Keratoza pilara: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica, comuna, care se manifesta prin niste zone ridicate, la radacina firului de par. Afectiunea dermatologica nu provoaca mancarime sau usturime, insa pielea este uscata si aspra. Vizita la dermatolog este importanta, utilizarea produselor speciale, recomandate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii.
Keratoza pilara cunoscuta sub numele de keratoza foliculara sau “pielea de gaina” este o afectiune inofensiva. Aspectul neplacut al acestei afectiuni dermatologice poate fi ameliorat prin utilizarea cremelor si lotiunilor hidratante, prescrise de medicul dermatolog.
Desi aspectul pielii se poate imbunatati pana in jurul varstei de 30 de ani, daca keratoza pilara apare la varste fragede, sunt si situatii in care afectiunea este inregistrata si la adulti, cel putin o data in viata.
Ce este keratoza pilara?
Keratoza pilara apare la nivelul pielii picioarelor, bratelor, coapselor, feselor, obrajilor, dar si in alte zone ale corpului unde exista foliculi ai firelor de par. Aspectul de keratoza pilara este cel de mici pete uscate, aspre, pielea pare usor iritata la radacina firelor de par.
Micile umflaturi sunt de fapt un exces de keratina, o proteina cu rol in formarea unghiilor, parului si al stratului exterior al pielii. Imaginea neplacuta este intarita si de faptul ca umflaturile pot fi rosii, albe sau maro (1). Pot insa la fel de bine sa fie in nuanta pielii tale, ceea ce nu atrage atat de mult atentia.
Keratoza pilara este frecvent intalnita la copii si adolescenti, insa nici adultii nu sunt ocoliti de aceasta afectiune. Dermatologul poate recomanda anumite creme pentru un aspect imbunatatit al pielii, insa nu putem vorbi de o solutie pentru tratarea conditiei, care nu are repercursiuni asupra corpului (2).
Persoanele care au diverse probleme ale pielii pot dezvolta si keratoza pilara, schimbarile hormonale din corpul lor pot duce la aparitia unor pusee ale afectiunii. Astfel de probleme pot fi semnalate de femeile insarcinate, adolescenti si apare cu predilectie la cei cu pielea deschisa la culoare (3).
Keratoza pilara nu este o afectiune contagioasa, in ciuda aspectului.
Cauzele keratozei pilare
Umflaturile caracteristice keratozei pilare pot fi comparate cu mici grupari de cosuri. Cauza pentru aparitia keratozei pilare ramane pentru moment o necunoscuta, insa depunerile de keratina de la baza foliculilor firelor de par pot avea un substrat genetic (1).
Anumite afectiuni ale pielii pot cauza aparitia keratozei pilare. Dermatitele atopice, eczemele sunt printre cele mai cunoscute probleme dermatologice ce cresc riscul de aparitie si pentru aceasta problema dermatologica.
Keratoza pilara nu trebuie confundata cu psoriazisul, dermatita atopica sau dermatita de contact, iar diferite tipuri de eczeme, alergiile si infectiile fungice prezinta caracteristici comune, dar sunt afectiuni diferite.
Sunt si alti factori de risc asociati keratozei pilare (3):
- febra fanului;
- adolescenta;
- obezitate.
Manifestari in keratoza pilara
- Puncte sau ridicaturi mici, decolorate sau puternic colorate;
- Inflamatii sau umflaturi in jurul punctelor;
- Uscaciune a pielii si asprime;
- Usturime sau mancarime, daca este asociata dermatitei atopice sau eczemelor.
Bubitele se pot irita si produce un disconfort mai mare in sezonul rece, cand pielea este mai sensibila si mai uscata.
Cum este diagnosticata keratoza pilara?
Medicul de familie sau dermatologul pot pune un diagnostic corect si complet pentru keratoza pilara, in baza istoricului medical, al examenului clinic, tinand cont de locul de aparitie si de caracteristicile prezentate de fiecare persoana.
Daca medicul specialist are suspiciuni sau considera ca este nevoie de investigatii amanuntite pentru a inlatura alte posibile probleme ale pielii, poate recomanda teste de alergie sau chiar o biopsie (1).
Doctorul trebuie informat despre tratamentele urmate, produsele fara reteta administrate, suplimentele alimentare sau remediile naturiste urmate anterior controlului.
Optiuni de tratament pentru keratoza pilara
Tratament medicamentos
Daca dermatologul considera ca trebuie acordat un tratament cu pastile, unguente sau lotiuni pentru a trata keratoza pilara, asociata altor probleme ale pielii, poate recomanda produse antifungice pentru a tine sub control infectia locala.
Specialistii considera ca in keratoza pilara ar putea exista o legatura cu deficienta de vitamina A, motiv pentru care medicul poate prescrie suplimente alimentare sau chiar creme cu vitamina A (1), in timp ce altii pot indica administrarea unor produse de tip suplimente alimentare cu mai multe vitamine. Acestea insa nu suplinesc o dieta alimentara echilibrata, cu produse de calitate, din toate grupele alimentare si un stil de viata sanatos.
Tratament dermatocosmetic
Cremele si unguentele speciale pot inmuia si indeparta cu grija pielea aspra, conferind stratului extern un aspect neted. Exista o gama variata de produse pentru frumusete si ingrijire a pielii din care dermatologul va recomanda cateva articole de curatare, igienizare si ingrijire potrivite.
Tratament laser
Tratamentele cu laser, realizate de medicul dermatolog, pot imbunatati aspectul general al pielii, prin estomparea decolorarii ce poate sa apara in keratoza pilara (1).
Sfaturi de urmat acasa
Baile caldute sunt recomandate pentru a oferi pielii ingrijire, alaturi de utilizarea unor produse de spalare si hidratare corespunzatoare. Pielea cu keratoza pilara nu trebuie frecata, exfolierea este necesara, insa numai cu creme speciale, indicate de medicul dermatolog.
Folosirea unui umidificator de aer poate sa ajute si pielea afectata de keratoza pilara (3), pentru ca se mentine astfel umiditatea ideala in casa.
In plus, o recomandare generala pentru persoanele cu keratoza pilara este sa nu poarte haine mulate (2), (3). Articolele vestimentare trebuie sa fie doar din bumbac.
Nu incerca alte remedii despre care auzi la rude si prieteni, pielea are nevoie de ingrijire speciala si de protectie adecvata, dermatologul fiind singurul in masura sa ofere atentia necesara fiecarei persoane. In plus, pentru rezultate optime, tratamentul este de durata si se poate realiza si preventiv, in sezonul rece.
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica care poate avea implicatii majore asupra stimei de sine si increderii in fortele proprii, motiv pentru care tratamentul dermatologic este indicat fiindca poate imbunatati aspectul pielii, oferind astfel o stare de bine. De aceea, daca suferi de aceasta afectiune, adreseaza-te unui cadru medical pentru a primi tratamentul corepsunzator!
Surse de informare:
1. Keratosis Pilaris - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17758-keratosis-pilaris
2. Keratosis pilaris - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149
3. Keratosis Pilaris (Chicken Skin) - https://www.healthline.com/health/keratosis-pilaris#_noHeaderPrefixedContent