Goji - beneficii, proprietati, contraindicatii
Se vorbeste tot mai mult in ultimii ani despre „superalimente”, adica acea categorie de alimente care s-au remarcat datorita continutului ridicat de nutrienti si a potentialelor beneficii pe care le-ar putea avea pentru sanatatea noastra. In aceasta categorie au fost incluse si fructele de goji.[3] Continua sa citesti daca vrei de ce sunt aceste fructe atat de populare, ce proprietati si beneficii au, dar si care sunt contraindicatiile lor!
Ce este goji?
Goji este un arbust originar din Asia si apartine genului Lycium (familiei Solanaceae). Exista doua specii de goji: Lycium chinense si Lycium barbarum. Cel din urma produce acele fructe rosii-portocalii, cu gust dulce acrisor, pe care le consumam. In mod traditional, ele sunt folosite in supe, ceaiuri, tincturi, vinuri sau sucuri. In prezent, sunt disponibile, sub diverse forme, in magazine si farmacii, inclusiv ca ingredient al unor suplimente alimentare, alaturi de alte plante.[1][3][4]
Proprietati
Fructele de goji sunt o sursa o sursa excelenta de macronutrienti (carbohidrati, fibre, proteine, grasimi) si micronutrienti (adica vitamine si minerale precum riboflavina sau vitamina B2, tiamina sau vitamina B1, niacina sau vitamina B3, vitamina C, cuprul, manganul, potasiul, zincul, magneziul si seleniul). Contin multi compusi care se remarca prin potentialul antioxidant, inclusiv:
- Polizaharide - sunt surse esentiala de fibre, ajuta la stimularea imunitatii si la cresterea activitatii antioxindante.
- Betacaroten - este vital pentru sanatatea ochilor, oaselor si a pielii si dezvoltarea celulelor.
- Zeaxantina - are un rol esential in sustinerea sistemului imunitar si poate contribui la mentinerea sanatatii ochilor.[1][3]
Beneficii
Datorita proprietatilor lor se crede ca fructele uscate de goji pot contribui la prevenirea multor afectiuni si la mentinerea sanatatii organismului. Iata cateva dintre potentialele beneficii atribuite acestor fructe, cu mentiunea ca sunt totusi necesare studii suplimentare inainte ca acestea sa poata fi confirmate:
Ajuta la cresterea imunitatii
Includerea fructelor de goji in dieta poate ajuta la stimularea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor si infectiilor. Acest lucru s-ar datora continutului de antioxidanti (cunoscuti pentru capacitatea lor de a lupta impotriva radicalilor liberi daunatori si a inflamatiei), inclusiv de vitamina A si vitamina C, al caror rol in sustinerea imunitatii este bine cunoscut.[1][2]
Contribuie la mentinerea sanatatii ochilor
Continutul ridicat de antioxidanti face fructele de goji un aliat pretios si cand vine vorba de sanatatea ochilor. Unele studii indica faptul ca acestea pot contribui la prevenirea daunelor provocate de razele UV, radicalii liberi si stresul oxidativ, precum si a dezvoltarii unor afectiuni precum glaucomul sau degenerescenta maculara, care pot duce la pierderea vederii.[1][2]
Pot fi de ajutor in lupta contra cancerului
Antioxidantii pot contribui la combaterea celulelor canceroase prin incetinerea cresterii tumorilor, reducerea inflamatiei si eliminarea substantelor daunatoare din organism. Fructele de goji au fost folosite in medicina traditionala chineza pentru a preveni aparitia si progresia cancerului de multi ani, iar unele cercetari efectuate pe animale au aratat ca acestea pot inhiba cresterea tumorilor si creste eficacitatea tratamentelor pentru cancer.[1][3]
Contribuie la mentinerea sanatatii pielii
Betacarotenul, unul dintre compusii fructelor de goji este folosit adesea in produsele de ingrijire a pielii. Poate imbunatati sanatatea pielii, reduce iritatiile, proteja impotriva daunelor cauzate de expunerea la soare si ameliora efectele imbatranirii.[1]
Ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange
Unele cercetari au aratat ca fructele de goji pot ajuta si la reglarea nivelurilor de insulina si glucoza de sange, contribuind totodata si la cresterea nivelului de colesterol HDL, cunoscut ca si „colesterolul bun”.[1]
Contribuie la sustinerea sanatatii ficatului
In medicina traditionala chineza, fructele de goji mai sunt folosite si pentru a trata bolile hepatice, unele cercetari pe animale confirmand si ele faptul ca acestea pot ajuta la imbunatatirea sanatatii ficatului si la prevenirea progresiei bolii hepatice alcoolice.[1]
Ajuta la imbunatatirea calitatii vietii
Consumul de suc de fructe de goji ar putea contribui la imbunatatirea nivelului energiei, a starii de spirit si a sanatatii digestive, la cresterea capacitatii de concentrare, a performantei atletice, a acuitatii mentale si a starii de spirit. Totodata, se pare ca ar ajuta si la imbunatatirea calitatii somnului.[1]
Contraindicatii
Consumul moderat de fructe de goji nu ar trebui sa provoace probleme. Trebuie insa mentionat faptul ca, desi rare, au fost totusi raportate unele reactii alergice, in special la persoanele alergice la alte fructe. De asemenea, fructele de goji pot interactiona cu alte medicamente, inclusiv cu anticoagulante, medicamentele pentru diabet sau hipertensiune arteriala.
Daca esti insarcinata, este indicat sa eviti consumul acestor fructe. Cercetarile efectuate pana in prezent nu au stabilit cu certitudine daca ele pot sau nu consumate in timpul sarcinii.[2]
Dulci-acrisoare, cu o culoare vie, fructele de goji pot fi incluse in diverse retete si consumate sub diverse forme. Datorita proprietatilor lor, pot fi un aliat pretios in mentinerea sanatatii organismului, prevenirea a diverse afectiuni si imbunatatirea calitatii vietii. Daca urmezi un anumit tratament medicamentos, suferi de anumite afectiuni sau esti insarcinata, cere insa sfatul unei medic inainte de a include fructele de goji in dieta ta sau de a lua suplimente cu goji!
Bibliografie:
- Barhum, Lana. “What Are the Health Benefits of Goji Berries?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Aug. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322693. Accessed 16 Oct. 2022.
- Link, Rachael. “What Are Goji Berries? This Unique Red Fruit, Explained.” Healthline, Healthline Media, 8 Sept. 2020, www.healthline.com/nutrition/goji-berry. Accessed 16 Oct. 2022.
- Ma, Zheng Feei, et al. “Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2019, 9 Jan. 2019, pp. 1–9, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343173/, 10.1155/2019/2437397. Accessed 16 Oct. 2022.
- Vidović, Bojana B., et al. “Health Benefits and Applications of Goji Berries in Functional Food Products Development: A Review.” Antioxidants, vol. 11, no. 2, 27 Jan. 2022, p. 248, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8868247/, 10.3390/antiox11020248. Accessed 16 Oct. 2022.