Ginseng - beneficii, proprietati, utilizari
Ginsengul este una dintre cele mai renumite plante cu proprietati medicinale la nivel global. Aparut originar in America de Nord si Asia, poate fi adesea intalnit sub denumirea de „ginseng american” sau „ginseng asiatic”.
Datorita efectelor sale pozitive pe care le aduca asupra sanatatii, este cultivat acum toata lumea. Pentru a intelege mai bine beneficiile acestei plante, este esential sa aflam cateva informatii importante despre ea.
Scurt istoric
Ginsengul, cunoscut si sub denumirea stiintifica de Panax Ginseng este o planta perena din familia araliaceelor. Desi poate fi gasita si in flora spontana, aceasta este cultivata in majoritatea regiunilor. O explicatie pentru acest fapt o poate reprezenta si semnificatia cuvantului „panax”, care in limba greaca se traduce ca insemnand „vindeca tot”.
In prezent, exista 11 specii cunoscute de ginseng, toate apartinand aceluiasi gen Panax. Pe piata de consum, sunt disponibile doua variante ale acestei plante, acestea fiind diferite in functie de modalitatea de procesare:
Ginseng asiatic sau Panax Ginseng
Conform medicinei traditionale chinezesti, aceasta specie este renumita pentru proprietatile sale curative, fiind capabil sa stimuleze sanatatea, vitalitatea si sa prelungeasca viata. Il veti gasi sub forma de:
- Ginseng rosu - obtinut in urma procesarii la abur la temperaturi foarte ridicate si fiind apoi uscat la soare (prin acest proces, durata de viata a ingredientelor active se pastreaza timp indelungat);
- Ginseng alb - este realizat prin decojirea si uscarea radacinii la soare.
Ginseng american
Este recunoscut peste ocean ca fiind un stimulator al fertilitatii, un tonic energizant si un bun sustinator al digestiei. Printre cele mai importante beneficii ale sale sunt enumerate calmarea inflamatiilor intestinale, imbunatatirea proceselor cognitive si a performantelor fizice, dar si normalizarea nivelului de zahar din sange. Aceste proprietati sunt oferite de prezenta polizaharidelor si a ginsenozidelor active in radacina speciei.
Beneficii principale
Numeroasele studii stiintifice realizate asupra ginsengului au concluzionat ca utilizarea acestei plante are o serie de efecte pozitive asupra organismului si nu numai. Printre valentele terapeutice se numara si puternicul efect impotriva stresului oxidativ, unul dintre principalii factori ai imbatranirii premature. Astfel, remediile naturiste care au la baza ginsengul pot contribui la:
1. Stimularea functionarii creierului
Consumul acestei plante este benefic in special persoanelor care sufera de afectiuni neuro-degenerative. Panax Ginseng contibuie la imbunatatirea memoriei, a concentrarii si a activitatilor cognitive, datorita efectului stimulator pe care il are asupra celulelor creierului.
Studiile realizate la Departamentul de Neurologie al Institutului clinic de cercetare din Coreea de Sud arata ca administrarea de ginseng timp de 12 saptamani poate creste performantele mentale in randul persoanelor care sufera de Alhzeimer. De asemenea, acestia considera ca o combinatie dintre ginseng si ginko biloba are efecte pozitive si asupra bolnavilor de ADHD.
2. Intarirea sistemului imunitar
Se considera ca ginsengul american fortifica sistemul imunitar uman datorita capacitatii sale de a produce compusi antimicrobieni. Acesta poate regla fiecare tip de celula imuna din organism, inclusiv macrofagele, celulele natural killer, celulele dendritice, celulele T si B.
Mai mult, studiile au evidentiat efecte benefice si in lupta cu mai multe virusuri, printre care se numara HIV, gripa sau rotavirusul (responsabil pentru infectiile puternice la copii care se manifesta prin febra, deshidratare si diaree severa).
3. Tratarea disfunctiilor sexuale
Ginsengul rosu coreean folosit sub forma de pudra este considerat afrodiziac, putand sa stimuleze libidoul si sa amelioreze simptomele disfunctiei erectile la barbati.
Studiile efectuate la Departamentul de Fiziologie de la Universitatea de medicină din Southern Illinois concluzioneaza ca ginsenosidele din aceasta planta faciliteaza erectia prin vasodilatarea si relaxarea tesutului erectil. Avand efect si asupra activitatii cognitive, consumul de ginseng faciliteaza secretia hormonilor la nivel cerebral.
4. Combaterea infectiilor bacteriene
Administrarea constanta de ginseng poate scadea riscul de dezvoltare al bacteriilor pulmonare, fiind astfel benefic impotriva fibrozei chistice.
Consumul regulat de ginseng poate ajuta si la tratarea unei afectiuni pulmonare des intalnite. Este vorba despre Boala Pulmonara Obstructiva Cronica (BPOC), care se caracterizeaza prin dificultati de respiratie, cauzate de ingustarea cailor respiratorii.
5. Scaderea in greutate
Un alt efect pozitiv pe care il aduce utilizarea ginsengului este reglarea secretiei de leptina, hormonul responsabil cu apetitul alimentar. Astfel, consumul acestei plante poate scadea pofta de mancare, stimuland totodata metabolismul.
Conform raportului rezultat in urma unui studiu realizat de Centrul Tang din Chicago, ginsengul poate avea efecte antidiabetice si antiobezitate, ajutand la stabilizarea greutatii si a nivelului glicemiei.
Modalitati de administrare si precautii
Ginsengul este o planta foarte versatila in ceea ce priveste formele in care poate fi consumat. Fie ca se prefera radacina cruda, pulberea, pilulele sau ceaiurile, cel mai probabil exista o modalitate prin care poate fi integrat in alimentatia oricarei persoane.
Daca se alege consumul in stare neprelucrata, radacina de ginseng poate fi utilizata in salate sau in piureuri. Poate fi folosita si in smoothie-uri, in combinatie cu fructele sau legumele preferate. Exista si varianta deshidratata, ori sub forma de pulbere. Acestea sunt ideale pentru ceaiuri sau mixate in alte tipuri de bauturi.
In cazul pilulelor, este recomandat sa cereti parerea unui medic, deoarece concentratiile pot varia. Doza optima zilnica se incadreaza intre 100 si 400 de miligrame de extract pe zi, mai exact echivalentul a 0,5 - 2,5 grame de radacina pura.
Desi are foarte multe beneficii, ginsengul poate avea si reactii adverse administrat in combinatii sau cantitati nepotrivite. Se recomanda evitarea consumului sau in paralel cu bauturi sau alimente care contin cofeina.
Cereti sfatul medicului daca:
- Urmati un tratament pentru diabet;
- Suferiti de o boala autoimuna (scleroza multipla, lupus, artrita reumatoida);
- Suferiti de cancer de san, uterin, ovarian endometrioza sau fibrom uterin (ginsengul stimuleaza productia de estrogen care poate interfera cu tratamentul pe care il urmati);
- Urmati un tratament antidepresiv, de subtiere a sangelui sau antipsihotic.
Ginsengul este un panaceu foarte valoros pentru organismul uman. Desi nu trateaza neaparat afectiunile, este benefic pentru sustinerea sanatatii organelor si ameliorarea anumitor simptome.
Referinte:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23356855/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24814037/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11895046/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27983571/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC163833/
- https://www.healthbenefitstimes.com/ginseng/
- https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-ginseng#2
- https://www.verywellhealth.com/korean-ginseng-benefits-4588917