Infectiile urinare vara: tratament si sfaturi pentru a le preveni

8. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Infectiile urinare vara

Sa fugi de arsita verii la o piscina, la un strand sau pe marginea unui lac, aceasta este o solutie pe care multi o adopta pe vreme caniculara. Dar stii in ce te bagi, la propriu?

Desi lunile de vara sunt cele in care trebuie sa ne bucuram de vacanta si sa profitam de zilele lungi si calde, ele sunt totodata si o perioada a anului in care riscul de a dezvolta o infectie urinara este cel mai mare. Si asta pentru ca tocmai vremea calda (si umezeala) favorizeaza o mai usoara dezvoltare si inmultire a germenilor si bacteriilor din uretra. In plus, deshidratarea poate si ea sa conduca la aparitia infectiilor urinare. Atunci cand vremea calda „se intalneste” cu deshidratarea si cu imbracamintea umeda, riscul de imbolnavire creste si mai mult.

Infectiile urinare provoaca un disconfort semnificativ si o grava perturbare a activitatii de zi cu zi a persoanei. Cine a experimentat fie si o singura data aceasta afectiune, intelege cel mai bine cat de neplacuta este. Cu toate acestea, nu trebuie sa induri durerea provocata de o infectie urinara, pentru ca exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-ti reduce riscul de imbolnavire si pentru a preveni aparitia acesteia.

Desi in majoritatea cazurilor infectiile tractului urinar sunt vizibile, cele usoare pot persista mult timp fara a se trada prin simptome. Astfel, chiar daca nu ai semnele revelatoare ale unei infectii urinare, in cazul in care observi modificari in ceea ce priveste urinarea sau un disconfort chiar si usor, cel mai bun lucru este sa programezi o vizita la medicul de familie pentru efectuarea de analize. In cazul in care acesta considera ca nu poate gestiona situatia, te va indruma catre un specialist, respectiv catre un medic urolog. Pentru a fi pregatit in eventualitatea in care te confrunti cu o infectie urinara, este important sa cunosti simptomele acestei afectiuni, pentru a interveni cat mai curand posibil.

Unele semne si simptome comune ale infectiei urinare includ senzatia de arsura, durere sau mancarime in timpul urinarii sau intre urinari, urina tulbure, cu miros alterat, disurie (dificultati, neregularitati si dureri in producerea de urina, adesea asociate cu urgenta urinara si contractia spasmodica dureroasa a sfincterului vezicii urinare sau cu necesitatea continua de a urina, desi urina este emisa cu greutate sau deloc), presiune abdominala, durere in jumatatea inferioara a spatelui, febra, frisoane, greata, varsaturi, confuzie.

In lipsa tratamentului sau amanarii lui, complicatiile unei infectii urinare pot fi deosebit de grave. Vorbim de o recurenta a infectiilor urinare, de o afectare permanenta a rinichilor, de ingustarea uretrei (la barbatii cu uretrite recurente), de riscul de nastere prematura sau de greutate sub cea normala a fatului (in cazul femeilor insarcinate) si chiar de sepsis, ceea ce pune viata in pericol daca infectia ajunge la rinichi. In aceasta din urma situatie in urina va fi prezent sange.

Tratamentul infectiilor urinare

Tratamentul in infectiile urinare de cele mai multe ori se bazeaza initial pe administrarea de antibiotice in functie de varsta pacientului, de sensibilitatea teoretica a germenilor si complicatiile asociate bolii. Mai corect si mai eficient in tratarea infectiei urinare (ca de altfel in orice alt tip de infectie) este ca antibioticul sa fie prescris in functie de rezultatul antibiogramei.

Tratamentul se poate administra atat oral cat si intravenos, in functie de severitatea infectiei, fiind completat de antispastice, antitermice si analgezice pentru diminuarea durerii, febrei si inflamatiei. Tratamentul infectiilor urinare joase, necomplicate, se poate realiza acasa, cu antibiotice orale, in functie de recomandarea medicului curant, asociat cu o hidratare corespunzatoare si o igiena locala riguroasa.

Pentru a preveni instalarea unei infectii urinare, indiferent de anotimp, dar cu atat mult vara, cand predispozitia este mai mare, sunt importante o serie de masuri deloc greu de urmat:

Hidrateaza-te corect

Una dintre cele mai bune modalitati de a preveni infectiile urinare este sa te asiguri ca iti mentii pe parcursul intregii zile un nivel corespunzator de hidratare, mai ales daca petrecei timp in aer liber, in temperaturi ridicate. Acestea fac ca organismul sa transpire mai abundent, ceea ce inseamna ca pierdem mai mult din apa pe care o consumam. Nu este surprinzator ca deshidratarea este mai frecventa in lunile mai calde, deoarece multi oameni nu isi dau seama de cantitatea de apa pe care o pierd prin transpiratie. Consuma cantitati mai mari de apa decat in mod obisnuit, pentru ca in acest fel vei ajuta la diluarea urinei si la cresterea frecventei cu care folosesti baia. Cu cat urinezi mai mult pe parcursul zilei si cu cat urina este mai diluata, cu atat sunt mai mici riscurile ca bacteriile sa se dezvolte in uretra. Acest lucru se datoreaza faptului ca urinarea elimina orice mica urma de bacterii potential daunatoare, reducand astfel riscul de infectie.

Iti poti da seama daca esti deshidratat urmarind culoarea urinei. O persoana bine hidratata va avea o urina galben deschis, aproape limpede. Daca este mai inchisa la culoare va trebui sa bea mai multa apa. Incearca sa consumi cel putin doi litri si jumatate de apa pe zi in timpul verii si chiar mai multa daca faci miscare sau petreci mult timp afara. Daca ai intrebari despre cantitatea de urina sau daca observi semne sau culori alarmante ale acesteia, contacteaza medicul.

Nu te expune stresului termic

Deoarece temperaturile crescute sunt direct legate de cresterea bacteriilor, incearca sa stai la umbra, la racoare, si sa te asiguri ca nu te supraincalzesti atunci cand faci activitati in aer liber. S-a descoperit ca atunci cand temperaturile exterioare ajung la 26 de grade Celsius sau mai mult, incidenta infectiilor tractului urinar creste cu 15%.

Nu sta cu costumul de baie sau hainele ude pe tine

Bacteriile se dezvolta si in medii umede. Pentru ca vara multi oameni merg la mare sau la piscina pentru a se racori, inevitabil creste riscul de infectii urinare. Mai ales daca este purtat costumul de baie toata ziua. Pentru a reduce riscul unei infectii urinare, usuca-te dupa ce iesi din apa. Este util sa mai ai un costum de baie de schimb si sa le schimbi intre ele. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care fac miscare in aer liber: dupa terminarea activitatii este recomandat un dus si imbracarea de haine uscate.

Nu amana golirea vezicii urinare

Cand simti nevoia de a folosi baia, este important sa golesti vezica urinara. Daca nu faci acest lucru in mod regulat, bacteriile au conditii sa se inmulteasca si sa provoace o infectie. Daca nu ai acces imediat la o toaleta, incearca sa gasesti una cat mai curand posibil.

Mentine o buna igiena

Prioritizarea igienei personale este o alta masura preventiva excelenta. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei cand vine vorba de folosirea baii (sterge intotdeauna din fata spre spate, acest lucru ajutand la prevenirea transferului bacterian de la anus la uretra). Dusurile regulate sunt si ele o masura preventiva eficienta.

Evita hainele excesiv de stramte

Imbracamintea stramta si costumele de baie pot retine umezeala si caldura in zona genitala, ceea ce creste rata de crestere a bacteriilor. Incearca sa eviti imbracamintea foarte stramta in timpul lunilor de vara, mai ales daca ai de gand sa stai afara. In schimb, poarta imbracaminte usoara, respirabila, confortabila pentru regiunea pelviana.

Urineaza inainte si dupa sex

Din cauza naturii actului sexual, bacteriile se pot raspandi si pot ajunge cu usurinta in uretra. Desi acest lucru este dificil de evitat, poti preveni orice alte probleme urinand atat inainte, cat si dupa sex. Exista o legatura directa intre infectiile urinare si sex, asa ca chiar daca nu crezi ca trebuie sa mergi la baie, incearca. Acest lucru va elimina orice bacterie care ar fi putut intra in uretra din organele genitale ale partenerului. Cand sexul este combinat cu vremea calda si umeda, riscul creste.

Reevalueaza-ti metodele contraceptive

Femeile care folosesc anumite tipuri de contraceptive pot fi mai susceptibile la dezvoltarea infectiilor tractului urinar. Acest lucru este valabil mai ales in ceea ce priveste diafragmele, produsele tratate cu spermicide si prezervativele nelubrificate. Aceste tipuri de metode de control al nasterii tind sa provoace mai multa iritatie, ceea ce poate facilita cresterea bacteriilor.

  • Dr. Max Cranberries este un supliment alimentar ce contine extract de Afin-american, pe numele botanic Vaccinium macrocarpon, cu continut specific de proantocinide (8% PAC), extract de patrunjel (Petroselinum crispum) si vitamina C. ​
  • Produsul contine extract din fructe de Afin-american (Vaccinium macrocarpon), cunoscute sub denumirea de merisoare.
  • Dr. Max Ceai urologic cu merisoare este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de merisoare si un amestec de plante, ambalat in plicuri individuale, care prin substantele active continute de acestea contribuie la functionarea normala a tractului urinar.
  • Testul de infectii urinare Veneris depisteaza infectia tractului urinar inferior (cistita) si superior (pielonefrita) prin masurarea celor patru param
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    Continutul articolului

    checkout.warnings.Notice