Menta: proprietati, beneficii, utilizari

17. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Menta

 

Menta este o planta cu o aroma deosebita, ce confera o senzatie de racoare. Menta poate fi adaugata in forma sa proaspata sau uscata in unele alimente, bauturi, la salate, deserturi, in unele produse de ingrijire si igiena dentara. Beneficiile extraordinare pentru sanatate oferite de menta reies si din inhalarea, aplicarea direct pe piele a uleiului esential, precum si din administrarea sub forme de suplimente alimentare. 

Exista multe soiuri de menta care fac parte din genul Mentha si care se regasesc aproape pe tot globul, aceasta planta fiind destul de raspandita si avand capacitatea de a creste rapid in conditii variate, adica se poate extinde pe suprafete mari in gradina. Popular, in Romania, menta mai este cunoscuta si sub numele de izma". Iti explicam in continuare ce este menta, care sunt proprietatile si beneficiile, dar si care sunt utilizarile acestei plante aromatice. 

Menta: nutrienti si proprietati

Menta este bogata in nutrienti, astfel, intr-un sfert de cana de frunze de menta sau aproximativ 14 grame de produs sunt:

  • 6 calorii;
  • 1 g fibre;
  • vitamina A;
  • vitamina C;
  • fier;
  • potasiu;
  • mangan;
  • magneziu;
  • calciu;
  • folat. (1), (2)

Menta este o sursa importanta de vitamina A, o substanta solubila in grasimi, esentiala pentru sanatatea ochilor, pentru o vedere clara si corecta, dar si de antioxidanti care ajuta organismul in ceea ce priveste stresul oxidativ si deteriorarea celulelor cauzata de radicalii liberi. (1)

Frunzele de menta au proprietati antibacteriene si datorita surselor bogate de fier, potasiu, mangan imbunatatesc nivelul hemoglobinei si ofera suport functiei creierului. 

Continutul scazut de calorii, alaturi de cantitatea redusa de proteine si grasimi pot fi factori suficienti de importanti pentru ca menta sa contribuie semnificativ la dieta utilizata pentru a slabi (2). 

Beneficiile ale mentei

Ajutor in afectiunile gastrointestinale

Menta poate fi de ajutor in calmarea indigestiei si a stomacului deranjat. Indigestia apare in momentul in care alimentele raman blocate la nivelul stomacului pentru o mai lunga perioada decat in mod normal, inainte de a tranzita restul tractului digestiv. 

Unele studii realizate pana acum au relevat faptul ca alaturi de alimente poate fi consumat putin ulei de menta pentru a favoriza tranzitul intestinal normal, ceea ce duce si la ameliorarea simptomelor indigestiei. Dintr-o alta cercetare a reiesit faptul ca administrarea unor capsule cu ulei de menta si ulei de chimen au conferit efecte asemanatoare, adica ameliorarea durerilor de stomac si a simptomelor digestive. Desi mai sunt necesare studii in acest sens, se pare ca uleiul de menta ofera rezultate mai bune decat frunzele de menta uscate sau proaspete folosite pentru a trata tulburarile digestive. (1)

Sindromul intestinului iritabil sau colonul iritabil este o tulburare comuna in care neplacerile inregistrate vizeaza dureri de stomac, balonare, gaze, modificari ale tranzitului intestinal. Aceasta afectiune se poate trata cu medicamente adecvate prescrise de medic, dar si uleiul de menta poate fi de ajutor, alaturi de ingrijirile clasice. Cum este posibil acest lucru? Menta contine mentol, un compus cu efecte relaxante care actioneaza asupra muschilor tractului digestiv, ceea ce ofera ameliorarea simptomelor neplacute. Mai multe cercetari in care s-au folosit capsule cu ulei de menta la persoane cu probleme ale intestinului au oferit date concrete despre ameliorarea tulburarilor gastrointestinale. (1), (2)

Imbunatatirea functiei creierului

Pe langa mirosul extraordinar, inhalarea aromei uleiului esential de menta din farmacii ofera o stare de bine alaturi de imbunatatirea functiei creierului. 

 

Peppermint

 

In timp ce unele studii au demonstrat ca inhalarea uleiului de menta a contribuit semnificativ la intensificarea functiei cerebrale si a memoriei, altul a aratat ca, la volan, mirosul mentei sporeste vigilenta in trafic, concomitent cu scaderea nivelului de anxietate, oboseala si frustrare. Chiar si in acest conditii sunt necesare mai multe studii inainte de a concluziona ca menta ofera beneficii incontestabile functiei creierului. (1)

Sprijin in raceli

O parte a medicamentelor fara prescriptie pentru raceala si gripa au in compozitie mentol ce ar putea contribui la decongestia nazala prin conferirea unei libertati de respiratie. Unguentele cu mentol sau cele de tip gel care se aplica pe piept pentru face respiratia mai usoara sunt apreciate de parinti si au efecte bune la copiii cu raceli comune. Recomandarea este sa fie administrate conform instructiunilor si in eventualitatea in care apar unele iritatii ale pielii sa fie stopat tratamentul si sa fie consultat medicul. (2)

Cum se poate utiliza menta?

  • In mancaruri si in diverse bauturi, chiar si apa, sub forma sa proaspata;
  • Sub forma de ceai;
  • Uscat drept condiment pentru mancaruri;
  • Sub forma de ulei aplicat pe piele sau inhalat in aromaterapie;
  • In esente pentru industria alimentara si la aromatizarea unor dulciuri;
  • Sub forma de suplimente alimentare capsule cu ulei de menta si alte uleiuri din plante. (1), (3)

Menta este folosita in industria cosmetica si farmaceutica, ca ingredient de baza pentru produsele de ingrijire dentara, apa de gura, pastele de dinti, dar se gaseste si in guma de mestecat. Poate nu stiai, insa, exista si miere de menta cruda in farmacii, un produs care ajuta la pierderea in greutate si la detoxificarea organismului, printre altele. 

Menta poate avea si unele efecte adverse la persoane sensibile. De asemenea, cei cu boala de reflux gastroesofagian nu ar trebui sa foloseasca aceasta planta. Si administrarea uleiului de menta in cantitati mari se poate dovedi toxica, iritatiile si eruptiile cutane fiind un semne in acest sens. Daca urmezi un tratament pentru boli cronice este bine sa consulti medicul inainte de a introduce suplimente alimentare cu menta in dieta. (3)

Acest material este informativ, deci pune la dispozitia ta date generale despre menta si beneficiile sale asupra organismului. Ideal este sa vorbesti cu medicul daca intentionezi sa urmezi o cura ce contine menta. Foloseste menta conform indicatiilor produselui si opreste administrarea daca apar efecte adverse, fara a neglija consultul medical de specialitate! 

Surse de informare:

1. 8 Health Benefits of Mint - https://www.healthline.com/nutrition/mint-benefits

2. Is mint good for you? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/275944

3. Health Benefits of Mint Leaves - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mint-leaves

 

  • Ingredientele organice ale acestui gel de dus tonic ofera o actiune precisa de curatare, asigurata de semintele de guar care capteaza si indeparteaza impuritatile, in timp ce extractele de busuioc, menta si rozmarin au un efect revigorant.
  • Samponul purificator cu menta si vitamina E este un sampon delicat, potrivit pentru toate tipurile de par. Acesta este special conceput pentru a evita mai mult timp mirosurile neplacute care pot stagna chiar si in parul cel mai ingrijit.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor