Fractura de col femural: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Soldul este o articulatie de forma sferica, la nivelul careia femurul (osul coapsei) se conecteaza la pelvis. In zona superioara a femurului se afla capul femural, iar imediat sub acesta este localizat colul femural.
Fracturile de col femural sunt fracturi intracapsulare (capsula - spatiul in care este depozitat lichidul ce lubrifiaza si hranește articulatia soldului). In functie de localizarea acestora la nivelul colului femural, medicul specialist poate pune 3 diagnostice diferite:
- fractura subcapitala - localizata in zona de jonctiune dintre capul si colul femural;
- fractura transcervicala - localizata in portiunea mediana a colului femural;
- fractura bazicervicala - localizata la baza colului femural.
Fractura de col femural: cauze
Oricine poate suferi o fractura de col femural, insa studiile arata ca persoanele in varsta sunt cele mai expuse producerii acesteia, din cauza densitatii osoase scazute. Peste 90% din totalul acestor fracturi se identifica la persoane cu varsta de peste 50 de ani. De asemenea, sunt mult mai frecvente la persoanele de sex feminin. [1]
Traumatismele reprezinta cea mai frecventa cauza pentru acest tip de fractura. In cazul persoanelor in varsta, acestea se produc adesea in urma cazaturilor. La pacientii de varsta tanara, astfel de traumatisme sunt produse in urma unor impacturi puternice, precum cele cauzate de cazaturi sau accidente rutiere. La copii, fracturile de col femural sunt rare. [1]
Factorii de risc pentru aceasta problema medicala sunt:
- varsta inaintata;
- densitatea osoasa redusa;
- osteoporoza;
- cancerul osos;
- osteopenia;
- paralizia cerebrala;
- distrofia musculara. [1]
Manifestarile unei fracturi de col femural
O fractura de col femural poate cauza lezarea vaselor sanguine, cauzand intreruperea alimentarii cu sange a capului femural. Daca acest lucru se intampla, tesutul osos va muri (necroza avasculara), ducand intr-un final la colapsul acestui osos. Daca fracturile se produc in zone in care alimentarea cu sange nu a fost intrerupta, sansele de vindecare sunt mai mari. [1]
Durerile in zona inghinala reprezinta cel mai frecvent simptom al unei fracturi de col femural. Intensitatea acestora se poate amplifica, la presiunea aplicata pe sold sau la rotirea acestei articulatii. La persoanele care au suferit o astfel de fractura, piciorul afectat poate parea mai scurt decat celalalt, sau cu genunchiul pozitionat spre exterior intr-un mod nefiresc.
Fractura de col femural: diagnostic si tratament
Medicul specialist va evalua mai intai o evaluare fizica a zonei articulare afectate, cerand mai multe informatii despre cauzele pentru care s-a produs traumatismul respectiv. Realizarea unei radiografii asupra zonei respective va confirma diagnosticul de fractura de col femural.
Exista posibilitatea ca fracturile minore sa nu apara pe radiografia efectuata. In cazul in care primul test de imagistica nu releva o problema la acest nivel, insa pacientul se confrunta in continuare cu simptome specifice, medicul specialist poate recomanda realizarea unui RMN, sau a unei tomografii computerizate (CT).
Tratamentul este cel indicat de medicul specialist, pe baza evaluarilor efectuate in etapa de stabilire a diagnosticului. De obicei, implica realizarea unei interventii chirurgicale, administrarea de medicamente si urmarea unui program de recuperare fizica. [1]
In privinta medicamentelor, specialistul poate construi o schema de tratament pe baza de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, bifosfonati sau medicamente pentru abordarea manifestarilor osteoporozei, pentru ca riscul de recidiva sa fie cat mai redus posibil. [1]
IMPORTANT DE RETINUT:
Medicamentatia trebuie prescrisa de medicul specialist. Acesta este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptomele suferite si starea de sanatate a pacientului. Automedicatia nu este recomandata. Daca apar efecte adverse in cursul tratamentului, se recomanda intreruperea si consultarea medicului.
Tipurile de interventie chirurgicala variaza in functie de severitatea patologiei, varsta si afectiunile medicale subiacente, cu care pacientul se confrunta deja la momentul stabilirii diagnosticului. Iata care sunt optiunile avute la dispozitie:
Fixare interna a oaselor
Se utilizează stifturi sau surburi metalice pentru sustinere, astfel incat fractura sa se poata vindeca. Aceste elemente metalice sunt introduse in oras, sau atasate de o placa metalica, pozitionata de-a lungul femurului.
Inlocuire de sold partiala
Aceasta procedura este recomandata atunci cand extremitatea superioara a femurului este deteriorata sau deplasata. Se indeparteaza capul si colul femurului, acestea inlocuindu-se cu o proteza.
Inlocuire de sold totala
Artroplastia totala de sold presupune inlocuirea femurului superior si a capsulei cu o proteza. Rezultatele cercetarilor arata ca acest tip de interventie chirurgicala ofera cele mai bune rezultate pe termen lung, fiind si cea mai eficienta din punct de vedere al costurilor, deoarece elimina o posibila nevoie de a realiza si alte operatii. [1]
Perioada necesara pentru recuperarea medicala
Intervalul de timp necesar recuperarii dupa o fractura de col femural depinde de severitatea patologiei, starea generala de sanatate si tipul de interventie chirurgicala recomandata de medicul specialist. Asadar, poate varia de la un pacient la altul.
Sesiunile de recuperare medicala pot incepe imediat după externare. Terapia fizica postoperatorie are un rol esential in recapatarea fortei si a capacitatii de a merge. Se pot prelungi chiar si pentru o perioada de pana la 3 luni.
Majoritatea pacientilor care au suferit interventii chirurgicale la nivelul soldului isi recapata cea mai mare parte a mobilitatii, in urma sesiunilor de terapie fizica specifice, sau chiar se pot reface complet, daca recomandările specialistilor sunt urmate cu strictete.
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic, aceste notiuni avand un scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
REFERINTE:
1. Santos-Longhurst, Adrienne. “Femoral Neck Fracture: Types, Symptoms, Treatment, and Recovery.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/femoral-neck-fracture. Medically reviewed December 11, 2018. Accessed October 24, 2022