Beneficii si moduri de utilizare ale extractului de galbenele
Galbenelele sunt renumitele pentru florile lor viu colorate si pentru numeroasele beneficii aduse organismului. Extractul de galbenele poate fi gasit in unguente, uleiuri, creme, tincturi si poate fi utilizat in numeroase moduri pentru a ne proteja sanatatea. Descopera mai multe despre aceste plante minune si de ce merita sa ai in casa cel putin un produs pe baza de galbenele.
Ce sunt galbenelele?
Galbenelele, cunoscute si sub denumirea stiintifica de Calendula officinalis, sunt plante medicinale cu flori de culoare galben-portocalie. Desi acestea pot avea si rol decorativ sau chiar culinar (petalele sunt comestibile), ele sunt utilizate cu precadere in scop terapeutic. Acestea cresc cu usurinta indiferent de tipul de sol, asa ca pot fi cultivate pentru ca apoi sa fie utilizate in diferite moduri pentru numeroasele lor beneficii.
Extractul de galbenele este obtinut din flori, care trebuie culese atunci cand sunt deschise si care trebuie lasate la uscat intr-un loc cu umiditate scazuta, departe de lumina soarelui. Insa, daca nu doresti sa iti prepari singur produsele, poti gasi in comert numeroase tincturi, unguente, creme, uleiuri care contin extract de galbenele.
Beneficiile extractului de galbenele
Galbenelele sunt bogate in numerosi nutrienti cu diferite beneficii pentru organism. Acestea includ compusi cu efect antioxidant, antiseptic, antimicrobian, antiinflamator, antiparazitar si cicatrizant. Astfel, putem evidentia o serie de beneficii pe care nu ar trebui sa le omiti.
Stimuleaza vindecarea
Deoarece extractul de galbenele are efect cicatrizant si antiseptic, acesta poate fi utilizat in cazul diferitelor leziuni ale pielii. Acesta favorizeaza vindecarea si stimuleaza repararea celulelor, fiind potrivit in cazul arsurilor, iritatiilor si chiar si a acneei. Datorita efectului antimicrobian, extractul este recomandat si in cazul infectiilor micotice.
Are efect emolient si hidratant
Numeroase produse care contin extract de galbenele sunt dedicate ingrijirii pielii, iar acest lucru este datorat in mare parte efectului sau emolient. Aplicarea unui unguent sau a unei creme cu astfel de ingrediente poate ajuta la calmare si catifelare, actionand asupra pielii uscate si degradate.
Ajuta la detoxifiere
Ceaiul realizat din aceasta planta medicinala poate fi un bun purgativ si detoxifiant. Consumul acestuia poate ajuta activitatea ficatului oferindu-i protectie naturala si poate contribui la eliberarea tuturor toxinelor.
Lupta impotriva radicalilor liberi
Principala caracteristica a extractului de galbenele este reprezentata de proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare. Acest lucru inseamna ca acesta poate combate actiunea radicalilor liberi si principala lor consecinta, stresul oxidativ, responsabil pentru deteriorarea celulelor. In plus, extractul ar putea ajuta in protectia impotriva razelor ultraviolete, care pot cauza si ele stres oxidativ.
Combate problemele ochilor
Galbenelele aduc beneficii si cand vine vorba de ingrijirea si protejarea ochilor. Se pare ca extractul poate contribui la ameliorarea simptomelor conjunctivitei datorita efectului antiinflamator. Prin cantitatea sa bogata de antioxidanti, poate ajuta la protejarea ochilor impotriva razelor nocive ultraviolete.
Ajuta in ingrijirea anti-varice
Se pare ca aceasta planta poate fi utilizata si in cazul varicelor. Acestea se formeaza atunci cand venele nu mai sunt la fel de elastice, lucru care afecteaza circulatia. De aceea, acestea incep sa isi modifice forma si astfel apar varicele, acele umflaturi proeminente ale venelor din zona picioarelor.
Aplicarea de unguente sau creme cu galbenele pe zona afectata poate contribui la vindecarea varicelor, dar si la ameliorarea aspectului lor. Insa, se poate ca si administrarea interna a extractului ar putea fi de ajutor, anumiti medici recomandandu-l in cazul acestei afectiuni.
Imbunatateste imunitatea
Acest ingredient poate stimula activitatea sistemului imunitar. Un ceai sau un supliment pe baza de galbenele poate preveni aparitia gripei sau a racelii, ajutand organismul sa se protejeze. In plus, proprietatile sale antiinflamatoare ajuta la reducerea febrei.
Calmeaza crampele abdominale
Un alt beneficiu mai putin cunoscut al acestui extract este efectul sau asupra crampelor abdominale. Extractul de galbenele poate ajuta la calmarea spasmelor, motiv pentru care poate fi folosit si in cazul durerilor menstruale.
