Licopen: beneficii, proprietati, utilizari
Te-ai intrebat vreodata de ce se recomanda sa consumam fructe si legume cat mai colorate? Motivul este acela ca pigmentii sau compusii responsabili de culoarea vibranta a acestora sunt cunoscuti pentru beneficiile lor multiple cand vine vorba de sanatatea organismului.[2] In acest articol ne vom opri tocmai asupra unuia dintre acesti compusi - licopenul. Continua sa citesti pentru a afla ce este licopenul, ce proprietati are si cum te poate ajuta sa te mentii sanatos.
Ce este licopenul
Licopenul este un compus natural care apartine familiei carotenoizilor, unul dintre cele mai importante grupuri de pigmenti naturali (lor li se datoreaza nuantele vibrante de galben, portocaliu sau rosu al multor produse comestibile). Licopenul este responsabil de culoarea rosie sau roz a fructelor si legumelor. Il gasim, de exemplu, in rosii si produsele derivate din acestea, in pepenele rosu, in papaya sau in grepfrut roz.
El nu poate fi sintetizat de organism, ceea ce inseamna ca il putem obtine doar din surse alimentare precum cele mentionate mai sus sau suplimente.[2]
Proprietatile licopenului
Licopenul este considerat a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Despre antioxidanti se stie ca au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din organism, responsabili de deteriorarea celulelor si de dezvoltarea unor boli grave. Mai este cunoscut, de asemenea, si pentru proprietatile sale antiinflamatorii.
Aceste proprietati, combinate cu faptul ca este eficient inclusiv atunci cand este supus unor procese termice, l-au transformat intr-un aliat pretios al sanatatii, unul despre care cercetarile efectuate pana in prezent indica faptul ca ar ajuta la prevenirea multor afectiuni si ar avea efecte benefice asupra organismului.[2][3]
Beneficiile licopenului pentru sanatate
Multe dintre beneficiile licopenului se datoreaza proprietatilor sale antioxidante si includ:
Sustinerea sanatatii cardiovasculare
Studiile[3] au aratat ca licopenul poate contribui la reducerea stresul oxidativ si a inflamatiei, asociate, printre altele, si cu cresterea riscului dezvoltarii bolilor cardiovasculare. De asemenea, ajuta la reducerea nivelului colesterolului „rau” (LDL) si la cresterea nivelului de colesterol „bun” (HDL). Colesterolul ridicat favorizeaza dezvoltarea de depozite de grasime la nivelul vaselor de sange, ceea ce va avea un impact negativ asupra sanatatii cardiovasculare, crescand riscul producerii unui infarct miocardic ori al unui accident vascular cerebral - ambele iti pot pune viata in pericol.
Despre licopen se mai spune si ca ar contribui si la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale, lucru care de asemenea are un rol important in reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Reducerea riscului de cancer
Un alt beneficiu al licopenului este reprezentat de faptul ca poate contribui la reducerea riscului dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, lucru care s-ar datora tot proprietatilor antioxidante puternice pe care le poseda. De exemplu, exista mai multe studii ale caror rezultate indica faptul ca un aport crescut de licopen poate fi asociat cu un risc mai mic de cancer osos, cancer pulmonar, cancer de prostata, cancer de san sau cancer renal ori cu incetinerea cresterii celulelor canceroase. Sunt necesare totusi date suplimentare pentru a putea confirma faptul ca licopenul poate contribui la prevenirea cancerului.[1][3]
Sustinerea sanatatii pielii
Consumul pe termen lung al licopenului a mai fost asociat si cu prevenirea cancerului de piele, lucru care s-ar datora capacitatii sale ca antioxidant de a proteja pielea de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete (UV). Atentie! Acest lucru nu inseamna insa ca persoanele care consuma rosii sau alte fructe si legume bogate in licopen nu mai trebuie sa foloseasca produse pentru protectie solara.
Un alt beneficiu al licopenului este acela ca poate stimula productia de colagen din organism, ceea ce inseamna ca poate ajuta la inversarea daunelor asociate cu procesul de imbatranire a pielii.[3]
Prevenirea anumitor afectiuni oculare
Licopenul are un rol important si mentinerea sanatatii ochilor. Poate contribui, de exemplu, la prevenirea sau intarzierea dezvoltarii cataractei, dar si la reducerea riscului dedegenerescenta maculara, principala cauza a orbirii la adultii in varsta.[1]
Ameliorarea durerii
Licopenul contribuie si la ameliorarea durerii neuropate, un tip de durere asociata cu leziuni ale nervilor si tesuturilor. Rezultatele studiilor pe animale efectuate pana in prezent sunt promitatoare, insa sunt necesare mai multe date pentru a demonstra efectul licopenului la oameni.[3]
Cum se poate utiliza licopenul
In general, se recomanda se apeleze la surse alimentare pentru asigurarea aportului zilnic de licopen. Exemple de astfel de surse sunt, dupa cum am mentionat mai sus, rosiile si produsele derivate din acestea, inclusiv sosul de rosii, pasta de rosii sau ketchupul. Alte exemple de surse alimentare de licopen sunt pepenele rosu, papaya, grepfrutul roz sau ardeiul gras rosu. Tine cont de faptul ca, conform cercetarilor, licopenul este mai bine absorbit de organism atunci cand este incalzit si combinat cu grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline sau de nuca de cocos.[1][3]
Sunt disponibile si suplimente alimentare cu licopen, insa eficacitatea lor in comparatie cu aportul de licopen din surse naturale este inca subiect de dezbatere.[3] Nu uita ca administrarea de suplimente alimentare ar trebui sa se faca doar la recomandarea unui medic sau a unui specialist in nutritie. Recomandarea este valabila in special pentru persoanele diagnosticate cu anumite afectiuni ori care urmeaza un tratament medicamentos, precum si pentru femeile insarcinate ori care alapteaza.
Nu exista recomandari oficiale in ceea ce priveste doza zilnica recomandata de licopen, dar din studiile efectuate pana in prezent, se pare ca benefic pentru organism ar fi administrarea de 8 pana la 21 mg pe zi.[1]
Licopenul este un compus natural cu importante proprietati antioxidante, care ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Pentru a profita de toate aceste avantaje, este esential sa includem in dieta noastra alimente bogate in licopen si, la recomandarea medicului, sa alegem suplimentele potrivite.
Atentie! Acest articol are caracter informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist.
Bibliografie:
- Petre, Alina. „Lycopene: Health Benefits and Top Food Sources”, Healthline, 3 Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/lycopene. Accessed 19 May 2023.
- Story, Erica N, et al. „An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol., vol. 1, no. 1, 4 Mar. 2010, pp. 189–210, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/, https://doi.org/10.1146/annurev.food.102308.124120. Accessed 19 May 2023.
- „Health Benefits of Lycopene”, WebMD, 16 Oct. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene. Accessed 19 May 2023.