Ingrijirea pielii: ce trebuie sa stii?
Cand ne referim la ingrijirea pielii avem in vedere ingrijirea acele actiuni pe care le facem pentru ca pielea sa isi mentina sanatatea cat mai mult timp. In acest articol explicam care sunt beneficiile ingrijirii pielii, care este rutina prin care poti avea grija de pielea ta si care sunt cele mai bune sfaturi de care poti sa tii seama.
Beneficiile ingrijirii pielii
Medicii dermatologi recomanda ca produsele de ingrijire a pielii sa contina compusi naturali precum:
- vitamine;
- antioxidanti;
- uleiuri esentiale;
- proteine;
- terpenoide;
- compusi bioactivi.
De ce se recomanda o atenta ingrijire a pielii? Iata care sunt avantajele:
- Pentru pielea grasa: rutina de ingrijire a pielii grase poate duce la reducerea grasimii de pe ten, fara medicamente prescrise sau folosirea unor produse scumpe de ingrijire.
- Pentru pielea uscata: pielea uscata produce mancarime. Rutina de ingrijire a pielii uscate are ca scop reducerea efectelor caldurii, dusurilor fierbinti, sapunurilor dure, pentru ca toate acestea pot sa duca la pielea uscata. Produsele de ingrijire care contin ingrediente dure sau parfumuri pot irita atat pielea grasa, cat si pielea uscata.
- Pentru pielea de tip mixt: ingrijirea unui asemenea tip de piele nu este foarte usoara. Produsele naturale de ingrijire pot ajuta in cazul tenului mixt.
- Pentru pielea predispusa la acnee: ingrijirea unui asemenea tip de piele presupune prevenirea efectelor secundare precum uscaciunea, roseata, iritatie.
- Pentru pielea sensibila: ingrijirea pielii ajuta la construirea unei bariere sanatoase astfel incat pielea sa faca fata produselor iritante.
Care trebuie sa fie rutina de ingrijire a tenului?
Rutina de ingrijire a tenului consta in urmatoarele proceduri:
- Curatare: tenul trebuie curatat dimineata si seara, cu ajutorul unui demachiant, care se aplica pe fata prin miscari circulare. Dupa aplicare se clateste fata si apoi se usuca. Este recomandat ca fata sa fie curatata cu produse pe baza de vitamine (vitamina A, vitamina B2, vitamina B12, vitamina E).
- Exfoliere: tenul nu trebuie exfoliat zilnic, ci de 1-2 ori pe saptamana. Exfolierea pielii inseamna eliminarea celulelor moarte ale pielii, fara a provoca iritatii. Se aplica exfoliant, dupa care se clateste fata cu apa calduta.
- Tonifiere: tonificarea ajuta la strangerea porilor, eliminarea impuritatilor, reechilibrarea pH-ului pielii.
- Hidratare: pentru hidratare sunt recomandate ceramidele (fitoceramide, adica ceramide derivate din plante) care ajuta la hidratarea si protejarea barierei naturale a pielii. Un alt ingredient hidratant important este uleiul de jojoba, care stimuleaza intinerirea pielii si protejeaza impotriva factorilor de stres de mediu (prin proprietatile antiinflamatorii, antifungice, antioxidante). Exista si seruri hidratante, acestea introduc ingredientele active in straturile dermice. Se utilizeaza cateva picaturi de ser pe obraj, barbie, nas si frunte.
- Protectie solara: factorul de protectie solara este recomandat pentru aplicare zilnica pe piele, pentru toata lumea, indiferent de anotimp.
Protectia de noapte: presupune etapele de ingrijire din cursul zilei, mai putin aplicarea de protectie solara. - Protectia ochilor: pielea din jurul ochilor este cea mai sensibila parte a fetei si de asemenea este o zona care poate dezvolta riduri foarte usor. Exista creme speciale de hidratare pentru zona ochilor, acestea contin substante chimice mai putin agresive. Se recomanda masarea pielii pentru ca in piele sa intre crema folosita. Masajul ajuta la intarirea muschilor fetei si de asemenea stimuleaza productia de colagen.
- Crema hidratanta pentru noapte: folosirea unei creme de noapte poate sustine eficient pielea prin procesul de regenerare.
- Masca de detoxifiere: masca de detoxifiere este recomandata pentru ca poate retine impuritatile care altfel ar afecta pielea.
Sfaturi de ingrijire a pielii
Dupa varsta de 30 de ani, pe masura ce nivelul hormonilor incepe sa scada, rata productiei de colagen si elastina in organism scade. Totusi, pielea difera de la o persoana la alta, produsele care se potrivesc unui tip de piele nu se potrivesc si altui tip de piele. Cu toate acestea, exista cateva sfaturi care pot fi luate in considerare, indiferent de tipul de piele:
- Hidrateaza zilnic pielea uscata! De asemenea, aplica lotiunea imediat dupa ce iesi din dus, pentru a sigila umezeala pe care pielea a absorbit-o.
- Foloseste produse cu factor de protectie solara, acestea protejeaza si impotriva imbatranirii! Exista formule pe baza de zinc (nu sunt grase si nici iritante), recomandate pentru pielea predispusa la acnee sau sensibila.
- Exfoliaza periodic pielea (o data pe saptamana), mai ales daca pielea se simte aspra! Se recomanda exfolierea pentru o piele luminoasa si intinerita.
- Exercitiile fizice stimuleaza fluxul sanguin si fac pielea sa straluceasca. In plus, atunci cand transpiri, toxinele si celulele moarte ale pielii sunt eliminate din organism.
- Ochelarii de soare iti protejeaza ochii impotriva ridurilor: asadar foloseste intotdeauna ochelari cu protectie impotriva ultravioletelor in zilele cu soare. Persoanele care au ochi deschisi la culoare prezinta un risc mai mare. Nu uita ca ochii sunt inconjurati de o piele foarte sensibila care inregistreaza primele semne de imbatranire. De aceea este necesar sa te asiguri ca ochii sunt nu numai frumosi, ci si sanatosi.
- Lipsa somnului afecteaza pielea: odihna insuficienta pe timp de noapte duce la o piele terna, obosita. Corpul are nevoie de perioada de odihna pentru a se regenera si recupera.
- Fumul de tigara este un dusman de temut pentru piele, chiar si in cazul fumatorilor pasivi.
- Cofeina poate fi o cauza importanta daca ai pielea uscata. La fel si abuzul de alcool. In plus, consumul de alcool deshidrateaza pielea, ceea ce duce la producerea ridurilor.
- Masajul circular din zona ochilor ajuta la prevenirea ridurilor.
- Nu te culca niciodata seara fara a-ti curata si hidrata tenul!
- Adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata!
- Hidrateaza-te constant!
- Dormi cel putin 7-8 ore pe noapte!
- Trateaza gatul ca o extensie a tenului: curata, tonifica, hidrateaza.
- Citeste etichetele produselor de ingrijire si alege-le pe cele mai potrivite tipului tau de piele. Este necesar de asemenea sa te asiguri ca produsul de ingrijire pe care il doresti este compatibil cu pielea ta, incearca produsul pe o portiune mica de piele.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, discuta cu un medic! Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Surse suplimentare de informare:
- Healthline, „Everything you need to know to start a natural skin care routine”: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/natural-skin-care-routine
- Everyday Health, „Everything you need to know about a minimalist skin-care routine”: https://www.everydayhealth.com/healthy-skin/everything-you-need-to-know-about-a-minimalist-skin-care-routine/