Durerea maselei de minte: de ce apare si optiuni de tratament

11. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
durerea maselei de minte

Maselele de minte sunt un set de molari amplasati in partea posterioara a cavitatii orale. Acestia erup in general la varste cuprinse intre 17 si 25 ani si pot erupe complet sau partial. Multi adulti nu au, in cavitatea bucala, nici o masea de minte sau au mai putin de 4, o parte dintre acestea ramanand in gingie [1]. 

In unele cazuri, molarii de minte pot determina durere, cauzele acesteia fiind destul de variate. Adesea, medicul dentist sau specialistul in chirurgie maxilo-faciala recomanda extragerea molarilor de minte, pentru prevenirea eventualelor complicatii.

Durerea maselei de minte - cauze 

De multe ori, maselele de minte raman impactate, ceea ce inseamna ca nu reusesc sa strapunga gingia pentru a erupe sau, daca o strapung, erup doar partial. Statistic vorbind, se estimeaza ca aproximativ 70% din populatie are cel putin un molar de minte impactat [2].

Cele mai frecvente cauze ale durerii maselelor de minte se datoreaza:

  • presiunii pe care maselele impactate o exercita pe molarul 2 si pe gingie;
  • infectiilor;
  • cariilor;
  • gingivitei [3]. 

Igiena orala a molarilor de minte este dificila, avand in vedere amplasarea lor. Din acest motiv, ei au un risc crescut de aparitie a infectiilor. Cariile sunt insotite de simptome evidente de gingivita, cu edeme, eritem, sensibilitate locala, sangerare si halena [1]. 

Produsele de igiena orala trebuie folosite cu responsabilitate si conform recomadarilor medicului stomatolog, pentru protejarea molarilor de minte. 

Optiuni de tratament 

In cazul aparitiei durerilor la nivelul maselelor de minte, tratamentul de specialitate este nu doar indicat, ci obligatoriu, infectiile putandu-se extinde si complica rapid. Protocolul de tratament este radical si presupune controlul infectiei si extractia.

Remedii naturiste

In asteptarea programarii la specialistul in chirurgie maxilo-faciala, poti apela la unele remedii care sa ajute la controlul durerii:

  • Clatirea gurii cu apa sarata este unul dintre cele mai populare remedii. Apa sarata are un usor efect antiseptic, ceea ce incetineste inmultirea bacteriilor. Avand in vedere faptul ca maselele de minte se asociaza adesea cu simptome de gingivita, igiena orala stricta este importanta. Exista cel putin un studiu care demonstreaza ca, dupa interventiile chirurgicale periodontale, clatirea gurii cu solutie de apa cu sare are efecte antiinflamatorii similare cu utilizarea solutiei de 0.12% clorhexidina [6].
  • Menta contine mentol, un compus cu efect natural de racire care pare sa contribuie la ameliorarea durerii. Desi nu exista dovezi stiintifice ca uleiul de menta ar putea trata problemele dentare, remediul este considerat sigur. Ceaiul de menta, racit, poate fi folosit pentru clatirea frecventa a gurii. Uleiul de menta poate fi folosit pentru aplicatii topice pe molarul 3 sau pe gingie, efectuate cu ajutorul unui tampon de vata [2].
  • Uleiul de cuisoare este un alt remediu consacrat in cazul durerilor dentare. Eugenolul, un compus activ al cuisoarelor, are efecte antiinflamatoare si antimicrobiene pronuntate. Daca nu ai la indemana ulei de cuisoare, poti fierbe cateva cuisoare intr-o cantitate foarte mica de apa, pe care sa o masezi, apoi, pe suprafata gingiei. Alternativa este sa mesteci, direct, 1 - 2 cuisoare in zona cu probleme [6].
  • Alternanta cald - rece. Aplicarea de gheata pe obraz contribuie la reducerea inflamatiei si a edemului. In plus, temperatura scazuta are si un efect de amortire a durerii. De asemenea, compresele caldute ajuta la reducerea tensiunii locale si accelereaza circulatia sangvina din zona. Poti folosi compresele reci, pe cele calde sau le poti alterna, in functie de cum te simti mai bine [4].
  • Aloe vera. Aloe este o sursa excelenta de antioxidanti si are importante proprietati antiinflamatorii. In plus, ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor gingivale. Gelul de aloe vera aplicat local contribuie, in plus, la ameliorarea durerii [5].
  • Uleiul de tea tree. Efectul antibacterian al uleiului de tea tree este recunoscut, cu mentiunea de a nu se aplica, nediluat, pe nici un fel de tesuturi. Diluarea se poate face cu ulei de cocos sau cu orice alt tip de ulei vegetal. Amestecul obtinut se aplica pe gingie, in cantitate mica, prin masaj. Este interzisa inghitirea, asadar clateste si scuipa imediat dupa tratament [6]!
  • Usturoi si ghimbir. Usturoiul strivit este unul dintre cele mai eficiente remedii cu efect antibacterian. Combinarea acestuia cu ghimbir strivit pana la obtinerea unei paste face ca tratamentul sa aiba rezultate si mai bune [6].
  • Turmeric. Turmericul este folosit in medicina traditionala de mii de ani, pentru efectele sale analgezice si antiinflamatorii. El poate fi aplicat sub forma unei paste formata din 2 parti turmeric, o parte sare si o parte ulei vegetal. Desi este in general sigur, turmericul trebuie folosit cu prudenta in perioada sarcinii [5].
  • Uleiul de oregano. Efectele antibacteriene ale uleiului de oregano contribuie la ameliorarea durerii si a inflamatiei. Deoarece este un ulei puternic, ca orice alte uleiuri esentiale, este importanta efectuarea unei dilutii corecte: o picatura la o lingurita de ulei vegetal. Se aplica pe gingii, cu degetul sau cu un tampon de vata, de doua ori pe zi [1].
  • Uleiul de cimbru contine carvacrol, acelasi compus pe care il regasim si in uleiul de oregano. El poate fi folosit pentru efectele analgezice si antiinflamatorii, in forma diluata, de cateva ori pe zi [6].
  • Uleiul de lavanda este un bun analgezic si are si efecte antimicrobiene. Desi aceste proprietati necesita, deocamdata, cuantificare precisa prin studii de specialitate, lavanda este un remediu considerat sigur si folosit de mult timp impotriva anxietatii. Similar altor uleiuri esentiale, se foloseste sub forma de dilutie [6].
instrumente stomatologie

Remedii medicale

Exista si remedii medicale la care poti apela inainte de programarea la medicul stomatolog:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene pentru controlul durerii si al inflamatiei. In cantitate mare si utilizate prelungit, toate antiinflamatoarele nesteroidiene determina toxicitate hepatica si simptome gastrointestinale, asadar este importanta respectarea indicatiilor medicului sau farmacistului.
  • Acupunctura este un remediu dovedit impotriva durerilor dentare postchirurgicale si poate fi folosita cu succes si ca adjuvant inaintea interventiilor [3].

Recomandari dupa extractia molarului de minte

Extractia molarului de minte este o interventie chirurgicala care necesita o perioada de vindecare. Este normal sa apara durere postoperator, iar chirurgul va veni cu o serie de recomandari pentru o ingrijire corecta si o recuperare mai rapida. In plus, respecta urmatoarele reguli:

  • Evita alimentele dure si cu dimensiuni mici (nuci, seminte). Consuma alimente moi si lichide!
  • Evita sa mesteci in zona extractiei!
  • Pana la vindecare completa, foloseste o periuta manuala!
  • Evita produsele de igiena orala cumparate din farmacie si limiteaza-te la cele recomandate de medic!
  • Evita sa folosesti paie; mecanica suptului prin pai poate accelera sangerarea!
  • Ia analgezice si antiinflamatoare conform prescriptiei medicale [6]!

Desi durerea maselelor de minte sau extractia lor nu sunt obligatorii, se recomanda monitorizarea atenta a acestora pentru prevenirea eventualelor infectii. Nu ezita sa contactezi medicul ori de cate ori este nevoie si sa mergi la consultatii periodice la fiecare 6 luni!

Bibliografie:

  1. Impacted Wisdom Teeth - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wisdom-teeth/symptoms-causes/syc-20373808 accesat la 29.09.2022;
  2. Mark, Anita M. Dealing with Tooth Pain. The Journal of the American Dental Association, vol. 150, no. 9, 1 Sept. 2019, p. 812, jada.ada.org/article/S0002-8177(19)30489-1/fulltext, 10.1016/j.adaj.2019.07.001 accesat la 29.09.2022;
  3. What Are Impacted Wisdom Teeth? | AAOMS. AAOMS Oral and Maxillofacial Surgeons, myoms.org/what-we-do/wisdom-teeth-management/can-impacted-wisdom-teeth-lead-to-significant-problems/ accesat la 29.09.2022;
  4. Wisdom Teeth Management | Wisdom Teeth Symptoms & Treatment | AAOMS. AAOMS Oral and Maxillofacial Surgeons, myoms.org/what-we-do/wisdom-teeth-management/ accesat la 29.09.2022;
  5. Wisdom Tooth Pain: Causes, Home Treatment, and Prevention. Www.medicalnewstoday.com, 27 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/319461 accesat la 29.09.2022;
  6. Wisdom Tooth Pain: Relief, Treatment, and More. Healthline, 22 Dec. 2021, www.healthline.com/health/wisdom-teeth-pain-relief accesat la 29.09.2022..
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice