Maca - sursa de energie, rezistenta si putere
Daca te simti obosit si fara energie, iti recomandam un aliment ce te va face sa functionezi la randament maxim: maca.
Ce este maca?
Radacinile de maca au fost folosite de mii de ani de indienii din Peru ca remedii pentru sanatate. Maca, numita si ginseng andin, creste in muntii din Peru la altitudini inalte, 3500-4200 m, fiind planta care creste la cea mai mare altitudine. Planta contine cantitati importante de aminoacizi (20 de aminoacizi diferiti si sapte aminoacizi esentiali), carbohidrati si minerale incluzand calciul, fosforul, zincul, magneziul, fierul, sulful, potasiul, seleniumul, manganul si siliciul, precum si vitaminele A, B1, B2, B12, C, D si E. Pudra uscata de maca contine 60% carbohidrati, 9% fibre si 10% proteine si este bogata in continut lipidic (acid lanoleic, palmitic si oleic).
Ce minuni face maca?
Pudra de maca iti da energie, rezistenta si putere, mai ales daca ai un stil de viata stresant. Echilibreaza si stabilizeaza sistemele organismului nostru si furnizeaza energie fara sa ne suprastimuleze. imbunatateste memoria, nivelul de oxigen din sange, functia neurotransmitatoare si libidoul.
Maca este o planta adaptogena care vine si repara in functie de nevoile organismului. Anna Ghica, Health Coach, ne spune ca este indicat sa consumi zilnic pudra de maca deoarece isi da energie si rezistenta fara sa te suprastimuleze, echilibreaza sistemul hormonal atat la femei, cat si la barbati, combate infertilitatea, creste dorinta sexuala. Pulberea de maca ajuta la scaderea durerilor menstruale si in menopauza. Amelioreaza crampele, durerile musculare, bufeurile, anxietatea si depresia.
Maca imbunatateste starea de sanatate. Suplineste fierul si ajuta la restaurarea celulelor rosii din sange, in consecinta ajuta la tratarea anemiei si a bolilor cardiovasculare. Consumul de maca intretine sanatatea dintilor si a oaselor si grabeste vindecarea ranilor pielii. Daca este combinata folosirea ei in alimentatie cu un regim constant de exercitii fizice, se va observa o crestere a masei musculare (atletilor le este recomandat consumul de maca pentru a creste performantele in competitiile sportive). Nu este recomandata femeilor in timpul sarcinii si alaptarii, persoanelor care au probleme cu tiroida sau au un regim sarac in sodiu.
Reteta de smoohie cu maca
Anna Ghica, Health Coach, ne impartaseste o reteta de smoothie energizant si hranitor cu pudra de maca, ideal a fi consumat la micul dejun:
• 1 lingurita de maca pudra
• 1 lingura de miere
• sucul de la cinci portocale
• 1 cana de fructe de padure (mure, coacaze, zmeura, afine)
• 1 lingura fulgi de cocos
• 1 lingurita unt de cocos.
Prepararea este simpla: le amesteci pe toate in blender pana rezulta un suc cremos.