Lavanda - beneficii, proprietati, contraindicatii
Lavanda sau levantica este o planta ce face parte din genul Lavandula, care cuprinde peste 30 de specii si zeci de subspecii. Aceasta creste in sudul Europei, nord-estul Africii si sud-vestul Asiei.
Efectele lavandei asupra organismului au fost studiate de-a lungul timpului, descoperindu-se o serie de beneficii potentiale pentru organism. Lavanda este adaugata in multe produse de igiena corporala si cosmetice, dar se gaseste si sub forma de ulei esential, flori uscate sau capsule.
Iata care sunt proprietatile lavandei si cand este contraindicata.
Compozitie si proprietati
Principalii compusi din lavanda si uleiul esential obtinut din aceasta planta sunt: linalolul, acetatul de linalil, lavandulolul, acetatul de lavandulil, 1-8-cineolul, camforul (1).
Compozitia chimica a lavandei este raspunzatoare de efectele sale pentru organism. Aceasta ar avea proprietati (1):
- Anxiolitice (impotriva anxietatii);
- Antidepresive;
- Anticonvulsivante (de reducere a convulsiilor epileptice);
- Sedative si calmante;
- Anti-tremor;
- Analgezice (de ameliorare a durerilor);
- Neuroprotective.
Cum se poate utiliza?
Lavanda poate fi utilizata in numeroase moduri (3):
- Suplimente alimentare – capsule cu extract sau ulei esential pentru administrare orala;
- Aplicare topica a uleiului esential, diluat intr-un ulei vegetal, cum ar fi cel de cocos;
- Aromaterapie – adagand ulei esential de lavanda intr-un difuzor de aromaterapie sau, pur si simplu, inhaland uleiul din sticla. Inhalatiile cu abur cald sunt o alta varianta de utilizare. Cateva picaturi pot fi adaugate si in cada. Uleiul esential nu se ingera;
- Ceai din flori uscate de lavanda;
- Adaugata in diferite alimente preparate acasa, cum ar fi briose sau inghetata;
- Produse cosmetice naturale cu lavanda – sapunuri, creme, masti pentru ten, bombe efervescente de baie, sare de baie.
Beneficii
Cercetarile stiintifice au demonstrat o serie de beneficii potentiale ale lavandei. Totusi, rezultatele studiilor sunt contradictorii, fiind necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.
Pana acum, lavanda s-a dovedit a fi posibil eficienta pentru:
Imbunatatirea cognitiei si starii generale emotionale
Se pare ca lavanda poate imbunatati starea de spirit si poate reduce stresul psihologic, favorizand astfel si performanta cognitiva. Efectele relaxante ale acestei plante au fost observate dupa inhalarea uleiului esential, prin intermediul aromaterapiei (1, 2).
Ameliorarea anxietatii si depresiei
Preparatele cu ulei de lavanda destinate administrarii orale s-au dovedit a fi utile pentru reducerea starii de neliniste, tulburarilor de somn si pentru imbunatatirea dispozitiei la pacientii cu anxietate. Aceste efecte pozitive au fost observate dupa administrarea unei capsule cu 80 mg ulei de levantica pe zi, timp de 6 saptamani (1).
De asemenea, s-au observat efecte benefice ale administrarii orale de lavanda si pentru ameliorarea depresiei, atunci cand se utilizeaza ca adjuvant la tratamentul antidepresiv (1).
In orice caz, suplimentele alimentare cu lavanda nu inlocuiesc medicatia recomandata de medic. Daca suferi de anxietate sau depresie, discuta cu medicul inainte de a lua un astfel de produs. Lavanda poate interactiona cu unele medicamente.
Imbunatatirea calitatii somnului
Stiai ca, in timpuri stravechi, oamenii puneau flori de lavanda sub perna, pentru a dormi mai bine? Unele cercetari sugereaza ca lavanda ar putea imbunatati si calitatea somnului si ameliora insomnia, datorita proprietatilor sale calmante. De aceste beneficii se pot bucura persoanele cu tulburari usoare de somn. Efectele au fost observate atat in cazul aromaterapiei, cat si in cazul administrarii orale de capsule (3).
Reducerea simptomelor sindromului premenstrual
In faza premenstruala, multe femei de varsta reproductiva se contrunta cu diferite simptome, cum ar fi schimbari bruste de dispozitie sau iritabilitate. Aromaterapia cu lavanda ar putea fi utila pentru gestionarea manifestarilor emotionale ale acestui sindrom (4).
Reducerea durerilor
Datorita efectelor relaxante, lavanda ar putea ameliora durerile de cap (de exemplu migrena) sau de spate, atat prin inhalarea uleiului esential, cat si prin masarea acestuia pe piele (1, 3).
Ameliorarea afectiunilor cutanate
Utilizarea topica a uleiului esential de lavanda ar putea ameliora urmatoarele afectiuni dermatologice (3, 4):
In plus, in cazul ranilor cutanate, aplicarea topica a uleiului esential de lavanda promoveaza regenerarea, productia de colagen si grabeste vindecarea (3).
Stimularea cresterii parului
Studiile pe animale au aratat ca uleiul esential de lavanda poate stimula cresterea parului, dupa o aplicare topica de 4 saptamani (4). In orice caz, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.
Contraindicatii si precautii
In general, utilizarea lavandei este considerata sigura, atunci cand este adaugata in preparate culinare. De asemenea, suplimentele cu lavanda administrate pe termen scurt nu se asociaza cu riscuri (3).
Totusi, uleiul esential de lavanda este destinat aromaterapiei si aplicarii topice, deci nu trebuie ingerat. Administrat oral, poate produce toxicitate. De asemenea, se asociaza cu efecte adverse, cum ar fi crampe si greata (3).
Pe de alta parte, aplicarea topica a uleiului trebuie realizata cu precautie. Unele persoane pot prezenta sensibilitate sau reactie alergica la compusii acestuia. Uleiul esential trebuie diluat in unul vegetal, cum ar fi cel de masline sau de cocos. De asemenea, se recomanda testarea cutanata pe o zona restransa de piele, inainte de utilizare (3).
Suplimentele cu lavanda ar putea interactiona cu unele medicamente, cum ar fi cele pentru scaderea tensiunii arteriale sau pentru inducerea somnului (4). Intreaba medicul inainte de a utiliza produsele naturiste cu lavanda.
Lavanda ar putea incetini functionarea sistemului nervos central. Din acest motiv, este indicat sa intrerupi utilizarea produselor care contin aceasta planta, cu 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala (4).
De asemenea, nu au fost studiate efectele lavandei in sarcina si alaptare. De aceea, produsele cu lavanda sunt de evitat in aceste conditii (4).
Nu in ultimul rand, suplimentele cu lavanda nu inlocuiesc o dieta echilibrata.
Asadar, levantica prezinta numeroase beneficii potentiale pentru organism si poate fi utilizata in multe moduri. Nu uita, insa, ca nu poate inlocui tratamentul recomandat de medic.
Referinte:
- Koulivand, Peir Hossein, et al. “Lavender and the Nervous System.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2013, 2013, pp. 1–10, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/#:~:text=There%20is%20growing%20evidence%20suggesting,and%20neuroprotective%20properties%20for%20lavender., 10.1155/2013/681304. Accessed 18 Aug. 2022.
- Cavanagh, Heather M A, and Jenny Wilkinson. “Lavender Essential Oil: A Review.” ResearchGate, CSIRO Publishing, Mar. 2005, www.researchgate.net/publication/242116432_Lavender_essential_oil_A_review. Accessed 18 Aug. 2022.
- Bowman, Joe. “The Many Benefits of Lavender for Mood, Sleep, Hair, and Skin.” Healthline, Healthline Media, 19 Nov. 2021, www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you. Accessed 18 Aug. 2022.
- Nordqvist, Joseph. “What Are the Health Benefits and Risks of Lavender?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 4 Mar. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/265922. Accessed 18 Aug. 2022.