Grefa de piele: ce este, cand si de ce se recomanda?
Grefa de piele consta intr-un fragment de piele sanatoasa care, prin intermediul unei proceduri chirurgicale, este transplantata intr-o zona afectata, cu scopul de a inlocui pielea deteriorata sau distrusa. Te invitam sa citesti in continuare, pentru a afla mai multe informatii despre aceasta si situatiile in care este recomandata.
Ce este o grefa de piele?
O grefa de piele reprezinta o portiune de piele sanatoasa care este indepartata si utilizata intr-o zona afectata a corpului, unde pielea a fost pierduta sau a suferit deteriorari.
Acest lucru se efectueaza prin intermediul unei interventii chirurgicale si exista mai multe situatii in care medicul o poate considera necesara, precum fracturi deschise, leziuni de mari dimensiuni sau in cazul in care o zona a pielii a fost indepartata din cauza cancerului, a altor afectiuni cutanate sau daca a fost distrusa de arsuri termice.
Procedura chirurgicala de grefare a pielii, cunoscuta si ca transplant de piele, are loc sub anestezie generala sau locala, in functie de caz, astfel ca pacientul nu va simti durere.
In ce situatii se recomanda si de ce?
Grefa de piele contribuie la recuperarea pacientului si se recomanda in situatii precum [1]:
- inchiderea unor leziuni de dimensiuni mari;
- tratarea arsurilor profunde;
- tratarea escarelor;
- atunci cand au fost indepartate leziuni provocate de boli de piele.
Tipuri de grefa de piele
Exista doua tipuri de grefa de piele: cea cu grosime partiala si cea cu grosime completa.
Grefa de piele cu grosime partiala
Aceasta presupune inlaturarea unei parti din epidermul sau din dermul unui donator sau a pacientului, iar in cele mai multe cazuri, se preleveaza din zone precum fese, abdomen sau spate. Grefa este apoi utilizata pentru a acoperi zone ample sau deteriorate ale pielii. Acest tip de grefa este, de regula, fragila, subtire, moale.
Copiii carora li se efectueaza o interventie chirurgicala de grefare necesita adaugarea unor grefe suplimentare pe masura ce cresc, intrucat stratul de piele respectiv nu se dezvolta la fel de repede ca zonele de piele sanatoase. [1]
Grefa de piele cu grosime completa
In cazul acestui tip de grefa, se indeparteaza complet epidermul si dermul dintr-o zona sanatoasa. In general, medicii chirurgi o preleveaza de pe abdomen, brat, regiunea inghinala sau din cea superioara claviculei.
De regula, grefa de piele cu grosime completa este de dimensiuni reduse si se preleveaza cu ajutorul unei singure incizii, iar dupa aceea, zona respectiva este cusuta. Medicii utilizeaza o astfel de grefa in special pentru a acoperi rani de mici dimensiuni care se afla in zone vizibile, de exemplu, fata. In timp, grefa se integreaza in tesutul natural al pielii si se obtine un aspect uniform. [1]
In cat timp se vindeca o grefa de piele?
Timpul de vindecare al locului din care a fost prelevata grefa, precum si cel al zonei in care a fost transplantata depind de particularitatile persoanei si de tipul de grefa care a fost utilizat.
Recuperarea in cazul grefei de piele cu grosime partiala
Persoana care a primit grefa de piele cu grosime partiala trebuie sa poarte bandaj timp de circa sapte, pana la zece zile, iar dupa inlaturarea bandajului, este necesar sa evite sa scarpine sau sa atinga zona respectiva, pana se vindeca in totalitate.
Intial, portiunea respectiva de piele va avea un aspect rosiatic sau invinetit. Dupa aproximativ cinci sau sapte zile, grefa va incepe sa se integreze in restul tesutului care o inconjoara. Medicul va monitoriza evolutia acesteia si va constata cand s-a incheiat procesul de vindecare.
Locul din care a fost prelevata grefa se va vindeca intr-un interval de circa doua, pana la trei saptamani, timp in care este necesar ca persoana sa evite activitatile care ar putea afecta zona respectiva. Medicul va preciza si in aceasta situatie cand s-a produs vindecarea completa.
Recuperarea in cazul grefei de piele cu grosime completa
In cazul grefei de piele cu grosime completa, recuperarea va dura cateva saptamani, insa etapele de vindecare sunt putin diferite fata de cele ale grefei cu grosime partiala. In primele 24 de ore de la efectuarea procedurii de grefare, zona unde a fost adaugata pielea este predispusa la inflamare.
Medicul va monitoriza conditia in care se afla pacientul si, in functie de caz, va schimba pansamentul de cate ori va fi necesar si va administra medicamente pentru ameliorarea durerii sau senzatiei de disconfort.
Dupa aproximativ 48, pana la 72 de ore, vasele de sange ar trebui sa inceapa sa se conecteze cu tesutul, iar treptat, circulatia incepe sa revina la normal. Procesul de recuperare ar trebui sa se incheie dupa patru, pana la sapte zile.
Pe masura ce are loc vindecarea, pacientul isi va recupera simtul in zona care a primit grefa de piele. In functie de zona si de dimensiune, dar si de gradul de severitate, acest proces de recapatare a simtului se poate intinde pe mai multe saptamani, luni sau chiar ani. [1]
Transplantul cu grefa de piele este o procedura chirurgicala comuna si se efectueaza numai la recomandarea medicului.
Sursa de referinta:
1. Stang, Debra. “Skin Graft: Purpose, Types, and Procedure.” Healthline, Healthline Media, 29 Sept. 2018, www.healthline.com/health/skin-graft, accesat la 20 ianuarie 2023.