Ajuta in cazul problemelor digestive
Merita sa mai mentionam si efectul benefic al galbenelelor pentru sistemul digestiv. Extractul poate fi de ajutor in cazul unor probleme precum arsuri gastrice sau in diferite tipuri de indigestii.
Ajuta la pastrarea sanatatii cavitatii bucale
Galbenelele pot fi un aliat de nadejde in pastrarea unei cavitati bucale sanatoase si in asigurarea igienei acesteia. Fiind un compus antimicrobian, extractul poate ajuta la curatarea si indepartarea bacteriilor, iar ceaiul ar putea fi folosit drept apa de gura. In plus, avand proprietati cicatrizante si antiinflamatoare, acesta poate oferi protectie impotriva infectiilor gingivale.
Moduri de utilizare a extractului de galbenele
Exista numeroase produse pe baza de galbenele, atat cu utilizare externa, cat si interna. Acestea pot fi preparate in casa sau pot fi achizitionate direct sub anumite forme. Ele reprezinta remedii naturiste care ar putea sa dea rezultate in cazul anumitor probleme, insa ele nu ar trebui sa inlocuiasca medicamentele. Aceste produse ar trebui utilizate la sfatul medicului, in completarea unui tratament specializat.
Ceaiul si infuzia de galbenele
Ceaiul de galbenele poate fi achizitionat din comert, insa il poti prepara si acasa. Pentru a pastra cat mai multe dintre beneficiile extractului, alege sa prepari tu infuzia din flori uscate. Vei avea nevoie de doua lingurite din aceste flori pentru o cana de ceai.
Dupa ce apa a fiert, adauga linguritele de flori uscate si lasa-le la infuzat timp de 15 minute, iar apoi strecoara-le. Ceaiul poate fi consumat ca atare, insa il poti utiliza si pe post de solutie externa pe care sa o aplici cu ajutorul unor comprese pe rani sau pe alte mici leziuni ale pielii.
Tinctura de galbenele
Tinctura de galbenele are atat utilizari externe, care presupune aplicarea locala pe zonele afectate, cat si interne. O poti prepara chiar tu, insa utilizand flori proaspete si alcool de 60 de grade. Adauga florile intr-un recipient si apoi toarna alcoolul deasupra, lasand preparatul sa se macereze timp de doua saptamani.
Dupa aceasta perioada, solutia rezultata va trebui strecurata inainte de a putea fi folosita. Modul de depozitare este esential pentru ca tinctura sa poata fi folosita cat mai mult timp. Sticlele sau recipientele in care o vei pastra vor trebui tinute departe de caldura si umezeala si vor trebui sa fie inchise ermetic. Poti alege recipiente de culoare inchisa, pentru a preveni trecerea luminii.
Va trebui sa ai grija daca doresti tinctura pentru uz intern. Fiind preparata cu o cantitate mare de alcool, aceasta va trebui diluata inainte de consum.
Decoctul de galbenele
Acest preparat are utilizari similare cu cele ale tincturii, insa modul de pregatire este usor diferit. In primul rand, vei avea nevoie de flori uscate. Adauga doua linguri din acestea intr-un litru de apa si asteapta 24 de ore. Dupa aceasta perioada, strecoara solutia, adaug-o intr-un alt litru de apa si fierbe intregul continut aproximativ 10 minute.
Pulberea de galbenele
Pulberea poate fi obtinuta din flori uscate si poate fi utilizata intern. Pentru a o obtine, petalele uscate vor trebui macinate foarte fin. Pulberea care va rezulta va trebui pastrata similar cu tinctura, in recipiente inchise ermetic, de culoare inchisa, in locuri racoroase. Atentie, pulberea nu poate fi utilizata mai mult de 14 zile, deoarece este perisabila.
Produse pe baza de galbenele
Daca nu doresti sa iti prepari singur aceste solutii, poti gasi in comert numeroase produse care contin extract de galbenele. Aceste creme, unguente si uleiuri sunt destinate aplicarii locale pe diferite leziuni, insa pot fi folosite si pentru proprietatile lor emoliente.
Contraindicatii
Asa cum am mentionat deja, inainte de a incerca orice remediu prezentat mai sus, este necesar sa discuti cu medicul tau. Astfel, poti evita o eventuala interactiune neplacuta cu medicamentele pe care trebuie sa le iei. Consumul produselor cu extract de galbenele nu este recomandat nici in timpul sarcinii. De asemenea, ar trebui sa efectuezi si un test de alergii pentru a te asigura ca plantele nu iti vor produce o reactie alergica.
Extractul de galbenele are proprietati antioxidante, antiseptice, cicatrizante si poate aduce numeroase beneficii pentru organism, fie ca este utilizat extern sau intern. Poti incerca si tu produse pe baza de galbenele pe care le poti prepara si acasa. Intreaba medicul daca poti incerca astfel de remedii pentru problema ta.