Jurnalul mamicii - prima luna din viata bebelusului

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Prima luna din viata bebelusului tau incepe cu „Bine ai venit pe lume si bine ai venit acasa!“ – locul unde trebuie sa-l astepte cele mai dragi persoane din viata lui - mama, tata, frati,  bunici si camera lui: curata, aerisita, cu mobilier pentru bebelusi (este de preferat sa fie cat mai putina mobila). In general, tinerele mame sunt instruite in maternitati despre ingrijirea nou-nascutului, alaptare, baita zilnica etc. Principalele teme pe care trebuie sa le cunoasca o mama si sa le respecte sunt:

Alaptarea nou-nascutului 

Mama trebuie sa stie ca in primele zile dupa nastere va avea un lapte concentrat si mai galben, care se numeste colostru si care se va transforma in lapte. Ambele, si colostrul si laptele sunt alimentul ideal al nou-nascutului, bogat in imunoglobuline (anticorpi) care-l vor apara pe bebelus de virusi si bacterii. Nou-nascutul si sugarul mic vor fi alimentati la san la cerere. Daca mama nu are lapte  si acest lucru este constatat de medic, nou-nascutul va fi alimentat cu lapte praf formula, un supt la aproximativ trei ore. Dupa terminarea suptului, bebelusul va fi tinut in pozitie verticala ca sa dea aerul afara. Este important pentru ca, tocmai aerofagia este principala responsabila de aparitia colicilor si a regurgitatiilor. Acestea din urma se combat cu siropuri gen Infachol, Bonisan, Espumisan, Sab Simplex etc. sau ceai de chimen, anason, fenicul, recomandate de medicul de familie la prima vizita. Tot atunci, mamicile vor afla despre prevenirea rahitismului prin folosirea vitaminei D3 prin administrare orala zilnica.

Ingrijirea bontului ombilical 

Acesta cade cam la 5-10 zile de la nastere si pana atunci facem o toaleta stricta a zonei prin tamponare cu preparate antiseptice si pansament steril. Daca exista semne de infectie sau sangerare, se foloseste Baneocin pudra.

Baita nou-nascutului 

Mamele sunt invatate la prima vizita cum sa procedeze corect. Foloseste produse speciale, hipoalergenice si curata copilul de la cap spre picioare. Apa trebuie sa fie calduta – circa 37,5-38 grade pe termometru. Putem folosi pentru ingrijirea pielii bebelusului: Klorane, Boots Sensitive Baby, Avène Pediatril, iar pentru pliuri si fundulet, impotriva iritatiilor, se poate folosi Bepanthen. La baita si dimineata, la trezire se face igiena ochilor si nasului cu ser fiziologic.

Alte ponturi utile 

  • bebelusul nu trebuie imbracat foarte gros, de preferat fara caciulita, cu pantalonasi; 
  • nu trebuie sa li se permita rudelor si prietenilor sa se apropie de micut, deoarece exista riscul de imbolnavire; 
  • bebelusul se scoate afara zilnic, trep-tat, incepand de la 10 minute, crescand perioadele de plimbare zilnica pana la doua-trei ore vara si jumatate de ora pana la o ora in timpul iernii.

 

Expert: Mihaela Mogos 

Medic specialist medicina de familie, competenta in pediatrie 

Anima Nusco Tower

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor