Gust metalic in gura - cauze si remedii
Papilele gustative reprezinta mii de celule de simt care se gasesc la nivelul limbii. De asemenea, la formarea gustului contribuie si mirosul, textura si temperatura alimentelor pe care le ingeram. Atunci cand o persoana isi schimba dieta, foloseste anumite medicamente sau se confrunta cu diverse probleme de sanatate, gustul poate fi afectat.
Acest fenomen se numeste in termeni medicali disgeuzie si se manifesta prin alterarea sau scaderea abilitatii de a percepe sau de a distinge gusturile. De multe ori, aparitia unui gust metalic in gura poate fi cauzata de schimbarile mentionate mai sus si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Cu toate acestea, exista anumite afectiuni care pot determina aceasta simptomatologie. Printre acestea se numara problemele sinusurilor sau chiar debutul bolii Alhzeimer. In situatia in care gustul metalic persista pe parcursul unei perioade indelungate, iar corpul nu a fost supus unor schimbari interne sau externe, este indicat sa consultati un medic.
Cauze ale gustului metalic in gura
Igiena orala precara
Spalarea regulata a dintilor este una dintre principalele metode de profilaxie din punct de vedere stomatologic. Persoanele care omit acest pas dimineata sau seara, ori care nu folosesc produse de ingrijire orala precum apa de gura sau ata dentara pot resimti un gust metalic sau chiar modificari ale simturilor.
Gustul metalic la nivelul cavitatii bucale poate fi determinat si de:
- Infectii bacteriene - gingivita sau parodontita;
- Tumori bucale;
- Ulcere sau complicatii ale protezelor dentare;
- Infectii fungice;
- Traumatisme la nivelul gurii - inclusiv extrageri dentare.
Sindromul Sjogren
Acest fenomen se manifesta de regula prin uscaciune la nivelul gurii, al ochilor si al sinusurilor. Sindromul Sjogren este o boala autoimuna care modifica altereaza simturile la nivelul cavitatii bucale si are ca principal simptom raportat gustul metalic, chiar si cand persoanele afectate beau apa.
Probleme ale sinusurilor
Deoarece gustul si mirosul sunt doua simturi strans legate, afectiunile la nivelul sinusurilor pot determina alterarea acestora. Foarte multe persoane care sufera de probleme sinusale raporteaza prezenta unui gust metalic in gura, senzatie insotita de cele mai multe ori de nasul infundat sau dificultati de respiratie.
Cele mai frecvente afectiuni ale sinusurilor care pot cauza gustul metalic:
- Raceli;
- Infectii ale sinusurilor;
- Polipi nazali;
- Alergii;
- Interventii chirurgicale la nivelul nasului sau al urechii medii;
- Infectii ale urechii medii sau ale cailor respiratorii superioare.
Boala Alhzeimer
Legatura dintre papilele gustative si creier este data de nervi. Boala Alhzeimer poate determina perceptii anormale ale gustului, deoarece partea din creier responsabila de gust nu functioneaza corespunzator. Aceasta senzatie metalica din gura a fost raportata in special de persoanele aflate in stadii incipiente de dementa.
Tratamente pentru cancer
Chimioterapia si radioterapia sunt tratamente pentru cancer care au ca efect secundar frecvent modificarea gustului. Persoanele care sufera de cancer pot resimti un gust metalic in gura fie de la tratamentul propriu-zis, fie de la ulcere bucale cauzate de acesta.
Societatea Americana pentru Combaterea Cancerului le recomanda pacientilor care urmeaza astfel de tratamente:
- Sa evite folosirea tacamurilor din metal;
- Sa consume alimente reci sau la temperatura ambientala;
- Sa consume bomboane mentolate sau sa foloseasca apa de gura inainte de masa;
- Sa evite carnea rosie si sa aleaga ca alternativa produsele din pui sau vegetale;
- Sa isi perieze dintii in mod constant.
Administrarea de vitamine
Gustul metalic in gura este frecvent raportat si de persoanele care consuma suplimente alimentare. Acestea contin de cele mai multe ori metale precum zinc, cupru sau fier si pot determina alterarea simturilor de la nivelul papilelor gustative.
De asemenea, si vitaminele recomandate femeilor insarcinate pot avea acelasi efect. Potrivit Serviciului National de Sanatate al SUA, si sarcina in sine poate fi de foarte multe ori asociata cu prezenta unui gust metalic sau alterari ale acestuia.
Cand se apeleaza la medic
Gustul metalic in gura nu reprezinta de cele mai multe ori un motiv de ingrijorare si poate trece de la sine in decurs de cateva ore sau zile. Cu toate acestea, exista cateva situatii in care este recomandat un consult de specialitate:
- Cand gustul metalic persista pe parcursul unei perioade indelungate (de regula, cateva saptamani);
- Daca nu ati suferit de afectiuni respiratorii recente sau interventii chirurgicale;
- Daca nu urmati un tratament medicamentos si nici nu folositi vitamine;
- Cand gustul metalic in gura este insotit si de alte simptome.
Cum se trateaza gustul metalic
Tratamentul in cazul disgeuziei variaza in functie de cauza care a determinata aparitia sa. Pentru o schema corecta si completa necesara indepartarii acestui simptom este nevoie de un consult clinic. Exista si cateva metode care pot ameliora aceasta senzatie aparuta la nivelul cavitatii bucale:
- Ingrijirea orala corespunzatoare si constanta;
- Consumarea de mancaruri cu menta, patrunjel sau lamaie;
- Consumarea de dropsuri sau gume mentolate;
- Evitarea alimentelor fierbinti;
- Tratarea corespunzatoare a racelilor si a infectiilor sinusale.
Gustul este un simt important pentru oameni, acesta influentand puternic comportamentul alimentar. Pentru a-i mentine proprietatile la nivel optim, este recomandat sa urmati un plan de ingrijire orala corespunzator si sa nu tratati cu superficialitate simptomele aparute. Consultati medicul de fiecare data cand aveti o problema.
Referinte: