Hemoroizii: cauze, simptome, tipuri si optiuni de tratament

20. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt o problema comuna de sanatate, insa, teama si rusinea impiedica pacientii sa se prezinte la medic inca din stadiile incipiente ale bolii.

Boala hemoroidala sau hemoroizii sunt dilatatii varicoase ale venelor situate in peretele anusului si in partea inferioara a rectului. Manifestarile pot include mancarimi sau iritatii, durere si chiar sagerari in regiunea anala.

Persoanele sedentare si cele care au o dieta dezechilibrata, femeile gravide (mai ales in trimestrul IV de sarcina) dar si pacientii cu constipatie cronica sau supraponderale sunt predispuse la dezvoltarea acestei patologii.

Tipurile de hemoroizi

In functie de localizarea acestora, in interiorul sau in exteriorul rectului si anusului, acestia se pot clasifica in:

  • Hemoroizi interni: se dezvolta la nivelul rectului, sunt nedurerosi in general si nu sunt vizibili, motiv pentru care sunt mai greu de diagnosticat si tratat. Acestia pot creste pana la dimensiunea unui bob de mazare sau chiar mai mult, ducand la aparitia simptomelor neplacute precum sangerare sau durere.
  • Hemoroizii externi: sunt formatiuni care se dezvolta sub pielea din jurul anusului si sunt vizibili cu ochiul liber, iar principalul simptom este iritatia dureroasa locala. Acestia se pot tromboza provocand dureri acute sau pot ulcera.
  • Hemoroizii micsti: sunt hemoroizi interni in stadii mai avansate, care conflueaza cu cei externi. Acestia pot fi durerosi si pot cauza iritatie si mancarime.

In raport cu evolutia bolii si severitatea simptomelor, hemoroizii se clasifica in 4 stadii (grade):

Stadiul I: se refera la situatia in care hemoroizii interni provoaca sangerari anale care sunt observabile doar in scaun. Dilatatiile varicoase ale venelor nu ajung in exteriorul canalului anal.

Stadiul II: vizeaza cazurile in care hemoroizii ajung in exteriorul anusului la defecatie, dar revin inapoi in canalul anal spontan, fara niciun fel de ajutor.

Stadiul III: se refera la cazurile in care masele hemoroidale prolabeaza la defecatie, dar si atunci cand se depune un efort care creste presiunea intraabdominala. Hemoroizii aflati in acest stadiu sunt reductibili doar manual.

Stadiul IV: vizeaza situatiile in care hemoroizii ies in exteriorul anusului la eforturi mici, sunt insotiti de durere puternica si de hemoragii importante. In acest stadiu hemoroizii sunt ireductibili manual.

Cauzele aparitiei hemoroizilor

Hemoroizii afecteaza barbatii si femeile in egala masura, principala cauza a aparitiei hemoroizilor fiind determinata, in primul rand, de scaderea tonusului peretelui venos, ceea ce duce ulterior la dilatarea venelor sub actiunea mai multor factori:

  • Tulburarile digestive – diarea sau constipatia cronica insotita de fortarea defecatiei
  • Bagajul genetic individual – poate exista o predispozitie pentru boala hemoroidala daca aceasta a mai fost intalnita in familie
  • Sarcina si nasterea – apar ca urmare a greutatii uterului care aplica o presiune crescuta asupra vaselor de sange. Dupa nastere si in lipsa altor factori favorizanti, hemoroizii dispar.
  • Factori de risc
  • Alimentatia saraca in fibre
  • Statul prelungit pe scaun sau in picioare
  • Obezitatea
  • Ridicarea greutatilor
  • Consumul de alimente picante
  • Consumul insuficient de lichide
  • Excesul de alcool, cafea, ciocolata, tutun
  • Administrarea prea frecventa de laxative
  • Contactul sexual anal
  • Anumite sporturi, cum ar fi echitatia, motociclismul, ciclismul
  • Tusea cronica
  • Stresul
  • Afectiuni ce implica prezenta unor formatiuni mari in abdomen (ex: chistuiri ovariene mari, tumori)

Simptome

  • Prurit anal sau iritatii in zona anala
  • Disconfort local, senzatie de arsura
  • Noduli tari in apropierea anusului, care se simt durerosi sau sensibili
  • Durere la nivelul anusului, mai ales cand stai asezat sau dupa un episod de constipatie sau efort fizic intens
  • Sangerari anale

Diagnosticarea corecta a bolii hemoroidale

In vederea diagnosticarii corecte a bolii hemoroidale, este nevoie de efectuarea unui set de investigatii specific, urmat de interpretarea acestuia de catre un cadru medical specializat in proctologie sau chirurgie proctorectala. De asemenea, sunt importante stabilirea istoricului pacientului si discutarea simptomelor asociate, cu medicul curant.
In functie de stadiul bolii, examinarea proctologica presupune analizarea canalului anal si a rectului prin efectuarea urmatoarelor investigatii:

Tuseu rectal: verificarea rectului inferior si a canalului anal in vederea diagnosticarii formatiunilor patologice din interior, analizand atat peretii, cat si mucoasa rectala.

Rectoscopia: folosind un tub cilindric din metal, acesta permite diagnosticarea hemoroizilor sau a fisurilor anale.

In cazul in care diagnosticul initial nu este concludent, se poate recurge si la o serie de interventii mai amanuntite, precum: endoscopia digestiva inferioara, colonoscopia sau videoanuscopia.

Prevenirea bolii hemoroidale

Atunci cand suferiti de hemoroizi, pe langa tratament este foarte important sa adoptati cateva obiceiuri care pot ajuta in ameliorarea si chiar prevenirea crizelor hemoroidale.

Tratarea hemoroizilor

In functie de diagnosticul pus si de gravitatea bolii, tratamentul pentru hemoroizi poate cuprinde una sau mai multe dintre urmatoarele optiuni:

  • Tratament medicamentos: in cazul in care pacientul se confrunta cu o faza incipienta a bolii hemoroidale, exista creme, unguente sau supozitoare pentru hemoroizi. Specialistii recomanda administrarea locala de preferinta a unui produs care contine o combinatie de anestezic si flebotonic.
  • Remedii naturiste pentru hemoroizi: compresele infuzate, baile de sezut sau cataplasmele pot fi un remediu natural care sa ajute in tratarea bolii hemoroidale, in special in faza incipienta.
  • Trombectomia hemoroidala: Tromboza hemoroidala este o complicatie ce apare in cazul hemoroizilor externi si care se inlatura prin aceasta procedura medicala.
  • Tratamente curative: In cazul hemoroizilor fara complicatii, medicul specialist poate recomanda proceduri precum: crioterapia, scleroterapia, metoda cu aburi (se face numai in regim de spitalizare) etc.
  • Proceduri minim invazive: radiofrecventa, fototermocoagularea in spectru cu infrarosu sau aplicarea de tratament topic sunt cateva exemple de astfel de proceduri ce ajuta la eliminarea hemoroizilor.
  • Interventii chirurgicale: in cazul unui stadiu avansat al bolii hemoroidale si in functie de diagosticul pus de medicul specialist, se poate recurge si la interventii chirurgicale in vederea inlaturarii hemoroizilor precum: hemoroidectomia sau alte tehnici cunoscute de specialisti (ligaturare, scleroterapie, laser etc).

Bibliografie:

  1. “Hemorrhoids - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org‌
  2. “Hemorrhoids and What to Do about Them - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 7 Oct. 2013, www.health.harvard.edu‌
  3. Hansa D. Bhargava, MD, “Hemorrhoids.” WebMD, WebMD, 2002, www.webmd.com
  4. Lorenc Z, Gokce O, Eur Rev Med Pharmacol Sci 2016, 20:2742-2751
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor