Glaucom: cauze, simptome, tratament

16. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 14 minute de citit
Glaucom

Glaucomul este o afectiune progresiva prin care campul vizual se reduce sistematic, putand sa se ajunga la orbire. Afectarea nervului optic se produce odata cu cresterea presiunii intraoculare. Uneori persoanele care sufera de glaucom observa in faze tardive ca au pete in fata ochilor. Pentru ca afectiunea poate fi fara simptome uneori, medicii recomanda controale periodice, astfel incat boala sa fie identificata rapid.

Glaucomul este o afectiune care se manifesta la nivelul ochiului si care nu poate fi vindecata. Glaucomul are simptome ce pot fi doar ameliorate. Boala are o actiune progresiva si uneori, in cazurile cele mai severe, poate duce la orbire. Cu ajutorul echipamentelor specifice, oftalmologul poate observa orice leziune care poate aparea la nivelul nervului optic. Primele simptome de glaucom pot sa apara in prezenta presiunii intraoculare crescute, dar si in lipsa acesteia. In acest articol, explicam ce este glaucomul, care sunt cauzele acestuia, cum se manifesta si care sunt optiunile de tratament, in cazul in care acestea exista.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este una dintre afectiunile oculare grave, care poate duce la pierderea vederii si, in final, la orbire, prin lezarea unui nerv aflat in spatele ochiului (nerv optic). Glaucomul nu se poate trata, dar daca este identificat in stadii incipiente afectiunea poate fi tinuta sub control, astfel incat vederea nu este afectata iremediabil. Este important de stiut ca odata cu inaintarea in varsta, afectiunea progreseaza. Aceasta problema grava de sanatate este frecvent intalnita la persoanele in varsta, dar aparitia glaucomului nu este conditionata doar de varsta si de presiunea intraoculara crescuta.

Tipuri de glaucom

Exista mai multe tipuri de glaucom, diferentele fiind date de manifestarile clinice ale fiecarei forme in parte, dar si de mecanismul de producere. Evident, pentru fiecare tip de glaucom tratamentul este diferit.

Glaucom cu unghi deschis

Glaucomul cu unghi deschis este tipul comun, unii specialisti numindu-l glaucom cu unghi larg. S-a constatat ca, in general, persoanele care au fost diagnosticate cu acest tip de glaucom nu au prezentat simptome intr-o faza incipienta. Avansul lent, dar progresiv al afectiunii duce in final la distrugerea fibrelor nervului optic. Abia atunci cand se reduce campul vizual sau vederea este afectata pacientii solicita de obicei controale oftalmologice. 

Cauza aparitiei glaucomului cu unghi deschis nu este cunoscuta. Specialistii cred ca ar fi vorba de presiunea intraoculara crescuta. Aceasta varianta de glaucom apare in 90 % din cazuri la persoanele varstnice. 

Glaucom cu unghi inchis

Glaucomul cu unghi inchis este mai putin intalnit, dar care poate sa se manifeste puternic intr-un timp foarte scurt, ceea ce face ca presiunea intraoculara sa creasca foarte repede. Cand umoarea apoasa din interiorul ochiului nu mai poate circula normal, din cauza unghiului de drenaj care blocheaza inaintarea lichidului, presiunea intraoculara creste foarte mult si apare glaucomul cu unghi inchis. 

Atunci cand se instaleaza brusc afectiunea, se numeste glaucom cu unghi inchis in forma acuta. Daca momentul aparitiei este gradual, se manifesta glaucomul cu unghi inchis de tip cronic. Varianta cu aparitie brusca este periculoasa si necesita interventie medicala urgenta, chirurgicala sau cu laser, pentru corectarea problemei. In caz contrar, se ajunge la orbire. 

In glaucom cu unghi inchis forma acuta, ochii se inrosesc, apoi pupila devine semi-dilatata, vederea se incetoseaza, apar durerea oculara intensa si migrene puternice, lacrimare, fotofobie, greata, voma, stare de lesin, totul pe fondul cresterii intense si extrem de rapide a presiunii intraoculare. De aceea interventia medicala trebuie sa fie urgenta. 

 

Glaucom cu tensiune normala

Acest tip de glaucom mai este cunoscut ca glaucom cu presiune normala sau cu tensiune joasa. Aceasta forma apare la persoane de varste diferite, in absenta tensiunii intraoculare mari sau cand presiunea oculara este usor ridicata. 

Glaucom congenital

Bebelusii care se nasc cu glaucom pot fi identificati rapid, din cauza problemelor la ochi. Daca sunt tratati adecvat, pot sa aiba o anumita acuitate vizuala pe parcursul vietii. La bebelusi, glaucomul se manifestă prin lacrimare puternica, fotosensibilitate la lumina puternica, ochi foarte mari. 

Atentie insa: la copii si bebelusi pot sa se manifeste si alte tipuri de glaucom, motiv pentru care aceste afectiuni se reunesc sub umbrela glaucomului pediatric. 

Tipiuri de glaucom secundar

Glaucomul de tip secundar are mai multe variante: 

Neurovascular

Apare cand numarul vaselor de sange creste exagerat de mult si se blocheaza canalul de drenaj al globului ocular. 

Pigmentar

Pigmentul din iris se desprinde si blocheaza canalul de drenaj al globului ocular. 

De exfoliere

Materialul suplimentar se depune pe anumite parti interne ale ochiului si duce la blocarea scurgerii lichidului. 

Inflamator

Apare ca urmare a umflarii si a inflamatiei uveei, membrana intermediara vascularizata care hraneste ochiul. 

Cauze

Ca sa intelegem pe deplin cum apare glaucomul si cum influenteaza vederea, este bine sa vorbim despre modul in care se realizeaza vederea si cum se formeaza imaginea. Partea din fata ochiului este o zona in care se afla umoarea apoasa, un lichid limpede. Acesta curge prin pupila si ajunge la sistemul de drenaj al ochiului, la reteaua trabeculara si la reteaua de canale. Presiunea intraoculara depinde de echilibrul existent intre cantitatea de lichid produsa de ochi si cea care este folosita in procesul de drenaj. Drenajul potrivit, asigurat de o cantitate optima de lichid, mentine presiunea oculara la un nivel normal. Acest proces este realizat continuu si este absolut necesar pentru sanatatea ochiului. 

Milioane de fibre nervoase formeaza nervul optic. Acestea converg si ajung la discul optic. Cand apare glaucomul, sistemul de drenaj se blocheaza, ceea ce inseamna ca lichidul intraocular nu se mai poate scurge. Lichidul continua sa se acumuleze, iar presiunea intraoculara creste foarte mult, ceea ce duce la distrugerea fibrelor nervoase sensibile si la pierderea vederii. Deteriorarea fibrelor face ca discul optic sa se goleasca si sa capete o forma de cupa. Tocmai aceasta forma poate fi usor identificata la examenul oftalmologic de catre medicul specialist. 

Glaucomul apare la ambii ochi, dar presiunea crescuta intraoculara se manifesta pentru inceput la un singur ochi. Frecvent, mai intai este afectata vederea periferica, apoi vederea centrala. 

Atentie: vederea pierduta din cauza glaucomului nu mai poate fi recuperata, dar daca se intervine la timp, vederea se poate mentine asa cum este in acel moment, chiar daca acuitatea vizuala a fost afectata in urma aparitiei afectiunii. 

Factori de risc

Asadar, cauza principala a aparitiei glaucomului pare sa fie cresterea presiunii intraoculare, asa cum reiese din modul in care am descris anterior fenomenul. Cu toate acestea, glaucomul poate sa apara ca urmare a unor factori de risc diferiti:

  • varsta: inaintarea in varsta este un potential factor de risc al aparitiei acestei probleme de sanatate;
  • provenienta: studiile au aratat ca persoanele ce sunt nascute in Africa, asiaticii si cei din Caraibe au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune;
  • mostenirea genetica: daca cineva din familia are glaucom si urmasii vor avea;
  • probleme medicale: diverse afectiuni care se manifesta la nivelul ochilor, hipertensiune arteriala, migrene puternice, precum si diabetul duc la aparitia glaucomului;
  • traume: leziunile la nivelul ochilor, ca rezultat al unor actiuni mecanice, unele interventii chirurgicale la nivelul sau in jurul ochilor pot duce la glaucom. 

Atentie: folosirea unor medicamente care contin corticosteroizi pentru o lunga perioada de timp, ca tratament pentru diverse afectiuni ale ochilor, poate favoriza aparitia glaucomului. 

Simptome

Uneori, glaucomul nu manifesta simptome, iar primele semne ca ceva nu este in regula la nivelul ochilor apar deja in stadii avansate, cand acuitatea vizuala este afectata si campul vizual este diminuat semnificativ. 

Glaucomul avanseaza lent inainte de a fi depistat si tratat. De aceea este esential sa aiba loc periodic un control de specialitate, pentru ca aceasta afectiune sa fie detectata in faze incipiente, chiar daca nu are simptome. Tratamentul adecvat, acordat in timp util, poate preveni instalarea orbirii. 

Simptomele care prevestesc probleme la nivel ocular din cauza glaucomului sunt:

  • vedere incetosata si ochi inrositi;
  • migrene puternice;
  • senzatie de greata si voma;
  • durere oculara persistenta si ascutita;
  • vedere in tunel sau cu pete;
  • cerculete in jurul punctelor luminoase, ce apar in fata ochilor, in momentul concentrarii privirii pe un obiect. 

Complicatii

Principala complicatie ce poate sa apara in glaucom este orbirea. Daca nu este diagnosticat la timp si nu se intervine cu tratamentul adecvat, glaucomul duce la orbire, iar pierderea vederii este ireversibila. Vizita la medicul specialist, preventiv, este esentiala, iar daca sezizati anumite modificari in ceea ce priveste vederea, mergeti la consult de urgenta. 

Diagnostic

Specialistul trebuie sa stie istoricul medical al pacientului si al familiei extinse, problemele de sanatate cu care s-a confruntat acesta in timp, efectele adverse la anumite medicamente prescrise sau fara reteta. Chiar si administrarea suplimentelor alimentare pentru ingrijirea ochilor si cele pentru afectiuni oftalmologice si a remediilor naturiste utilizate, alaturi de o descriere in amanunt din partea pacientului a simptomelor, cu observatii legate de momentul aparitiei si modurile de manifestare sunt informatii importante pentru specialist. 

Atentie: nu uitati ca administrarea unor suplimente alimentare nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. 

In plus, medicul are nevoie de informatii legate de utilizarea anterioara a picaturilor pentru ochi, cu reteta sau fara, motivul, perioada de administrare si doza, cu mentiunea ca orice afectiune medicala la ochi, care a survenit in timp, trebuie adusa la cunostinta acestuia. Daca ati avut alte investigatii pentru diagnosticarea glaucomului de-a lungul timpului, este indicat sa oferiti medicului toate informatiile legate de acestea. 

Investigatii medicale:

  • examen ocular al pupilei dilatate pentru a se vedea nervul optic;
  • masurarea presiunii intraoculare (tonometrie);
  • examinarea unghiului in care corneea si irisul se intalnesc (gonioscopie);
  • tomografie in coerenta optica (OCT) pentru a se observa daca sunt modificari ale nervului optic, asa cum apar ele in glaucom;
  • pahimetrie pentru masurarea grosimii corneei;
  • examen la microscopul cu lampa cu fanta pentru examinarea interiorului ochiului;
  • test de acuitatea vizuala;
  • test de camp vizual, pentru a se stabili daca sunt modificari la vederea periferica. 

Abia dupa ce medicul specialist are toate datele de la aceste investigatii si detine informatiile complete de la pacient, acesta poate sa ofere un diagnostic corect si o schema de tratament complexa, individualizata. 

tratament glaucom

Metode de tratament

Picaturi pentru ochi

Medicul poate recomanda picaturi pentru glaucom, pentru ca vederea sa nu fie pierduta, iar presiunea intraoculara sa revina la parametri normali. Totusi, mare atentie la aceste picaturi, pentru ca uneori pot genera un raspuns extrem de puternic in organism. Inrosirea ochilor, aparitia alergiilor, vederea incetosata sunt doar cateva simptome secundare ce pot sa apara ca urmare a administratii picaturilor. Vorbiti cu medicul daca aveti astfel de manifestari!

Tratament medicamentos

In functie de gravitatea simptomelor glaucomului, specialistul poate prescrie anumite medicamente, administrate oral. Tocmai pentru a evita probleme si complicatii ale altor boli existente, medicul trebuie sa stie de ce suferiti si ce luati pentru fiecare boala in parte. Administrarea unor inhibitori pentru anhidraza carbonica, a caror menire este sa imbunatateasca drenajul la nivel ochiului sau sa incetineasca crearea de lichid, poate determina la anumite persoane tulburari gastrointestinale, ameteli, probleme renale sau cu inima. Informati medicul asupra oricaror reactii adverse sesizate!

Tratament cu laserul

Aceasta procedura poate fi benefica, atat celor cu glaucom cu unghi deschis, cat si celor cu glaucom inchis. Interventia poate creste putin fluxul de lichid din ochi pentru cei cu glaucom cu unghi deschis, dar poate opri si blocarea lichidelor, in cazul celor cu glaucom cu unghi inchis. 

Interventii chirurgicale

Sunt mai multe variante chirurgicale de corectare a drenajului sau a acumularii lichidului in interiorul ochiului, medicul fiind cel care va poate recomanda cea mai buna varianta. Acesta are misiunea sa ofere toate informatiile legate de procedura, pentru ca pacientul sa stie cu exactitate ce presupune, care sunt pasii, rezultatele urmarite si riscurile ce pot aparea in cazul operatiei, pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza. 

