Mastoza fibrochistica: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce este mastoza fibrochistica?
Mastoza fibrochistica este o afectiune benigna, adica necanceroasa, a sanilor. Modificarile fibrochistice reprezinta cea mai cunoscuta leziune a sanului si una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor acestuia. Mastoza fibrochistica nu este, insa, o afectiune periculoasa, dar poate produce durere si disconfort in cazul multor femei.
Aceasta afectiune este caracterizata prin aparitia unor inflamatii dureroase la nivelul unuia sau ambilor sani, formarea unor noduli mamari care tind sa provoace durere, in special inainte de ciclul menstrual.
Mastoza fibrochistica afecteaza aproximativ 50% dintre femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani.
Consumul de alcool poate creste riscul de modificari fibrochistice ale sanilor, in special la femeile tinere cu varsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani [1],[4].
Cofeina poate contribui la agravarea simptomelor mastozei fibrochistice si la exacerbarea durerii.
Administrarea de medicamente anticonceptionale poate reduce simptomele, iar terapia hormonala le poate creste in intensitate. Simptomele se pot diminua sau pot disparea odata cu intrarea femeii la menopauza.
De asemenea, este de retinut faptul ca ginecomastia este cea mai frecventa afectiune la nivelul sanilor barbatilor, care se manifesta prin inflamarea exagerata a acestora.
Cauzele mastozei fibrochistice
Mecanismul de declansare a mastozei fibrochistice nu este pe deplin cunoscut, iar modificarile fibrochistice ale sanilor sunt considerate a fi cauzate de niveluri fluctuante ale hormonilor, in special estrogen, in timpul ciclului menstrual.
La menstruatie, fluctuatiile hormonale pot provoca disconfort la nivelul sanilor, iar nodulii mamari apar, de obicei, in perioada ovulatiei, ziua a 14 a ciclului menstrual. Modificarile fibrochistice ale sanilor tind sa fie mai deranjante inainte de ciclul menstrual si sa se reduca in intensitate dupa menstruatie. Totusi, ele se pot manifesta diferit de la o luna la alta.
Atunci cand este examinat la microscop, tesutul mamar fibrochistic include componente distincte, cum ar fi [1], [2]:
- saculeti rotunzi sau ovali cu perete propriu, plini cu lichid - chisturi/noduli;
- o proliferare a tesutului fibros asemanator cicatricilor - fibroza;
- cresterea excesiva a celulelor care acopera ductele/canalele de lapte sau tesuturilor producatoare de lapte - lobuli ale sanului;
- lobulii mamari mariti.
Factorii care accentueaza riscul sunt:
- femei aflate la varsta fertila;
- femei care nu au avut inca un copil;
- persoane supraponderale;
- varsta inaintata la nasterea primului copil;
- terapia de substitutie hormonala cu estrogen.
Factorii care reduc riscul sunt:
- femei care au nascut mai multi copii;
- tratamentul cu tamoxifen - medicament folosit in tratamentul cancerului de san.
Semnele si simptomele mastozei fibrochistice
Semnele si simptomele sanilor fibrochistici pot include [1], [2]:
- noduli mamari sau zone ingrosate in tesutul mamar;
- dureri mamare generalizate sau sensibilitate, disconfort, in special, in partea exterioara superioara a sanului;
- dureri la subrat;
- noduli mamari sau schimbarea dimensiunii tesutului afectat, odata cu ciclul menstrual;
- scurgeri de culoare verde sau maro inchis din mamelon;
- modificari similare la ambii sani;
- inflamatii sau noduli mai multi la un san, decat la celalalt.
Simptomele cresc in intensitate, de obicei chiar inainte de ciclul menstrual din cauza modificarilor hormonale, dar este posibil sa ai simptome pe tot parcursul lunii. Nodulii care se dezvolta la sanii fibrochistici tind sa fluctueze in dimensiune pe tot parcursul lunii si sunt, de obicei, mobili.
Atentie! Consulta imediat medicul daca prezinti scurgeri de lichid transparent, rosu sau sange din mamelon, deoarece acesta poate fi un semn al cancerului de san.
Evolutia si complicatiile mastozei fibrochistice
Modificarile fibrochistice ale sanilor apar cel mai adesea la varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Aceste modificari se manifesta rar dupa menopauza, cu exceptia cazului in care persoana urmeaza un tratament cu medicamente de substitutie hormonala, cum ar fi estrogenul sau progesteronul. Simptomele pot disparea dupa menopauza.
Aproximativ 4% din femeile afectate de mastopatie fibrochistica prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de san. Acest lucru depinde de subtipul mastopatiei fibrochistice si poate fi clarificat cu o proba de tesut.
Diagnosticul mastozei fibrochistice
Medicul poate diagnostica mastoza fibrochistica prin efectuarea unui examen fizic al sanilor. Doctorul specialist elimina posibilitatea existentei altor afectiuni, precum mastita.
Medicul poate solicita efectuarea unor investigatii specifice, precum mamografie si RMN pentru a analiza cu mai mare acuratete modificarile care apar la nivelul sanilor.
In unele cazuri, o ecografie poate ajuta la distingerea tesutului mamar normal de posibile anomalii [3].
Daca medicul specialist sesizeaza aparitia unui chist sau a altor formatiuni suspecte, acesta poate solicita efectuarea unei biopsii, pentru a vedea daca formatiunea este de natura canceroasa.
Optiuni de tratament pentru mastoza fibrochistica
Majoritatea femeilor care sufera de mastoza fibrochistica nu necesita tratament invaziv. Tratamentul aplicat la domiciliu este, de obicei, suficient pentru a calma durerea si disconfortul asociat.
Medicul specialist poate recomanda administrarea de medicamente antialgice, pentru a combate durerile.
Unele femei considera ca aplicarea compreselor calde sau reci poate contribui la ameliorarea simptomelor. Poti incerca sa aplici pe sani o compresa calda sau gheata invelita in compresa, pentru a vedea ce varianta functioneaza cel mai bine pentru tine.
Medicii specialisti pot prescrie, in cazurile grave, tratamente cu hormoni pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi anticonceptionale sau tamoxifen, un medicament, cel mai adesea folosit pentru a trata cancerul de san.
Remedii naturiste
Daca folosesti remedii naturiste, trebuie sa le comunici intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca un acestea nu inlocuiesc un tratament medical.
Schimbarile de dieta si nutritie, impreuna cu unele remedii naturiste pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate mastozei fibrochistice. Iata cateva dintre ele [2], [4]:
- limitarea aportului de cofeina - cafea, ceai, ciocolata si sucuri,
- urmarea unei diete sarace in grasimi,
- administrarea unor suplimente cu acizi grasi esentiali,
- administrarea unor suplimente pe baza de vitex agnus castus.
Modificari ale stilului de viata pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate mastozei fibrochistice, cum ar fi:
- reducerea consumului de sare din dieta pentru a ajuta la reducerea procesului de inflamare a sanilor la sfarsitul ciclului menstrual.
- administrarea de diuretice, medicamente care pot ajuta la scurgerea fluidului din organism.
Atentie! Remediile naturiste si suplimentele alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi!
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Modificarile fibrochistice ale sanilor pot fi dureroase. Iata cateva sfaturi pentru a usura disconfortul [4]:
- evita practicarea unor sporturi de contact si a unor activitati care ar putea afecta sanii.
- evita lovirea mecanica a sanilor.
- poarta un sutien sportiv atunci cand faci miscare, mai ales atunci cand sanii tai se simt foarte sensibili.
- aplica comprese calde sau gheata pe zonele dureroase.
- poarta un sutien de buna calitate, de sustinere, care se potriveste bine corpului tau si formei sanilor.
- diminueaza cantitatea de grasime din dieta.
- gestioneaza stresul zilnic.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!
Mastoza fibrochistica este o afectiune frecventa care se manifesta la femeile aflate, in special, la varste fertile. Daca te confrunti cu simptomele bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile specializate ale acestuia!
Surse de informare:
[1] Mayo Clinic Staff, “Fibrocystic breasts”, Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibrocystic-breasts/symptoms-causes/syc-20350438 Accesat in 21.07.2022.
[2] Cafasso, Jacquelyn. “Fibrocystic Breast Disease.”, Healthline, 2019,
https://www.healthline.com/health/fibrocystic-breast-disease#outlook Accesat in 21.07.2022.
[3] Cleveland Clinic. “Fibrocystic Breast Changes.”, Cleveland Clinic, 2022,
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4185-fibrocystic-breast-changes Accesat in 21.07.2022.
[4] Stuart, Annie. “Fibrocystic Breast Changes.”, Web Md, 2020,
https://www.webmd.com/women/guide/what-are-fibrocystic-breast-changes Accesat in 21.07.2022.