Hematomul: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Hematomul

Termenul „hematom” se refera la ceea ce se intampla in urma deteriorarii unui vas de sange de dimensiuni mai mari. Este ceva comun, multi oameni ajungand sa aiba hematom la un moment dat in viata.

Afla din randurile urmatoare informatii generale despre ce este hematomul, de cate tipuri este, ce il provoaca, ce semne si simptome ii sunt caracteristice. De asemenea, iti prezentam si complicatiile, dar si optiunile de tratament care se pot aplica.

Ce este hematomul?

Un hematom poate fi confundat cu o echimoza (vanataie), dar aceasta din urma apare in cazul in care are loc deteriorarea unor vase mici de sange. Spre deosebire de vanataie, hematomul are loc in urma deteriorarii celor mari.

Mai exact, cand o portiune de sange se acumuleaza in afara vaselor mari de sange, are loc un hematom. In mod comun, hematoamele sunt provocate de leziuni sau traume, care duc la ruperea peretilor vaselor de sange (din artere, vene, capilare). Pot fi asemanate si cu hemoragiile, dar difera, intrucat sangele din hematoame este deja coagulat, nu curge. 

Tipuri de hematom

Tipuri de hematom

Exista mai multe tipuri de hematom, iar acestea sunt clasificate in functie de locul in care el apare in organism, aspect de care depinde si gradul afectiunii. Exista hematom la nivelul scalpului, cand se simte ca o umflatura, fara a afecta creierul. Hematomul subdural este cel localizat intre tesutul specific creierului si mucoasa interna a acestuia.

Cel septal apare in urma nasului spart si poate duce la afectiuni daca nu se aplica tratament de specialitate. Tipul de hematom epidural intracranian se iveste intre placa aferenta creierului si captuseala care se afla ca exterior al creierului. Hematomul subungual este cel la nivelul unghiei si apare cu precadere in leziunile superficiale, de exemplu, lovirea in mod accidental la deget.

Cel care apare la ureche este intalnit in mod special la sportivi, intrucat unele sporturi, cum sunt boxul si luptele, presupun lovituri ce se aplica la cap. Hematomul care apare imediat sub piele se numeste „subcutanat”. Hematomul retroperitoneal este localziat în interiorul cavității abdominale, fara sa afecteze organele.

Cel de tip splenic are loc in splina, iar cel hepatic, la ficat. De asemenea, exista si hematom epidural spinal, care apare intre vertebre si mucoasa de la nivelul coloanei vertebrale. 

Cauzele hematomului

Cauzele comune care duc la aparitia hematomului sunt leziunile si traumatismele. Atunci cand are loc deteriorarea peretilor vaselor de sange, se creeaza cate un hematom. 

Leziunile sau traumatismele pot duce la hematoame superficiale sau interne, care sunt severe, dupa caz. Un exemplu de hematom superficial este inteparea sub unghie, in vreme ce unul intern este, de pilda, aparut in urma unui accident de masina.

Alte cauze ce pot duce la aparitia unui hematom sunt urmatoarele:

  • Proceduri de natura medicala (operatii, interventii dentare sau de natura cosmetica);
  • Medicamentele anticoagulante pot creste riscul de aparitie a hematoamelor.

Semnele si simptomele hematomului

Semnele si simptomele hematomului

Acestea sunt incadrate in doua categorii: cele pentru hematoamele superficiale si cele pentru hematoamele interne. 

In cazul hematomului superficial exista urmatoarele simptome:

  • Prezenta durerii;
  • Culoarea suportă modificari si apare roseata;
  • Locul se inflameaza si se simte umflat;
  • Zona este sensibila;
  • Apare senzatia de caldura in tesutul care inconjoara hematomul.

Pe de alta parte, hematoamele interne sunt mai dificil de identificat. In principiu, daca ai suferit un accident sau o vatamare de proportii ridicate, exista riscul de aparitie a hematoamelor. Din acest motiv, sunt necesare consultatii medicale pentru ca medicul sa constate daca exista sau nu si ce tratament se poate aplica. 

Exista simptome care pot semnala probleme si in urma unui control medical, in special daca accidentul sau lovitura a avut loc la cap. Iata care sunt simptonele alarmante, in urma carora este indicat sa mergi la un specialist:

  • Pierderea auzului;
  • Pierderea starii de constienta;
  • Instalarea somnolentei;
  • Dificultati de deglutitie (inghitire);
  • Dificultati de a misca membrele (bratele si picioarele);
  • Durere de cap ce sufera inrautatiri si este severa.

Complicatiile hematomului

In urma unui hematom care a necesitat tratament si nu l-a primit, pot aparea consecinte nedorite. Simptomele complicatiilor includ dureri de cap prelungite, ameteala si vorbire declara, decolorarea pielii din zona afectata si senzatia de caldura atunci cand atingi acel loc. 

Pentru a se evita complicatiile, se recomanda consultul de specialitate insotit de teste specifice, de exemplu, scanare imagistica in cazul in care exista suspiciunea de hematom in interiorul craniului. 

Este imperios sa mergi la consult medical daca simti dureri intense la nivelul hematomului din orice loc sau daca te confrunti cu alte simptome ingrijoratoare ce pot determina aparitia complicatiilor. In plus, cu atat mai mult ar trebui sa iei masuri si sa te vada cu regularitate un medic daca ai suferit leziuni la cap sau daca ai trecut printr-un accident grav, cum este, de pilda, cel de masina sau caderea de la inaltime.

Optiuni de tratament pentru hematom

Numai medicul poate constata daca este sau nu necesar tratament pentru hematom, in functie de gravitatea acestuia. Tipurile superficiale nu necesita tratament, de regula, intrucat hematomul se reabsoarbe de-a lungul timpului. 

Cand exista hematom sub piele si este considerat usor, se recomanda repaus si aplicarea de gheata invelita in prosop, cu scopul de a reduce intensitatea durerii sau a inflamatiei. De asemenea, este posibil sa contribuie in mod benefic infasurarea ori stropirea cu apa a zonei ce inconjoara hematomul, pentru ca riscul de a se redeschide sa fie scazut, in timp ce se reface treptat.

Medicul poate recomanda unele antiinflamatoare sau analgezice care pot fi eliberate si fara prescriptie medicala. Precizam insa ca doar medicul are cunostintele necesare pentru a recomanda medicamentele potrivite si tine cont de mai multi factori in alegerea lor, printre care si varsta sau alte posibile afectiuni ale pacientului. Luate fara ca medicul sa fie consultat inainte, unele medicamente, precum cele anticoagulante, pot agrava hematomul.

In cazul in care este intern, pacientul ar putea necesita drenajul hematomului sau chiar interventia pe cale chirurgicala, daca sangele pune presiune pe coloana vertebrala, pe creier sau pe alte organe. In alte situatii, poate exista riscul de dezvoltare a unei infectii, drept pentru care medicul recomanda drenajul hematomului.

Cele mai indicate recomandari si instructiuni le poate face un medic, deoarece acesta tine cont de particularitatile pacientului si de tipul de hematom. Nu ezita sa ii adresezi intrebari, de exemplu, daca este necesar sa urmezi tratament medicamentos sau remedii naturiste, cu produse pe care le poti achizitiona din farmacii.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatii din urmatoarele surse:

1. “Hematoma: Overview, Types, Treatment, and Pictures.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/324831#types, accesat la 22 iulie 2022;

2. “Intracranial Hematoma.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 17 June 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intracranial-hematoma/symptoms-causes/syc-20356145, accesat la 22 iulie 2022;

3. “NCI Dictionary of Cancer Terms.” National Cancer Institute, www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/hematoma, accesat la 22 iulie 2022;

4. “Bruises: Types, Causes, Diagnosis, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15235-bruises, accesat la 22 iulie 2022;

5. Charles Patrick Davis, MD. “What Is a Hematoma? Treatment (Epidural), Symptoms (Bruise) & Pictures.” EMedicineHealth, EMedicineHealth, 14 June 2019, www.emedicinehealth.com/hematoma/article_em.htm, accesat la 22 iulie 2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice