Durerea de oase: cele mai frecvente cauze si optiunile de tratament
Durerea de oase reprezinta o senzatie de sensibilitate extrema sau alt disconfort in unul sau mai multe oase simultan. Aceasta difera de durerile musculare si articulare, deoarece isi poate face simtita prezenta, indiferent daca va aflati in miscare sau sunteti in stare de repaus.
Durerea osoasa nu reprezinta o afectiune in sine, aceasta fiind mai degraba un simptom, frecvent legat de boli care destabilizeaza functia sau structura normala a osului.
Care sunt cauzele durerii osoase?
O serie de mai multe afectiuni sau evenimente pot favoriza aparitia durerii de oase:
Accidentele
Leziunile sunt o cauza comuna a durerii osoase. De obicei, aceasta durere apare atunci cand o persoana trece printr-o trauma, cum ar fi un accident de masina sau o cadere. Impactul poate rupe sau fractura osul, orice deteriorare a acestuia putand provoca durere sau disconfort in zona afectata.
Deficit de minerale
Pentru a ramane puternice, oasele au nevoie de o varietate de minerale si vitamine, inclusiv calciu si vitamina D. Carentele acestora resimtite pe perioade indelungate pot duce, adesea, la osteoporoza - una dintre cele mai frecvente tipuri de afectiuni osoase. Persoanele aflate in stadiile inaintate ale osteoporozei prezinta frecvent dureri, acestea putand chiar sa le impiedice activitatea obisnuita.
Cancerul metastatic
Cancerul metastatic se refera la celulele tumorale dintr-un organ care se raspandesc in alte parti ale corpului, afectand functiile obisnuite ale acestora. Cancerele de san, plaman, tiroida, rinichi si prostata se numara printre cele mai frecvente afectiuni care se pot raspandi si la nivelul oaselor.
Cancerul osos
Cancerul osos descrie celulele maligne care provin din osul in sine. Acesta este mult mai rar decat cancerul osos metastatic [1] si poate provoca dureri ascutite atunci cand boala perturba sau distruge structura normala a osului.
Boli care interfereaza cu vascularizarea oaselor
Unele afectiuni, cum ar fi anemia, interfereaza cu vascularizarea osului. Fara o sursa constanta de sange, tesutul osos incepe sa se denatureze si sa fie slabit, fiind astfel mult mai predispus la accidentari. Acest lucru provoaca dureri osoase semnificative si poate duce, in timp, la fracturarea oaselor chiar si in urma unui impact minor.
Infectie
Daca o infectie isi are originea sau se raspandeste in oase, aceasta poate provoca o afectiune grava, cunoscuta sub numele de osteomielita [2]. Aceasta infectie a osului afecteaza celulele osoase si poate provoca dureri in momentul in care incepe sa avanseze.
Leucemie
Leucemia este cunosuta si sub denumirea de cancer al maduvei osoase. Maduva se gaseste in majoritatea oaselor si este responsabila pentru producerea celulelor din interiorul acestora. Persoanele cu leucemie experimenteaza adesea dureri, in special la nivelul picioarelor.
Dureri de oase in timpul sarcinii
Durerea osoasa pelvina este o manifestare comuna pentru multe femei insarcinate. Acest disconfort este uneori mentionat ca durere de brau pelvian legat de sarcina (PPGP). Simptomele includ durere in osul pubian, rigiditate si durere la nivelul articulatiilor pelvine.
PPGP nu se vindeca, in majoritatea cazurilor, decat dupa nastere. Cu toate acestea, tratamentul precoce poate reduce simptomele. Optiunile de tratament pot include:
- terapie manuala pentru a muta corect articulatiile;
- fizioterapie;
- exercitii in apa;
- exercitii pentru intarirea podelei pelvine.
Cum este diagnosticata durerea osoasa?
Medicul trebuie sa identifice afectiunea care sta la baza durerii, pentru a recomanda tratamentul corespunzator. Tratarea acesteia poate reduce drastic sau chiar elimina durerea.
Se poate astfel efectua un examen fizic, dar este importanta si evaluarea simptomelor si a istoricului medical. Intrebarile frecvente in vederea diagnosticarii cauzei pot fi:
- Unde se afla durerea?
- Cand ai experimentat prima data durerea?
- Durerea se agraveaza?
- Exista si alte simptome care insotesc durerea osoasa?
In plus, doctorul poate recomanda teste de sange pentru a cauta deficiente de vitamine sau markeri de cancer. Acestea pot ajuta, de asemenea, in detectarea de infectii si tulburari ale glandei suprarenale care pot interfera cu sanatatea oaselor. Mai mult, specialistul poate recomanda si o radiografie RMN sau o scanare CT pentru a evalua starea oaselor.
Cum se trateaza durerea osoasa?
Cand medicul a determinat cauza durerii, acesta poate recomanda un tratament corespunzator. Este posibil sa fii sfatuit sa odihnesti zona afectata cat mai mult posibil si sa administrezi medicamente antialgice pentru durerile osoase moderate sau severe.
Daca medicul nu este sigur de cauza si suspecteaza o infectie, poate recomanda un tratament cu antibiotice. Corticosteroizii sunt, de asemenea, frecvent utilizati pentru a reduce inflamatia. De asemenea, unele dintre cele mai frecvente recomandari fac referire la administrarea de suplimente alimentare si la adoptarea unui stil de viata echilibrat, din care activitatea fizica regulata nu lipseste.
Durerea de oase iti poate afecta rutina zilnica, deoarece aceasta se poate accentua brusc si inexplicabil. Daca experimentezi acest simptom pe parcursul mai multor zile consecutive, este recomandat sa consulti cat mai rapid un specialist.
Referinte: