Somnul bebelusului: cicluri de somn, importanta, sfaturi
Somnul este important pentru crestere, imunitate, stimularea conexiunilor neuronale. Somnul bebelusului este o parte esentiala in dezvoltarea normala. Tiparele de somn se schimba pe masura ce copii cresc. Orice perturbare determina indispozitii, dar si aparitia unor afectiuni de sanatate si tulburari de somn.
Nou-nascutii dorm cel mai mult, iar pe masura ce cresc, cei mici incep sa aiba comportamente si rutine de somn bine definite. Iti prezentam in acest material totul despre ciclurile se somn si importanta acestora, durata somnului la bebelusi si iti oferim si sfaturi utile pentru un somn linistitor.
Cicluri de somn
Somnul bebelusului este alcatuit din 2 faze, una activa si una linistita:
- REM - somn cu miscare rapida a ochilor, somnul activ cu vise;
- NREM - somn fara miscari oculare rapide, somnul pasiv sau fara vise.
Ciclurile de somn pe parcursul noptii contin ambele faze de somn, care se succed de mai multe ori, cantitatea de somn REM si non-REM intr-un ciclu se poate modifica pe parcursul noptii. (1)
Tiparele de somn sunt controlate de ceasul intern al corpului. Majoritatea copiilor adorm rapid, dar stabilirea unei ore de somn si a rutinei premergatoare odihnei ajuta organismul sa adoarma si sa aiba un somn de calitate, fara intreruperi. Rutina de somn se poate forma de la varste fragede, mentinerea orei de culcare seara poate insemna si trezirea la aceeasi ora dimineata, fara ca bebelusul sa fie obosit. (2)
Importanta somnului bebelusilor
Somnul il ajuta pe bebelus sa creasca, are nevoie de multe ore de odihna in primele 3 luni de viata pentru a se dezvolta fizic si psihic armonios. Cat dorm bebelusii? De la cateva minute pana la cateva ore, in reprize. In timpul somnului, corpul bebelusilor secreta hormonul de crestere care ii ajuta sa se dezvolte, iar in perioadele de crestere rapida este foarte posibil ca cei mici sa necesite mai multe ore de somn. Perioada de veghe la bebelusi variaza si tine si de rutina pe care parintii o impun, importanta ei este mare pentru a nu se ajunge la regresia somnului.
Tiparele de somn se modifica odata cu cresterea. Bebelusii dorm foarte mult si ziua, dar si noaptea, trezindu-se pentru a se hrani si a fi schimbati. Cand mai cresc incep sa doarma mult noaptea si mai putin ziua. Somnul ii ajuta pe copii sa invete, sa-si aminteasca lucrurile si le intareste imunitatea. (1)
Durata somnului bebelusilor
Somnul la 0 - 3 luni
Nou-nascuti dorm 14 - 17 ore din cele 24. In timpul somnului activ la bebelus, acesta se misca si se agita. Dupa aceasta urmeaza partea de somn linistit in care respiratia este uniforma si bebelusul este linistit, nemiscat.
Ciclurile de somn la nou-nascuti dureaza aproximativ 50 - 60 de minute, uneori se pot trezi dupa aceasta perioada si pot avea nevoie de ajutor pentru a adormi. (1)
Somnul la 4 - 11 luni
Dupa varsta de 3 luni somnul bebelusului se modifica. Somnul bebelusilor devine mai intens si de mai lunga durata noaptea, cel de zi fiind semnificativ redus. In aceasta perioada somnul la bebelusi poate fi cuprins intre 12 si 15 ore pe zi.
Pana pe la 6 luni somnul bebelusului pe timpul zilei poate varia, pot sa mai existe 2 - 3 reprize de somn de pana la 2 ore fiecare. In acelasi timp, unii mai pot sa aiba o trezire sau chiar 2 pentru a se hrani noaptea. (1), (2)
Somnul dupa 12 luni
Cate ore trebuie sa doarma un copil? Cei de 1 - 2 ani au nevoie de 11 - 12 ore de somn noaptea si de o repriza de somn de 1 - 2 ore pe parcursul zilei. Intre 3 si 5 ani copiii trebuie sa doarma 10 - 12 ore de somn noaptea. Destul de multi dintre acesti prescolari pot sa aiba un pui de somn pe parcursul zilei de pana intr-o ora.
Scolarul de 5 - 11 ani ar avea nevoie de un somn de 9 - 11 ore noaptea neintrerupt pentru a se odihni corespunzator. Rolul si importanta somnului ar trebui sa fie in atentia adolescentilor. La aceasta varsta, incep sa stea tot mai mult in stare de veghe. Cat trebuie sa doarma un copil la aceasta varsta? Intre 8 si 10 ore, pentru ca ritmul circadian sa nu aiba de suferit. Totusi, daca ajung sa se culce tarziu, au nevoie sa doarma mult dimineata, in caz contrar performanta scolara le este afectata, iar iritabilitatea, nervozitatea isi pot pune amprenta asupra starii de sanatate fizica si psihica. (1), (3)
Sfaturi utile pentru somnul bebelusului
Pentru nou-nascut somnul este principala activitate la nivelul creierului. Somnul bebelusului este vital pentru buna sa dezvoltare, dar modelarea obiceiurilor sanatoase incepe inca de la aceasta varsta. Somnul copiilor necesita antrenament si rutine bine definite.
Construirea rutinei inainte de somn face diferenta intre somn rapid si de durata si tulburarile de somn. Programul de somn al bebelusilor poate incepe cu o baie calduta relaxanta, urmata de o scurta poveste sau de ascultarea muzicii.
Poti pune bebelusul in patut cand nu este adormit si ii lasi putin timp sa se calmeze si sa se relaxeze singur. Uneori o suzeta, un accesoriu nelipsit pentru cei mici este o modalitate de a linisti un copil agitat. Daca totusi trece prea mult timp si nu poate adormi sau se trezeste brusc, la scurt timp dupa ce a atipit, plange pentru ca nu poate sa adoarma singur din nou, atunci are nevoie de mangaierea si sprijinul tau pentru a se odihni. Leganatul sau plimbatul prin camera pot avea efecte calmante. (4)
Asa cum ai putut observa in acest material somnul bebelusului este foarte important. Daca cel mic are probleme, plange, se trezeste frecvent si nu se poate odihni bine, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia, astfel incat bebelusul sa se dezvolte armonios!
Expert: Dr. Simona Vladareanu Medic primar neonatolog.
Dr. Cristina Maria Nica Medic specialist neonatolog.
Metropolitan Hospital Bucuresti.
Tel.: 0372.424.242 office@metropolitanhospital.ro
Surse de informare:
1. About sleep - https://raisingchildren.net.au/newborns/sleep/understanding-sleep/about-sleep
2. Good sleep habits for infants and children - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/good-sleep-habits-infants-children
3. Baby sleep patterns by age - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/sleep-patterns-for-babies
4. Infant and toddler health - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-sleep/art-20045014