
3. Understanding Corns and Calluses -- the Basics - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-corns-calluses-basics
4. Corns and calluses - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946