Hirsutism: cauze, manifestari si optiuni de tratament

2. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Hirsutism

 

Hirsutismul este caracterizat de cresterea excesiva a parului pe corp la femei, acesta avand insa aspect similar pilozitatii masculine. Prezenta in exces a parului in zone specific masculine este cel mai frecvent cauzata de un dezechilibru hormonal si afecteaza intre 5 si 10% dintre femei [1]. Citeste in continuare si afla care sunt cauzele hirsutismului, ce alte manifestari pot aparea si ce optiuni de tratament ai la dispozitie!

Cauzele hirsutismului

Dezvoltarea pilozitatii de tip masculin este dependenta de nivelul hormonilor androgeni. Acesti hormoni conduc atat la cresterea densitatii foliculilor pilosi in zonele specifice sexului masculin, cat si la ingrosarea si inchiderea la culoare a firului de par. Hirsutismul poate aparea fie ca urmare a cresterii nivelului de hormoni androgeni, fie din cauza cresterii sensibilitatii foliculului pilos la actiunea acestora. Peste 80% dintre cazurile de hirsutism se datoreaza unui exces de hormoni androgeni.

Cea mai comuna cauza este reprezentata de sindromul ovarelor polichistice, acesta fiind intalnit la aproximativ 70-80% dintre femeile care se confrunta cu hirsutism. Cu toate acestea, cauza nu poate fi identificata in cazul a 5-20% dintre pacientele cu hirsutism (hirsutism idiopatic).

Alte cauze mai rare ce pot conduce la aparitia hirsutismului sunt:

  • hiperplazia suprarenala congenitala non-clasica;
  • tumori secretoare de androgen;
  • sindromul Cushing;
  • acromegalia;
  • hipotiroidismul;
  • hiperprolactinemia;
  • administrarea topica de hormoni androgeni de catre partener;
  • administrarea de steroizi anabolizanti sau acid valproic [2].

Manifestarile hirsutismului

Manifestarea principala a hirsutismului consta in cresterea firelor de par inchise la culoare in zone ale corpului specific masculine (deasupra buzei superioare, pe barbie, pe piept, pe abdomen sau pe spate). De asemenea, femeile cu hirsutism pot dezvolta caracteristici secundare masculine precum:

  • ingrosarea vocii;
  • sani mici;
  • dezvoltarea masei musculare;
  • cresterea in dimensiuni la clitorisului (clitoromegalie);
  • acnee;
  • cresterea apetitului sexual [3].

Diagnosticarea hirsutismului

Scorul Ferriman-Gallwey reprezinta standardul de aur pentru diagnosticarea hirsutismului. Acest scor presupune evaluarea pilozitatii la nivelul a noua zone ale corpului:

  • buza superioara;
  • barbia;
  • pieptul;
  • abdomenul;
  • zona inghinala;
  • bratele;
  • coapsele;
  • spatele;
  • fesele.

Pentru fiecare dintre aceste zone este atribuit un scor de la 0 (absenta pilozitatii) la 4 (virilizare evidenta). In cazul pacientelor de origine hispanica, diagnosticul de hirsutism este confirmat de un scor Ferriman-Gallwey de cel putin 9-10 puncte.

In cazul pacientelor cu un scor de hirsutism anormal, medicul poate recomanda determinarea nivelului hormonilor androgeni pentru identificarea cauzei hirsutismului. De asemenea, avand in vedere frecventa crescuta a sindromului ovarelor polichistice in randul pacientelor cu hirsutism, medicul poate recomanda si evaluarea ovulatiei si a functiei ovariene [2].

Optiuni de tratament

Aparitia hirsutismului este legata fie de nivelul plasmatic al hormonilor androgeni, fie de raspunsul foliculului de par la actiunea acestora. Prin urmare, principalele optiuni de tratament pentru pacientele cu hirsutism constau in scaderea secretiei si actiunii hormonilor androgeni si indepartarea directa a firelor de par.

Tratamentul medicamentos

Contraceptivele orale combinate ce contin atat hormoni estrogenici, cat si progesteronici, reprezinta tratamentul de prima intentie in cazul pacientelor care nu doresc sa conceapa un copil. Aceste medicamente actioneaza prin multiple mecanisme, efectul final fiind de scadere a secretiei de androgeni. Administrarea contraceptivelor orale trebuie facuta numai la recomandarea medicului, dupa o evaluare medicala prealabila.

In cazul in care contraceptive orale combinate se dovedesc ineficiente dupa cel putin 6 luni de terapie, medicul poate decide suplimentarea tratamentului cu medicamente antiandrogenice. Acestea actioneaza atat prin blocarea efectelor hormonilor androgeni, cat si prin scaderea sintezei acestora.

Metode directe de indepartare a parului

Indepartarea parului se poate face prin metode temporare sau permanente. Dintre metodele temporare de indepartare a parului nedorit, cele mai utilizate sunt:

  • Lama de ras - indeparteaza firul de par de la suprafata pielii prin taiere, fara efect asupra foliculului de par;
  • Ceara - indeparteaza firul de par prin smulgere;
  • Aparatul de epilare - indeparteaza firul de par prin smulgere;
  • Crema depilatoare - indeparteaza firul de par prin dizolvare.

Metodele de indepartare permanenta a parului pot insoti tratamentul medicamentos sau pot fi utilizate ca unica metoda de tratament in cazul hirsutismului usor. Indepartarea permanenta a parului este definita ca reducerea cu cel putin 30% a firelor de par, sustinuta pentru o perioada mai lunga decat ciclul complet de crestere a firului de par (intre 4 si 12 luni, in functie de zona corpului). Cele doua proceduri folosite pentru indepartarea permanenta a firelor de par nedorite sunt fotoepilarea si electroliza. 

Fotoepilarea foloseste impulsuri de lumina ce sunt absorbite de pigmentul din firul de par si determina distrugerea ireversibila a foliculului pilos. Electroliza foloseste curentul electric aplicat la nivelul foliculului pilos prin intermediul unui electrod, provocand reactii electrochimice care duc la distrugerea foliculului.

In cazul pacientelor cu fire de par inchise la culoare se recomanda fotoepilarea, in timp ce pacientele cu fire de par deschise la culoare ar beneficia mai degraba de pe urma electrolizei [2].

In concluzie, hirsutismul presupune aparitia firelor de par mai inchise la culoare si de dimensiuni mai mari, pe zone ale corpului specific masculine, ca urmare a cresterii nivelului hormonilor androgeni sau a sensibilitatii foliculului pilos la actiunea acestora. Optiunile de tratament includ administrarea de medicamente si/sau metode directe de indepartare a parului, iar alegerea acestora depinde de severitatea afectiunii. Daca esti deranjata de aspectul neplacut al firelor de par si suspectezi ca ai putea suferi de hirsutism, adreseaza-te medicului pentru a putea beneficia de o evaluare corespunzatoare!

Surse informative

  1. Roth, Erica. “Hirsutism: Understanding Excessive Hair in Women.” Healthline, Healthline Media, 13 May 2022, www.healthline.com/health/excessive-or-unwanted-hair-in-women. 
  2. Martin, Kathryn A, et al. “Evaluation and Treatment of Hirsutism in Premenopausal Women: An Endocrine Society* Clinical Practice Guideline.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, vol. 103, no. 4, 2018, pp. 1233–1257., doi:10.1210/jc.2018-00241. 
  3. “Hirsutism: What It Is, in Women, Causes, PCOS & Treatment.” Cleveland Clinic, 8 July 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/14523-hirsutism.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice