Durere in gat la copii: simptome si tratament
Durerea in gat este unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite la copii si, in majoritatea cazurilor, semnaleaza o infectie respiratorie usoara. Desi de obicei trece fara tratament si nu ridica nici un fel de probleme, exista si situatii in care durerea in gat este semnul unei afectiuni ceva mai complicate. In acest articol poti afla mai multe despre simptomele care insotesc durerea de gat si despre optiunile de tratament, in functie de cauzele determinante.
Simptomele durerii in gat la copii
Durerea in gat este, in sine, un simptom, dar ea poate fi insotita si de alte simptome, variabile in functie de cauza determinanta. In continuare poti afla mai multe informatii despre acest subiect.
Raceala comuna
Durerea in gat este determinata, cel mai adesea, de o infectie virala de tipul racelii. I se asociaza simptome ca:
- febra, in general mai mica de 39 de grade Celsius;
- secretii si congestie nazale;
- tuse.
Racelile trec de la sine, in 7 - 10 zile si rareori se complica prin suprainfectie bacteriana. In aceasta perioada, copilul trebuie incurajat sa se odihneasca si sa se hidrateze suficient. Unele suplimente pentru raceala si gripa pot face ca depasirea acestei perioade sa se faca mai usor. [1].
Boala gura - mana - picior
Boala gura - mana - picior este o infectie virala determinata de un enterovirus. Infectia ii afecteaza frecvent pe copiii de varsta mica si evolueaza cu urmatoarele simptome:
- febra;
- durere de gat;
- dureri la nivelul mucoasei bucale;
- aparitia unei eruptii sub forma unor vezicule localizate pe palme, talpi si in jurul gurii, uneori in interiorul gurii si in faringe.
Desi boala este autolimitanta, medicul va face recomandari despre tratarea veziculelor si ameliorarea durerilor care pot face hidratarea dificila in aceasta perioada [2].
Faringita streptococica
Infectia streptococica este frecventa in randul copiilor cu varsta curpinsa intre 5 si 15 ani, dar reprezinta doar 20 - 30% din totalul cazurilor de durere in gat. Simptomele faringitei streptococice sunt destul de elocvente:
- depozite de puroi pe amigdale;
- dificultati la inghitire;
- febra;
- limfadenopatie;
- durere de cap;
- eruptie rosie, punctiforma, pe corp [3].
Tusea si rinoreea nu sunt deloc caracteristice faringitei streptococice. De asemenea, e bine de stiut ca aceasta infectie bacteriana este neobisnuita in randul copiilor cu varsta mai mica de 3 ani, caz in care poate evolua cu simptome diferite de cele mentionate mai sus.
Mononucleoza
Mononucleoza infectioasa este cunoscuta si cu denumirea populara de boala sarutului si e diagnosticata mai frecvent la adolescenti si la adultii tineri. Simptomele caracteristice mononucleozei sunt:
- durerea de gat;
- febra mare;
- cresterea in dimensiuni a ganglionilor;
- cresterea in dimensiuni a splinei (splenomegalie) [4].
Respiratul pe gura si sindromul picaturii postnazale
Aceste doua probleme sunt rareori grave. Respiratul pe gura determina uscarea gatului pe timpul noptii si iritarea mucoasei locale. In general, durerea de gat dispare dupa micul dejun.
In cazul sindromului picaturii postnazale, mecanismul de aparitie a durerii de gat este similar: o iritatie locala persistenta.
Cum se trateaza durerea de gat?
Tratamentul durerii in gat depinde de cauza determinanta, de simptomele asociate si de starea generala a copilului. Majoritatea copiilor nu au nevoie de consult medical doar pentru o durere de gat, dar exista si simptome suplimentare care ar trebui sa te trimita la medicul de familie sau, rareori, la camera de garda [5].
In continuare, poti descoperi cateva sfaturi generale despre tratamentul durerii in gat.
Calmarea durerii
Calmarea durerii de gat se poate obtine prin:
- consumul de lichide caldute;
- consumul de alimente reci, de tipul inghetatei;
- suptul de dropsuri care mentin mucoasa orala si faringiana hidratata;
- gargara cu apa sarata calduta (o lingurita de sare grunjoasa dizolvata intr-un pahar cu apa);
- paracetamol sau ibuprofen, in cazul durerilor foarte intense asociate, de pilda, herpanginei sau faringitei streptococice [3].
Combaterea febrei
Febra este un aliat puternic in cazul infectiilor, temperatura crescuta incetinind inmultirea microbilor si oferind mijloacelor de aparare naturale ale organismului timpul necesar unei reactii eficiente.
Conform specialistilor, febra trebuie combatuta doar daca depaseste valoarea de 39 de grade Celsius si daca determina modificarea starii generale a copilului. Un copil cu febra mai mica de 39 de grade, care este vesel si are o stare generala buna, nu necesita tratament.
In schimb, hidratarea adecvata cu lichide reci este foarte importanta pentru combaterea febrei [2].
Administrarea de fluide si alimente moi
Hidratarea adecvata este cu atat mai importanta in cazul durerilor de gat, pentru mentinerea umeda a mucoasei orale. Milkshake-ul, sorbetul, inghetata sunt cateva variante usor acceptate.
O durere de gat intensa il poate descuraja pe copil sa manance, de aceea e important sa oferi alimente moi, cu o consistenta cremoasa, si sa eviti citricele, alimentele acide, sarate sau foarte condimentate. Nu uita ca un consum adecvat de fluide este mai important decat mancarea [1].
Suplimentele de vitamine si minerale pot ajuta organismul in lupta impotriva virusurilor, deci vorbeste cu medicul pediatru despre produsele potrivite in cazul micutului tau.
Cand poate reveni copilul in colectivitate?
Revenirea in colectivitate depinde de cauzele care determina durerea de gat si de simptomele asociate acesteia:
- durerea in gat fara alte simptome nu e un motiv de absenta scolara;
- in cazul durerii de gat insotita de febra, revenirea in colectivitate se poate face la minim 24 de ore dupa disparitia febrei;
- in cazul infectiei streptococice, revenirea in colectivitate se poate face la 12 - 24 de ore dupa administrarea primei doze de antibiotic [4].
Durerea de gat este un simptom frecvent intalnit, mai ales in randul copiilor, care nu constituie un motiv de ingrijorare decat daca i se asociaza si alte semne care modifica starea generala a celui mic. Daca simptomele se inrautatesc, adreseaza-te unui medic pediatru!
Bibliografie:
- MD, Claire McCarthy. When to Worry about Your Childs Sore Throat. Harvard Health, 16 Jan. 2018, www.health.harvard.edu/blog/when-to-worry-about-your-childs-sore-throat-201801162515, accesat la 17.01.2023;
- Sore Throat. Seattle Childrens Hospital, www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/sore-throat/, accesat la 17.01.2023;
- Sore Throat. Raising Children Network, raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/sore-throat, accesat la 17.01.2023;
- Sore Throat in Children. Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/symptom-checker/sore-throat-in-children-child/related-factors/itt-20009075, accesat la 17.01.2023;
- When Is a Sore Throat a More Serious Infection? HealthyChildren.org, 2019, www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/When-a-Sore-Thoat-is-a-More-Serious-Infection.aspx, accesat la 17.01.2023.