Furuncul antracoid: ce este, de ce apare si cum se trateaza?
Furunculul antracoid sa carbunculul se dezvolta, de obicei, atunci cand bacteriile Staphylococcus aureus intra in foliculii de par. Zgarieturi sau alte leziuni ale pielii pot deschide drumul bacteriilor in organism care pot declansa o infectie a pielii si a tesutului subcutanat. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unui furuncul antracoid, un nodul umplut cu puroi.
Ce este funculul antracoid?
Furunculul pilos este un abces cutanat care rezulta din infectia produsa de Staphylococcus aureus. Acesta afecteaza un folicul de par si tesutul inconjurator.
Furunculul antracoid sau un carbunculul reprezinta infectia profunda a mai multor foliculi pilosi, mai multe furuncule cu canale de drenaj multiple si necroza tesuturilor afectate [1].
Furunculul antracoid se manifesta, initial, ca o umflatura rosie, dureroasa, apoi se dezvolta in cateva zile intr-un nodul cu puroi, un amestec de celule sanguine vechi si albe, bacterii si celule moarte ale pielii si dezvolta varfuri albe sau galbene. Zonele din apropiere pot prezenta si ele inflamatii si umflaturi. Persoana se poate confrunta cu mancarime inainte de aparitia nodulului, dureri corporale, oboseala, febra si frisoane.
Furunculul antracoid trebuie sa fie drenat inainte de a se putea vindeca, deoarece poate lasa cicatrici sau poate dezvolta complicatii [2].
Atentie! Furunculul antracoid este contagios, astfel ca infectia se poate raspandi in alte parti ale corpului sau la alte persoane prin contact direct sau prin utilizarea in comun a unor obiecte personale [3].
De ce apare furunculul antracoid?
Partile umede sau cu pilozitati ale corpului sunt deosebit de sensibile la infectie, deoarece bacteriile prospera in aceste zone. Furunculul antracoid poate aparea, de obicei pe, partea din spate a gatului, umeri, coapse, dar si pe fata, gat, axile, fese sau orice zona care este supusa la frecare sau predispusa la transpiratie [1].
Factorii de risc
Varsta inaintata, obezitatea, igiena precara si sanatatea generala precara sunt asociate cu aparitia furunculului antracoid [2].
Alti factori de risc includ [2], [3]:
- afectiuni cronice ale pielii;
- dermatita;
- diabetul zaharat;
- boli de rinichi;
- boli hepatice;
- sistem imunitar slabit sau compromis.
Furunculul antracoid poate aparea la tineri, in special la cei care locuiesc in colectivitati precum camine, colegii. In plus, persoanele de orice varsta pot dezvolta un furuncul antracoid pe fondul unor iritatii ale pielii cauzate de imbracamintea stransa pe corp, barbierit sau muscaturi de insecte, in special in zonele predispuse la transpiratie.
Cum se trateaza furunculul antracoid?
In functie de gravitate, majoritatea infectiilor se vindeca in doua pana la trei saptamani dupa tratamentul medical [2]. Uneori, furunculul antracoid este cauzat de bacterii rezistente si necesita tratament cu antibiotice puternice pe baza de prescriptie medicala. In cazuri rare, bacteriile pot ajunge in sange si pot provoca complicatii grave, inclusiv septicemie si infectii in alte parti ale corpului, cum ar fi plamani, articulatii, inima, sange si sistemul nervos central [3].
Regula principala este aceea de a evita stoarcerea sau iritarea unui furuncul antracoid, deoarece acest lucru poate creste riscul de complicatii si cicatrici severe [3].
Tratament la domiciliu
Compresele sterile calde pot ajuta la drenajul si vindecarea furunculului antracoid. Inmoaie usor furunculul in apa calda sau aplica un prosop curat, cald si umed timp de 20 de minute de mai multe ori pe zi. Spalarea furunculului antracoid si acoperirea zonei cu o compresa sterila pot stimula drenajul si vindecarea si pot ajuta la prevenirea raspandirii infectiei [2], [3].
Atentie! Este important sa te speli bine pe maini dupa ce ai atins un furuncul antracoid. Igienizeaza orice piesa de imbracaminte, lenjerie de pat si prosoape care s-au atins de furuncul si evita imprumutarea obiectelor personale.
Tratament medical
Consulta medicul specialist daca furunculul nu dreneaza si nu se vindeca dupa cateva zile de tratament la domiciliu. Solicita o evaluare medicala pentru un furuncul antracoid care se dezvolta pe fata, langa ochi sau nas sau pe coloana vertebrala. De asemenea, consulta un medic daca un furuncul devine foarte mare sau dureros.
Medicul specialist poate recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente medicale [3]:
- antibiotice administrate pe cale orala sau aplicate cutanat;
- antialgice;
- Sapunuri antibacteriene pentru ingrijirea pielii ca parte a regimului zilnic de curatare;
- interventie chirurgicala.
Medicul specialist poate sectiona si drena furunculul antracoid si se poate asigura ca tot puroiul a fost indepartat prin spalarea zonei cu o solutie sterila. O parte din puroi poate fi colectat si trimis la un laborator pentru a identifica bacteriile care cauzeaza infectia si pentru a verifica rezistenta la antibiotice.
Daca acesta este complet drenat, nu este necesara administrarea unui tratament cu antibiotice. Dar tratamentul cu antibiotice poate fi necesar in cazuri precum:
- drenaj incomplet;
- infectii ale tesuturilor moi inconjuratoare;
- sistem imunitar slabit sau compromis;
- infectie raspandinta in alte parti ale corpului.
Nu incerca sa spargi sau sa storci un furuncul antracoid! Daca leziunea este foarte dureroasa, daca dureaza mai mult de 2 saptamani sau daca se manifesta cu febra, trebuie sa te adresezi de urgenta unui medic specialist.
Atentie! Acest articol are un scopt strict informativ. Daca te confrunti cu simptome ale afectiunii, adreseaza-te medicului!
Pentru a preveni aparitia furunculului antracoid, pastreaza o igiena stricta a corpului, foloseste dermatocosmetice adecvate, urmeaza o dieta echilibrata, apeleaza la suplimente alimentare necesare sanatatii pielii si nu folosi obiecte persoane in comun cu alte persoane!
Furunculul antracoid poate afecta persoane de diferite varste. Daca nu este tratat conform indicatiilor unui medic, persoana se poate confrunta cu complicatii grave.
Surse de informare:
[1] Brazier, Yvette. What are furuncles and carbuncles?., Medical News Today, 2018,
https://www.medicalnewstoday.com/articles/185421 Accesat in 20.01.2023.
[2] Ansorge, Rick.Carbuncles., Webmd, 2022, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/carbuncles-causes-treatments Accesat in 20.01.2023.
[3] Badii, Chitra. Carbuncles. Healthline, 2022, https://www.healthline.com/health/carbuncle Accesat in 20.01.2023.