Lapte de ovaz: beneficii, proprietati, utilizari
Descopera secretele laptelui de ovaz in acest articol, care abordeaza beneficiile sale, proprietatile nutritive si multiplele utilizari in alimentatie si in industria cosmetica. Nu rata ocazia de a afla mai multe despre aceasta bautura sanatoasa!
Ce beneficii are laptele de ovaz?
Iata care sunt beneficiile consumului de lapte de ovaz [1]
Aportul de fibre
Laptele de ovaz este o sursa bogata de fibre solubile, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la mentinerea unui nivel sanatos al colesterolului. Consumul de fibre solubile poate contribui si la reducerea riscului de constipatie, hemoroizi si sindromul intestinului iritabil.
Vitamine si minerale
Laptele de ovaz contine o serie de vitamine si minerale esentiale, precum vitaminele B, E si D, precum si mineralele fosfor, magneziu, zinc si mangan. Aceste substante nutritive au rol important in mentinerea sanatatii osoase, a sistemului imunitar si a functionarii normale a sistemului nervos. Consumul de lapte de ovaz poate fi benefic pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale, precum colita ulcerativa, datorita continutului sau de vitamina D.
Imbunatatirea digestiei
Datorita continutului sau ridicat de fibre, laptele de ovaz contribuie la imbunatatirea functiei digestive si la prevenirea constipatiei. Fibrele solubile din laptele de ovaz pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, prevenind astfel fluctuatiile glicemice si mentinand un apetit echilibrat.
Mentinerea sanatatii inimii
Consumul de lapte de ovaz poate avea efecte pozitive asupra sanatatii inimii, datorita continutului sau de fibre solubile care ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si la mentinerea unui nivel sanatos al colesterolului bun (HDL). Aceasta poate contribui la prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare si a infarctului miocardic.
Este o alternativa vegana la produsele lactate
Laptele de ovaz poate fi consumat si de persoanele care au restrictii din punct de vedere alimentar si care nu pot consuma, de exemplu, alune, soia sau lactoza. In plus, acest tip de lapte este obtinut doar din apa si ovaz, fiind adecvat pentru persoanele vegane. In general, laptele de ovaz este lipsit de gluten, dar acest lucru depinde de caracteristicile producatorului, motiv pentru care este important sa verifici ambalajul inainte, in cazul in care ai intoleranta la gluten.
Proprietati nutritive
Continutul de proteine din laptele de ovaz este relativ scazut, fiind in medie de doua-trei grame la 240 ml. Cu toate acestea, proteinele din laptele de ovaz contin toti cei noua aminoacizi esentiali, care sunt esentiali pentru sustinerea cresterii si repararii tesuturilor, precum si pentru mentinerea sanatatii oaselor, muschilor si pielii. Proteinele din laptele de ovaz sunt considerate de inalta calitate si sunt usor de digerat de catre organism.
Laptele de ovaz contine o cantitate echilibrata de grasimi si carbohidrati, care sunt surse esentiale de energie pentru organism. In medie, laptele de ovaz contine cinci grame de grasimi si 16 grame de carbohidrati la 240 ml. [1] Laptele de ovaz este bogat in grasimi nesaturate, care sunt benefice pentru sanatatea inimii.
Principalele vitamine si minerale din laptele de ovaz includ vitamina B, vitamina E, magneziul, fosforul, zincul si fierul. Vitaminele B sunt esentiale pentru functionarea optima a sistemului nervos si pentru mentinerea nivelului de energie. Vitamina E are proprietati antioxidante si poate ajuta la protejarea celulelor de deteriorare. [1]
Mineralele precum magneziul, fosforul, zincul si fierul sunt importante pentru mentinerea sanatatii osoase, sustinerea sistemului imunitar si mentinerea nivelului de energie. Laptele de ovaz este o optiune excelenta pentru persoanele cu intoleranta la lactoza sau pentru cei care doresc sa mentina un nivel scazut de colesterol in organism, deoarece nu contine lactoza si colesterol.
Utilizari ale laptelui de ovaz
Laptele de ovaz poate fi utilizat in mai multe moduri in alimentatie, cosmetice si produse de panificatie. In bauturi, acesta poate fi adaugat in smoothie-uri, cafea si ceai, oferind o alternativa sanatoasa si delicioasa la laptele traditional.
Conform unui studiu [2], laptele de ovaz contine mai putina grasime si calorii decat laptele de vaca, fiind astfel o optiune excelenta pentru cei care doresc sa reduca aportul de grasimi saturate si colesterol din alimentatie.
Ingrijirea pielii si a parului poate fi realizata prin utilizarea laptelui de ovaz, care are proprietati hidratante si antiinflamatorii. Acesta poate fi folosit in produse cosmetice, precum creme, lotiuni si masti, sau aplicat direct pe piele si par pentru a le hrani si revitaliza. [3]
In concluzie, laptele de ovaz reprezinta o alternativa sanatoasa si nutritiva la laptele de provenienta animala, avand multiple beneficii precum aportul de fibre, vitamine si minerale, imbunatatirea digestiei si mentinerea sanatatii inimii. Acesta poate fi folosit in diverse preparate culinare, dar si in industria cosmetica. Nu ezitati sa incercati laptele de ovaz si sa experimentati cu diverse retete sanatoase si utilizari, astfel incat sa va bucurati de toate avantajele pe care le ofera acest aliment!
Surse de referinta:
- Raman, Ryan. “Oat Milk: Nutrition, Benefits, and How to Make It.” Healthline, Healthline Media, 24 Jan. 2019, www.healthline.com/nutrition/oat-milk. Accessed 15 May 2023;
- Collard, Kalyn M., and David P. McCormick. “A Nutritional Comparison of Cow’s Milk and Alternative Milk Products.” Academic Pediatrics, vol. 21, no. 6, 26 Dec. 2020, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33373745/, https://doi.org/10.1016/j.acap.2020.12.007. Accessed 15 May 2023;
- “Oatmeal Benefits for the Skin: Properties and How to Use.” Www.medicalnewstoday.com, 28 Apr. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/oatmeal-benefits-for-the-skin. Accessed 15 May 2023.