Miodezopsiile: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ochiul nostru este unul dintre organele umane nu doar dintre cele mai fragile, dar si cele mai expuse la agentii patogeni externi care pot compromite functionarea sanatoasa. Multe dintre patologiile dezvoltate in zona oculara se datoreaza unor cauze diferite.
Miodezopsiile reprezinta o forma comuna din lista tulburarilor vizuale. Practic, acestea apar intr-o varietate de forme diferite in dimensiuni mici, similare cu petele, urmele, panzele de paianjen, viermii sau fire care se misca in campul vizual.
In timp ce creierul nostru poate invata in timp sa le ignore, miodezopsiile ar trebui verificate atunci cand devin foarte deranjante. Acestea pot fi un semn de rupere sau de separare a retinei - actiuni care pot duce la pierderea vederii.
Citeste in continuare tot ce trebuie sa stii despre miodezopsii, cum sa le identifici si cum pot fi tratate la timp.
Ce sunt miodezopsiile?
Miodezopsiile sunt, de fapt, anumite pete care pot fi interceptate de catre o persoana in campul sau vizual. Ele pot lua forma unor pete negre sau gri, siruri de caractere nedeslusibile sau panze de paianjen. Miodezopsiile se pot misca sau pot disparea atunci cand incerci sa le privesti atent (1).
Practic, miodezopsiile sunt depozite in umorul vitros al ochiului care creeaza o umbra asupra retinei. Umorul vitros este o parte care se afla intre lentila si retina si este umpluta cu o substanta gelatinoasa clara (2).
Patura de umbra se desparte in mai multe parti de dimensiuni mici. Ulterior, acestea apar in campul vizual si le numim miodezopsii (2).
Cele mai multe miodezopsii sunt cauzate de modificarile in organism legate de inaintarea in varsta (1).
Cauze, factori favorizanti si boli asociate miodezopsiilor
Cauze
Miodezopsiile pot fi cauzate de modificari in umorul vitros. Aceste modificari sunt, de obicei, legate de imbatranire sau de alte boli si afectiuni (1):
- Modificari oculare legate de varsta. Umorul vitros umple spatiul din ochi dintre lentila si retina si ajuta ochiul sa-si mentina forma rotunda. Pe masura ce corpul imbatraneste, umorul vitros se lichifiaza si se contracta - un proces care il face sa se indeparteze de suprafata interioara a globului ocular.
- Inflamarea in partea din spate a ochiului. Uveita este inflamatia in stratul mijlociu al tesutului din peretele ocular (uvee). Aceasta afecteaza partea din spate a ochiului, care include retina si un strat ocular, numit coroid. In final, provoaca aparitia miodezopsiilor. Orice umflare a ochilor poate fi observata daca te uiti atent si trebuie adresata imediat medicului oftalmolog.
- Sangerarea in ochi. Sangerarea in umorul vitros poate avea mai multe cauze, inclusiv detasarea retinei, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, vasele de sange blocate si leziunile. Astfel, celulele sanguine din ochi apar in viziunea umana ca miodezopsii.
- Retina rupta/deteriorata. Ruptura retinei poate provoca aparitia miodezopsiilor. Fara tratament, o ruptura de retina poate duce la dezlipirea completa a acesteia. Totodata, aceasta conditie poate provoca pierderea vederii.
- Interventii chirurgicale pentru ochi si tratamente medicamentoase. Anumite medicamente injectate in umorul vitros pot provoca bule de aer care formeaza miodezopsiile. Bulele de ulei de silicon adaugate in timpul unor interventii chirurgicale pot fi, de asemenea, vazute ca miodezopsii.
Atentie! In cazul in care observi in timp, inrosirea ochilor sau te confrunti cu alte simptome la nivelul ochilor, adreseaza-te medicului oftalmolog!
Factori favorizanti
Factorii care pot creste riscul aparitiei miodezopsiilor in perceptia vizuala umana includ (1):
- imbatranirea - de obicei, miodezopsiile sunt mai predispuse la persoanele trecute de varsta de 50 de ani;
- miopia avansata;
- leziunile oculare;
- complicatiile aparute in urma operatiei de cataracta;
- complicatiile diabetului zaharat care provoaca leziuni asupra vaselor de sange ale retinei (retinopatia diabetica);
- inflamarea ochilor.
Boli asociate
Bolile sau tulburarile grave asociate cu miodezopsiile includ (3):
- retina detasata;
- retina rupta;
- sangerarea in umorul vitros;
- inflamarea umorului sau retinei ca urmare a unor infectii sau a unei boli autoimune;
- tumoarea oculara.
Simptomele miodezopsiilor
Miodezopsiile mai poarta numele si de “plutitori”. Derivat din numele nestiintific, reiese simptomul principal al miodezopsiilor: forme plutitoare constante, de dimensiuni mici, in vederea umana.
Cele mai comune forme ale miodezopsiilor sunt (3):
- puncte de culoare neagra sau gri;
- linii serpuite;
- fire usor transparente;
- panza de paianjan.
Odata ce miodezopsiile se dezvolta, acestea nu vor disparea niciodata in totalitate. Cu toate acestea, creierul ajunge sa se adapteze, iar in timp, pacientul incepe sa le observe mai putin.
Contacteaza imediat un medic oftalmolog daca observi urmatoarele manifestari (1):
- mult mai multe miodezopsii in vedere decat de obicei;
- un debut brusc al miodezopsiilor;
- flash-uri de lumina in acelasi ochi in care apar miodezopsiile;
- o perdea gri sau o zona neclara care blocheaza o parte din viziunea ta;
- intuneric pe o parte sau in partile exterioare ale vederii (pierderea vederii periferice).
Atentie! Vederea incetosata poate fi, de asemenea, si un simptom al ulciorului la ochi. Consulta imediat un medic oftalmolog pentru un plan de tratament corespunzator!
Diagnosticarea miodezopsiilor
La o prima inspectie a sanatatii oculare, specialistul in ingrijirea ochilor este probabil sa puna o serie de intrebari, cum ar fi (3):
- Cand au inceput sa apara primele miodezopsii?
- Simptomele miodezopsiilor au fost continue sau ocazionale?
- Ai observat recent o crestere a numarului de miodezopsii intr-un ochi sau in ambii?
- Ai vazut flash-uri de lumina?
- Exista ceva ce pare ca imbunatateste sau agraveaza simptomele de-a lungul unei zile?
- Ai fost supus unei interventii chirurgicale la ochi?
- Suferi de alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala?
In urma inspectiei, medicul oftalmolog va efectua un examen oftalmologic complet pentru a determina cauza miodezopsiilor. De obicei, examenul include dilatarea pupilelor cu ajutorul picaturilor (1).
Picaturile de ochi largesc centrul intunecat al ochiului. Acest lucru va permite specialistului sa vada mai bine partea din spate a ochilor si umorii vitroase cu ajutorul echipamentelor medicale (1).
Optiuni de tratament pentru miodezopsii
Majoritatea miodezopsiilor nu necesita tratament. Cu toate acestea, orice afectiune care determina aparitia miodezopsiilor necesita tratarea imediata.
Pentru o mai buna sanatate a ochilor, adreseaza-te medicului sau farmacistului pentru indicarea unor suplimente alimentare cu rol in sustinerea sanatatii ochilor.
In cazuri rare, miodezopsiile pot afecta foarte grav privirea. In aceasta situatie, impreuna cu specialistul, puteti lua in considerare un plan de tratament.
Optiunile de tratament pentru miodezopsii pot include (1):
- Chirurgie pentru eliminarea umorii vitroase. Oftalmologul indeparteaza umorul vitros printr-o mica incizie numita vitrectomie. Ulterior, acesta este inlocuit cu o solutie care ajuta ochiul sa isi mentina forma. Riscurile unei vitrectomii includ infectii, sangerari si lacrimi retiniene, iar miodezopsiile pot reaparea dupa un timp.
- Utilizarea unui laser pentru a perturba miodezopsiile. Oftalmologul foloseste un laser asupra miodezopsiilor din umorul vitros (vitreoliza). Aceasta metoda le poate rupe si le poate face mai putin vizibile in vedere. Riscurile terapiei cu laser includ deteriorarea retinei pe termen lung daca laserul este folosit incorect.
Miodezopsiile pot fi frustrante si poate dura ceva timp obisnuirea cu ele. Odata ce stii ca acestea nu vor provoca probleme mai grave, este posibil sa le ignori sau sa le observi mai rar in timp.
Pentru imbunatatirea sistemului imunitar si mentinerea sanatatii oculare, adreseaza-te farmacistului Dr. Max si roaga-l sa iti recomande remediile naturiste care contribuie la intretinerea acuitatii vizuale!
Consulta un medic oftalmolog imediat ce observi prima aparitie a miodezopsiilor sau in cazul altor manifestari care iti afecteaza vederea! Orice simptom aparut brusc sau treptat poate fi o urgenta care necesita atentie prompta.
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca unele suplimente alimentare si remedii naturiste pot imbunatati vederea si sistemul imunitar in cazul miodezopsiilor sau altor afectiuni oculare. De aceea, indiferent cu ce afectiune oculara te confrunti, alege sa te prezinti la un medic specialist pentru a primi tratamentele corespunzatoare!
Surse bibliografice:
(1) Mayo Clinic Staff. Eye floaters: Symptoms and causes. Deschide link-ul aici.
(2) Dr. Troup, C. Miodesopsias: What are they? General Appearance, Causes and Risks. In Eye Diseases. https://scopeheal.com/miodesopsias/
(3) Ansorge, R. (2021). Eye Floaters: Causes, Symptoms, and Treatment. Medically Reviewed by OD., Seltman, W. https://www.webmd.com/eye-health/benign-eye-floaters