Durerea de tendon (tendinita): de ce apare si optiuni de tratament
Durerile musculare, articulare si de tendon au devenit destul de comune intr-o lume in care activitatea, viteza, stresul si miscarile repetitive nu inceteaza niciodata. De aceea, este important sa cunoastem modalitatile prin care sa ne mentinem corpul sanatos si functional la potential maxim.
In urmatorul articol vom discuta despre ce este durerea de tendon, ce o cauzeaza, cum poate fi tratata si care sunt masurile de preventie pentru a evita orice problema mai grava.
Ce este durerea de tendon?
Legatura dintre muschi si oase se realizeaza prin niste corzi groase care poarta numele de tendoane (1).
Cand acestea se irita sau se inflameaza din cauza mai multor factori, o persoana poate simti durere in tendon. Aceasta conditie poarta numele de tendinita.
Orice tendon poate dezvolta tendinita. Dar anumite zone din corp sunt mai predispuse la inflamarea tendonului, cum ar fi: umarul, genunchiul, cotul si incheieturile de la maini si de la picioare (1).
Din cauza manifestarilor sale, tendinita este cunoscuta sub o serie de denumiri populare, printre care: umarul inotatorului, genunchiul saritorului, cotul jucatorului de tenis etc.
Majoritatea cazurilor de tendinita pot fi tratate cu succes prin odihna, kinetoterapie si prin medicamente fara prescriptie pentru ameliorarea durerilor (2).
In cazul in care tendinita este severa si duce la fracturarea tendonului, poate fi necesara o interventie chirurgicala.
Simptomele durerii de tendon
Manifestarile si simptomele durerii de tendon se resimt in special intre oase si muschi, dar se pot extinde de-a lungul zonei afectate. Manifestarile durerii de tendon includ (2):
- durere la nivel local care se intensifica la miscarea zonei afectate;
- inflamare usoara in zona afectata;
- sensibilitate la factori externi.
Majoritatea simptomelor durerii de tendon raspund la masurile de tratament de baza, in special la odihna si kinetoterapie.
Adreseaza-te medicului specialist in cazul in care manifestarile tendinitei persista de-a lungul mai multor zile sau se agraveaza!
Cauzele durerii de tendon
Cea mai comuna cauza a durerii de tendon este actiunea repetata pe o perioada indelungata (1). De exemplu, esti predispus la tendinita daca efectuezi in mod regulat aceeasi miscare pentru aproximativ 1-2 ore in timpul unui antrenament sau la lucru.
In special, riscul de aparitie a durerii de tendon este cu atat mai mare cu cat actiunea este efectuata incorect (1).
Tendinita sau durerea de tendon poate sa apara si din urmatoarele cauze (1):
- accidente musculare;
- imbatranirea;
- anumite conditii medicale, cum ar fi diabetul zaharat si artrita reumatoida;
- raspunsul advers al organismul la un anumit tratament medicamentos.
Sportivii de performanta care se antreneaza constant si participa la competitii au un risc mai mare de accidentare si de aparitie a durerii de tendon.
De asemenea, o persoana poate simti manifestarile tendinitei in cazul in care activitatile zilnice presupun eforturi fizice intense sau actiuni repetitive.
Tratament pentru durerea de tendon
Obiectivele planului de tratament pentru tendinita sunt de a calma sau de a reduce durerea la nivelul tendonului. De obicei, tratamentul la domiciliu poate fi foarte eficient.
Acesta poate include (1):
- odihna;
- comprese calde sau reci aplicate pe zona afectata;
- efectuarea intinderilor si exercitiilor de forta pentru consolidarea si imbunatatirea mobilitatii in zona afectata;
- administrarea suplimentelor alimentare pentru intarirea oaselor, articulatiilor si muschilor.
In cazul unor dureri de tendon severe, medicul poate recomanda planul de tratament corespunzator. De obicei, acesta implica (2):
- Tratament medicamentos;
- Injectii cu corticosteroizi: o singura injectie cu corticosteroizi poate reduce durerea si inflamatia, dar injectiile repetate pot determina slabirea tendonului si cresterea sanselor de ranire (1);
- Fizioterapie prin care poti beneficia de un program de exercitii concepute pentru a intinde si a consolida musculatura si tendoanele afectate;
- Interventii si alte proceduri chirurgicale: acestea sunt recomandate in cazul in care tratamentul la domiciliu si cel prescris de medic nu au efect asupra conditiei medicale. Se pot face urmatoarele interventii:
- Tratament cu ultrasunete - o procedura minim invaziva care se realizeaza prin introducerea unui dispozitiv special care indeparteaza tesutul cicatricial al tendonului cu unde sonore ultrasonice (2);
- Tratament cu ace - o procedura care implica efectuarea unor gauri mici in tendon cu ajutorul unui ac pentru a stimula factorii implicati in vindecarea tendonului (2);
- Chirurgie - se recomanda in cazul rupturii de tendon.
Durerea de tendon tratata in starea incipienta se vindeca foarte rapid. Pentru anumite persoane, tendinita poate deveni cronica sau o problema pe termen lung.
Daca miscarile repetate sau incorecte au dus la aparitia durerilor de tendon, modificarea acestor comportamente pot reduce riscul de reaparitie.
In cazul in care tendinita nu este luata in serios, se poate produce o ruptura de tendon care necesita chirurgie si o perioada de recuperare.
Ia masuri timpurii pentru ameliorarea durerilor de tendon si evita orice probleme mai grave!
Masuri de preventie
Pentru a preveni inflamarea sau iritarea tendonului, iata cateva sfaturi pe care le poti introduce in activitatile zilnice:
- Mentine o greutate corporala normala in functie de varsta si inaltimea ta!
- Consolideaza sistemul muscular!
- Fa exercitii de incalzire inainte de fiecare antrenament!
- Evita efectuarea aceluiasi exercitiu fizic pentru o perioada indelungata sau suprasolicitarea organismului!
- Mentine o postura adecvata atunci cand lucrezi foarte mult timp la birou sau faci alte sarcini in timp ce stai in sezut!
- Nu ramane in aceeasi pozitie pentru o perioada indelungata. Incearca sa te misti sau sa-ti schimbi pozitia corpului dupa cel putin 30 de minute sau o ora!
- Foloseste un echipament adecvat cand lucrezi la birou (de exemplu, un scaun ergonomic) sau cand faci sport!
In cazul in care simti o durere de tendon in timpul sarcinilor zilnice sau antrenamentului fizic, opreste-te din activitate! Ia o pauza pentru aproximativ 20 de minute, aplica gheata si odihneste-ti corpul (1)!
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare si a altor produse farmaceutice in tratarea durerilor de tendon sau a altor probleme musculo-articulare. Adreseaza-te medicului cu privire la tratamentul corespunzator pentru vindecarea afectiunilor!
Bibliografie:
- Pietrangelo, A. (2021). What is tendinitis? Medically reviewed by MD, Bell, M.A. https://www.healthline.com/health/tendinitis#treatment
- Mayo Clinic Staff. Tendinitis - Symptoms and causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243