Hipovolemia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Hipovolemia

 

Exista numeroase afectiuni care pot pune viata in pericol. Una dintre acestea poarta numele de hipovolemie si este mai mult cunoscuta ca deshidratare severa.

Incidenta hipovolemiei in populatia generala este greu de cuantificat. La un pacient bolnav acut, hipovolemia este una dintre cele mai frecvente manifestari.

In urmatorul articol vom acoperi toate informatiile disponibile despre hipovolemie: care sunt cauzele, cum se manifesta, care sunt optiunile de tratament si cum poate fi prevenita.

Ce este hipovolemia?

Hipovolemia este o conditie care apare atunci cand exista o cantitate insuficienta de lichid in sistemul circulator. Lichidul se poate referi la apa, sange (plasma) si/sau lichid limfatic (1).

Lichidul limfatic este, la randul sau, o substanta care contine celule albe din sange, sustinand eliminarea toxinelor si deseurilor din corp (1).

De ce cantitatea de lichid din organism este importanta? Pentru ca aproximativ 50% - 60% din corp este format din lichid. Persoanele care se confrunta cu hipovolemie pierd mai mult de 15% din volumul total de lichid din sistemul circulator (1).

Ce este socul hipovolemic?

Socul hipovolemic este cea mai severa forma de hipovolemie care necesita tratament imediat.Socul hipovolemic rezulta din pierderea a mai mult de 20% din alimentarea cu sange sau lichid. Poate aparea din cauza oricarei conditii care implica eliminarea lichidului din organism, cum ar fi deshidratarea severa sau diareea cronica (2).

Pierderea severa de lichide poate pune viata in pericol - inima nu mai are capacitatea sa pompeze suficient sange pentru a acoperi intreg organismul (2).

Pe masura ce pierderea de lichid se inrautateste, socul hipovolemic poate duce la insuficienta in cazul mai multor organe vitale. Acest lucru necesita asistenta medicala de urgenta.

Hipovolemia: Cauze

 

Rana la genunchi

 

Exista mai multe moduri in care corpul uman poate pierde sange sau lichid, inclusiv (1, 2):

  • accident local, taietura externa, arsura sau rana deschisa;
  • o afectiune cu simptome de varsaturi persistente si diaree;
  • afectiuni venoase netratate;
  • sangerare interna din organele abdominale sau din cauze unei sarcini ectopice rupte;
  • sangerare din tractul digestiv;
  • sangerare vaginala excesiva, anormala;
  • endometrioza;
  • deshidratare sau malnutritie din cauza lipsei aportului necesar de apa si sare;
  • transpiratie excesiva ca urmare a participarii la activitati intense sau din cauze unei afectiuni care determina transpiratia excesiva (hiperhidroza).

Hipovolemia: Simptome si manifestari

Simptomele hipovolemiei si ale socului hipovolemic sunt foarte asemanatoare. Pe masura ce volumul de lichid scade, organismul incepe sa compenseze lipsa necesara prin constrictia vaselor de sange (3).

In acest scenariu, simptomele hipovolemiei variaza in functie de gradul de severitate si de la o persoana la alta. Semnele generale includ (1):

  • ameteli atunci cand stai in picioare;
  • piele uscata in toate zonele corpului, cu preponderenta in colturile gurii;
  • senzatie de oboseala sau slabiciune;
  • crampe musculare;
  • imposibilitatea de a urina sau urina inchisa la culoare.

Socul hipovolemic este o conditie inrautatita a hipovolemiei si include simptomele severe care necesita interventie medicala de urgenta (1):

  • dificultati de respiratie sau respiratie rapida;
  • transpiratie excesiva;
  • pierderea constientei;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • temperatura corpului scazuta;
  • paliditate sau un ton albastru la nivelul pielii si buzelor (cianoza).

Daca te confrunti cu oricare dintre simptomele mentionate anterior, mai ales dupa o leziune, adreseaza-te de urgenta unui medic specialist!

Cum progreseaza hipovolemia

Sangele transporta oxigen si alte substante esentiale in fiecare organ si tesut din organism. 

In momentul in care apar sangerari abundente sau pierderi de lichide, nu mai exista suficient sange in sistemul circulator pentru ca inima sa fie o pompa eficienta (2).

 

Cum progreseaza hipovolemia

 

Pe masura ce o persoana pierde din ce in ce mai mult lichid, tesuturile nu vor mai primi suficient oxigen pentru o functionare optima. Pentru a compensa aceasta lipsa, corpul selecteaza si trimite sangele ramas doar catre cele mai importante organe: creierul si inima (2).

Aceasta etapa severa reprezinta instaurarea socului hipovolemic.

La randul lor, tesuturile raspund socului prin producerea de acid lactic. Ca urmare, organismul intra in acidoza - momentul in care lichidul din organism contine prea mult acid (2)

Fara tratament de urgenta, acest lucru poate duce la moarte.

Hipovolemia: Diagnostic si tratament

Diagnostic

Nu exista un test de sange specific pentru identificarea hipovolemiei. Medicul specialist poate parcurge teste de laborator de diagnostic pentru a verifica nivelurile de lichid si sodiu. 

Daca nivelurile sunt mai mici decat indicele de referinta, atunci acesta poate fi un semn de hipovolemie (1).

Alte teste care pot confirma un diagnostic de hipovolemie, includ:

  • examen fizic pentru evaluarea conditiei pielii si a membranelor mucoase din gura, limba si nas;
  • teste pentru evaluarea vitalitatii: puls, temperatura corpului si tensiune arteriala;
  • teste de sange sau de urina pentru a masura functia renala - exista posibilitatea depistarii cancerului renal;
  • teste imagistice, cum ar fi o ecografie sau ecocardiograma.

In functie de aceste rezultate, medicul poate indica sursa pierderii de lichid, ceea ce va duce la un tratament imediat.

Tratament

Tratamentul imediat dupa diagnosticarea hipovolemiei duce la cel mai bun rezultat pentru mentinerea sanatatii.

Scopul tratamentului pentru hipovolemie este acela de a echilibra cantitatea de volum de lichid din organism prin inlocuirea fluidului (resuscitarea fluidului) (1).

In timpul acestei proceduri, un tub intravenos transporta fluide in vena. In functie de tipul de lichid pierdut, inlocuirea fluidului ar putea include (1):

  • transfuzie de sange: Sangele de la un donator compatibil va inlocui sangele pierdut din corpul tau;
  • solutie cristaloida: O solutie salina dizolvata (sare in apa), dextroza (zahar in apa) sau o combinatie de sodiu, clorura, potasiu, calciu si lactat;
  • coloizi: O substanta insolubila formata din molecule mari care raman in vasele de sange;

In plus fata de tratarea hipovolemiei in sine, medicul va lua masuri pentru identificarea si tratarea cauzei hipovolemiei care ar putea include:

  • tratarea unei infectii sau boli;
  • vindecarea ranilor deschise;
  • furnizarea nutrientilor lipsa (malnutritie, anorexie), cum ar fi sodiul sau electrolitii.

Cu un tratament corespunzator, hipovolemia dureaza pana cand organismul isi reface cantitatea de lichid pierduta. Acest lucru poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Cum poti reduce riscul de hipovolemie?

Factorii externi care provoaca hipovolemia nu pot fi intotdeauna evitati sau preveniti. Cu toate acestea, poti lua masuri pentru a reduce riscul aparitiei hipovolemiei (1):

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare si altor produse farmaceutice in prevenirea si tratarea hipovolemiei sau altor conditii medicale. Adreseaza-te medicului pentru un plan de tratament adecvat pentru a preveni simptomele care pun viata in pericol.

Bibliografie:

  1. My Cleveland Clinic. Hypovolemia. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22963-hypovolemia
  2. Nall, R. (2021) Hypovolemic Shock. Medically reviewed by MD O’Carroll, D. https://www.healthline.com/health/hypovolemic-shock
  3. EMT-P Brouhard, R. (2022). What is Hypobolemia? Medically Reviewed by DO Menna, M. https://www.verywellhealth.com/hypovolemia-overview-4584829

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor