Febra tifoida: cauze, simptome, tratament
Febra tifoida este o boala cauzata de bacteria Salmonella Typhi (S. Typhi). Aceasta infecteaza intestinul subtire si provoaca febra mare, dureri de stomac si alte simptome. Uneori este mentionat in diagnosticare si termenul de febra paratifoida, care este o afectiune similara febrei tifoide, dar cu simptome mai usoare, fiind cauzata de Salmonella Paratyphi (S. Paratyphi). S. Typhi si S. Paratyphi sunt diferite de bacteria Salmonella, care provoaca salmoneloza (un tip comun de intoxicatie alimentara).
In acest articol iti oferim cele mai importante informatii despre febra tifoida. Iti spunem pe cine afecteaza, cat de frecventa este, care sunt cauzele si simptomele afectiunii, care sunt optiunile de tratament si cum se previne.
Pe cine afecteaza febra tifoida?
Febra tifoida este mai frecventa in zonele rurale din tarile in curs de dezvoltare, unde nu exista instalatii sanitare moderne. Tarile din Asia de Sud si de Sud-Est, America Centrala si de Sud, Africa si Caraibe sunt printre cele mai afectate regiuni. Calatorii sunt cei mai expusi riscului atunci cand viziteaza Pakistanul, India sau Bangladesh. Copiii sunt mai predispusi la tifos decat adultii.
Cat de frecventa este febra tifoida?
Se estimeaza ca intre 11 si 21 de milioane de persoane din intreaga lume se imbolnavesc de febra tifoida in fiecare an. Febra tifoida este rara in SUA, Canada, Japonia, Europa de Vest si Australia (1).
Febra tifoida vs. tifos
Desi numele acestor afectiuni pot induce in eroare, febra tifoida este diferita de tifos, sunt boli cauzate de bacterii diferite. Simptomele sunt asemanatoare, dar din punct de vedere medical sunt afectiuni diferite, chiar daca denumirea lor este foarte asemanatoare (1).
Cauzele febrei tifoide
Febra tifoidă este cauzată de bacteria S. Typhi, care trăiește în intestinul persoanelor infectate. Este o bacterie care poate contamina alimentele și apa. Contaminarea se poate produce si in urma atingerii suprafetelor comune (butoane, clante, telefoane, tastaturi). Febra tifoida nu se transmite prin sarut, de obicei boala nu se ia direct de la alta persoana. Poate fi luata doar daca atingi ceva ce a atins si persoana infectata, daca nu se spala pe maini dupa ce foloseste toaleta.
Etapele febrei tifoide
In general, febra tifoida are 4 etape. Tratamentul precoce cu antibiotice poate ajuta pacientul sa nu evolueze catre stadiile ulterioare.
- etapa 1: pacientul incepe sa aiba simptome de febra tifoida intre 5-14 zile dupa ce a intrat in contact cu S. Typhi. Primul simptom este o febra care creste pe parcursul a cateva zile.
- etapa 2: pacientul se confrunta cu dureri abdominale si alte simptome stomacale (diaree, constipatie). Pot sa apara pete trandafirii, puncte roz pe piele, care arata ca o eruptie cutanata.
- etapa 3: dacă nu este tratata cu antibiotice, bacteria poate provoca leziuni grave. Unii pacienti fac complicatii, cum ar fi hemoragia interna si encefalita (inflamatie la nivelul creierului).
- etapa 4: este stadiul in care cei mai multi pacienti incep sa se recupereze. Febra ridicata incepe să scada. S. Typhi poate trai in vezica biliara fara a provoca simptome, ceea ce inseamna ca pacientul poate fi in continuare contagios chiar si dupa ce se simte mai bine (1).
Simptomele febrei tifoide
Simptomele febrei tifoide pot incepe lent, dupa 1-3 saptamani de la expunerea la bacterie.
Simptomele timpurii includ:
- febra care poate ajunge pana la 40 grade Celsius;
- frisoane;
- dureri de cap;
- slabiciune si oboseala;
- dureri musculare;
- dureri de stomac;
- diaree sau constipatie;
- eruptii cutanate.
De asemenea, persoanele pot avea tuse, pierderea poftei de mancare si transpiratie.
La cateva saptamani de la debutul simptomelor, boala poate cauza probleme la nivelul intestinelor:
- dureri de stomac;
- stomac foarte umflat;
- septicemie (infectie cauzata de bacteriile intestinale care se raspandesc in tot corpul).
In cazuri foarte grave, oamenii pot:
- sa devina confuzi;
- sa nu poata fi atenti la nimic din jurul lor;
- sa nu fie capabili sa reactioneze la lumea din jurul lor.
Acestea sunt complicatii care pun viata in pericol. La unele persoane, simptomele pot reveni pana la cateva saptamani dupa ce febra a disparut (2).
Tratamentul febrei tifoide
Singurul tratament eficient pentru febra tifoida este reprezentat de antibiotice. Medicii folosesc cel mai frecvent ciprofloxacina, dar acest antibiotic nu este prescris gravidelor.
Alte antibiotice pe care le poate prescrie un medic sunt:
- cloramfenicol (nu se prescrie gravidelor);
- ampicilina;
- sulfametoxazol.
O persoana cu febra tifoida trebuie sa se rehidrateze prin consumul unor cantitati adecvate de apa. In cazurile mai grave, in care intestinul este perforat, pacientul poate avea nevoie de o interventie chirurgicala.
Ca si in cazul mai multor altor afectiuni bacteriene, exista ingrijorare cu privire la rezistenta tot mai mare a antibioticelor la S. typhi. Din acest motiv, pentru a preveni afectiunea, medicii recomanda:
- vaccinarea;
- imbunatatirea conditiilor sanitare si de igiena;
- o mai buna monitorizare a persoanelor infectate, pentru a limita contagiunea.
Complicatiile febrei tifoide
Un pacient cu febra tifoida severa poate prezenta varsaturi severe, diaree si balonare abdominala. Acest lucru necesita spitalizare imediata.
Un pacient poate experimenta, de asemenea, urmatoarele complicatii:
- sangerari si ulcere gastrointestinale;
- perforatie intestinala, care poate duce la peritonita;
- complicatii pulmonare, cum ar fi abcesul, empiemul sau fistula bronho-pulmonara;
- encefalopatie tifoida, care are o rata de mortalitate de 55%.
- meningita;
- simptome neurologice, cum ar fi psihoza si rigiditatea musculara;
- miocardita sau pericardita (4).
Prevenirea febrei tifoide
Tarile cu acces mai redus la apa curata si la instalatii de spalare au, de obicei, un numar mai mare de cazuri de febra tifoida. Uneori, medicii trateaza preventiv o persoana cu antibiotice, daca stie ca aceasta va calatori intr-o zona in care afectiunea este endemica.
Alte masuri preventive sunt urmatoarele:
- vaccinarea: inainte de a calatori intr-o zona cu risc ridicat, o persoana trebuie sa se vaccineze impotriva febrei tifoide. Vaccinul impotriva febrei tifoide este disponibil sub forma de medicament oral sau de injectie unica. Vaccinul impotriva febrei tifoide are o eficacitate de numai 50-80%, astfel incat o persoana trebuie sa fie prudenta atunci cand mananca, bea si intra in contact cu oamenii. Dupa vaccinul oral, pot aparea: probleme gastrointestinale, greata, dureri de cap. Cu toate acestea, efectele secundare sunt rare.
- bautul apei imbuteliata, de preferinta carbogazoasa.
- fierberea apei, daca nu exista acces la apa imbuteliata.
- evitarea mancarii preparata de altcineva.
- evitarea mancatului de la standurile de pe strada.
- evitarea folosirii cuburilor de gheata.
- evitarea fructelor si legumelor crude. Se recomanda decojirea si aruncarea coajei.
Important de retinut
- Febra tifoida este cauzata de bacteria Salmonella enterica serotip Typhi.
- Febra tifoida este contractata prin ingerarea de alimente sau apa contaminate.
- Diagnosticul de febra tifoida se pune atunci cand bacteria este detectata in culturile de scaun, urina sau sange.
- Febra tifoida se trateaza cu antibiotice.
- Simptomele febrei tifoide sunt lipsa poftei de mancare, dureri de cap, dureri generalizate, febra si letargie (3).
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) Cleveland Clinic, „Typhoid fever”, accesat in data de 11.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17730-typhoid-fever#:~:text=Typhoid%20fever%20is%20an%20illness,be%20treated%20promptly%20with%20antibiotics.
(2) mayo Clinic, „Typhoid fever”, accesat in data de 11.07.2023: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/typhoid-fever/symptoms-causes/syc-20378661
(3) Web MD, „Typhoid fever”, accesat in data de 11.07.2023: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/typhoid-fever
(4) Medical News Today, „What you need to know about typhoid”, accesat in data de 11.07.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/156859