Alimente interzise in glaucom

Conditiile de sanatate, cum ar fi diabetul, obezitatea si tensiunea arteriala ridicata, pot expune la riscul de glaucom. Aceste afectiuni pot fi abordate oarecum si printr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Mentinerea sanatatii generale ajuta la pastrarea si protejarea sanatatii ochilor, de asemenea. nAnumite alimente pot inrautati glaucomul. De aceea medicul adesea mentioneaza cateva restrictii alimentare in cazul glaucomului. Iata alimentele care ar trebui evitate atunci cand este posibil:

  • acizi grasi trans: alimentele care contin uleiuri partial hidrogenate, cum ar fi alimentele prajite, ar trebui evitate. Aceste alimente pot duce la cresterea nivelului de colesterol si la deteriorarea vaselor de sange, ceea ce poate deteriora nervul optic si agrava glaucomul.
  • grasimile saturate: acestea includ alimente precum carnurile rosii, carnea de vita, untura si uleiurile. Alimentele care sunt bogate in grasimi saturate pot duce la cresterea in greutate, ceea ce poate provoca alte afectiuni oculare si agrava glaucomul.
  • carbohidrati simpli: este vorba despre paine, cartofi, orez, produse de patiserie, paste si cereale. Aceste alimente pot ridica nivelul de insulina, care la randul sau va ridica tensiunea arteriala. Toate acestea pot agrava glaucomul.
  • cafeaua: cofeina poate agrava glaucomul.
  • alergeni alimentari: includ graul, lactatele, soia si porumbul. Alergiile alimentare pot fi un factor declansator si pot creste riscul de glaucom. Daca suferiti de alergii alimentare, asigurati-va ca evitati alimentele care provoaca o reactie.

Deteriorarea nervului optic, cauza glaucomului, este ireversibila. Poate duce la pierderea vederii si orbire in lipsa unui management adecvat. Luati medicamentele pentru glaucom si aveti grija la ceea ce mancati si beti pentru a impiedica glaucomul sa progreseze.

Preventie

  • Controlul oftalmologic periodic este o modalitate de preventie a aparitiei glaucomului. Aceasta verificare este cu atat mai importanta daca aveti factori de risc sau persoane in familie ce sufera de aceasta afectiune. 
  • Contraindicatii in glaucom vizeaza renuntarea la automedicatie dupa un autodiagnostic. Medicul este singurul in masura sa ofere cele mai bune solutii, in functie de nevoile reale ale fiecarei persoane. 
  • Dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, cu miscare fizica periodica, poate regla presiunea intraoculara. Aceasta poate fi mentinuta sub control si prin consum redus de cafea, miscare adecvata nevoilor si problemelor de sanatate cunoscute, hidratare optima, dar cu apa ingerata la intervale regulate, in cantitati mici. 
  • Sanatatea ochilor este esentiala, iar aportul de vitamine si nutrienti este vital. Unele studii arata ca nu exista alimente interzise in glaucom, dar o persoana diagnosticata cu aceasta afectiune ar trebui sa consume produse bogate in vitaminele A, C si E, cupru, seleniu si zinc.
  • Interdictiile in glaucom vizeaza evitarea factorilor care pot accentua simptomele: praful, leziunile ce pot sa apara ca urmare a mediului de lucru. In plus, ingrijirea corecta a ochilor, utilizarea unor produse de frumusete si ingrijire, conform indicatiilor din prospect, folosirea produselor prescrise de medic, in perioada recomandata - toate sunt aspecte de avut in vedere si de respectat. 
  • Eliminarea factorilor de stres, relaxarea cu tehnici diferite de meditatie si terapii care sa ajute cu adevarat la deconectarea de la stresul de zi cu zi, pot ajuta in cazul unui diagnostic de glaucom. 
  • Glaucomul este o afectiune care poate evolua in timp si poate duce la orbire, in cazuri grave. Diagnosticarea acestei probleme de sanatate, se face de catre medicul specialist, dupa o serie intreaga de investigatii de specialitate, iar tratamentul individualizat, poate ajuta la mentinerea vederii. Glauconul insa este o boala care nu se vindeca, iar daca vederea este afectata grav, nu exista tratament care sa ajute. 
  • Glaucomul este o afectiune care afecteaza nervul optic. In situatii deosebite se poate ajunge la orbire. Tratamentul acordat la timp poate ajuta vederea. 

Surse de informare:

  1. Glaucoma - https://www.webmd.com/eye-health/glaucoma-eyes
  2. Glaucoma - https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/glaucoma
  3. Overview. Glaucoma - https://www.nhs.uk/conditions/glaucoma/
  4. Glaucoma - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4212-glaucoma
  5. Glaucoma - https://www.glaucoma.org/
  6. Glaucoma - https://www.healthline.com/health/glaucoma
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice