Mosmon: beneficii, proprietati, utilizari
Mosmonul este o planta cunoscuta de pe vremea Romei, fiind intalnit si in Grecia antica, cultivat pentru fructele sale deosebite, dar si ca specie ornamentala. Exista mai multe soiuri, iar astazi, mosmonul are un areal de raspandire mare. Fructele pot fi consumate in stare proaspata, dupa ce s-au copt, fiind apreciate pentru continutul mare de minerale si vitamine. Beneficiile pentru sanatate oferite de mosmon sunt multiple.
Mosmonul este cunoscut stiintific ca Mespilus germanica, o specie de arbust sau arbore cu flori ce provine din familia Rosaceae. Astazi, exista mai multe specii de mosmon. Prezentam in continuare in acest material beneficiile, proprietatile si utilizarile traditionale si curente ale fructelor de mosmon.
Ce este mosmonul?
Mosmonul sau Mespilus germanica este originar din India, o planta cu fructe deosebit de apreciate in bucatarie, despre beneficiile pentru sanatatea organismului se cunosc informatii din vremuri stravechi. Medicina traditionala vorbeste despre efectele benefice ale mosmonului asupra organelor interne, pielii, oaselor, dar si despre sustinerea si intarirea sistemului imunitar. O parte a acestor avantaje sunt confirmate prin cercetari stiintifice, pentru altele sunt necesare mai multe studii. (1)
Valori nutritionale si proprietati ale mosmonului
Cercetarile au aratat ca 100 de grame de fructe de mosmon ofera:
- 0,5 g de proteine;
- 0,1 g de grasimi;
- 88 de calorii;
- 1,3 g fibre alimentare;
- 24 g de carbohidrati;
- 74 g de umiditate;
- 0,6 g de cenusa;
- fier;
- vitamina B1 sau tiamina;
- calciu;
- riboflavina sau vitamina B2;
- niacina sau vitamina B3;
- vitamina C;
- vitamina A;
- potasiu;
- magneziu. (2)
Mosmonul este o planta medicinala traditionala de la care s-au folosit de-a lungul timpului fructele, frunzele, scoarta si lemnul. Pentru ca are un continut de tanin, proteine, acizi organici naturali si pectina, dar si o cantitate redusa de carbohidrati, alaturi de minerale si nutrienti esentiali pentru organism, mosmonul promoveaza sanatatea sistemului imunitar. Fructul de mosmon ofera suport persoanelor diagnosticate cu afectiuni la nivelul rinichilor si ficatului. De asemenea, fructul de mosmon are proprietati de detoxifiere si hidratare a organelor si a corpului. (2)
Fructele de mosmon sunt utilizate si pentru ca sunt o sursa bogata de antioxidanti capabili sa combata unele boli. Extractul din frunze de mosmon are si proprietati antibacteriene. (3)
Beneficii pentru sanatate oferite de mosmon
Sprijina oxigenarea sangelui si lupta impotriva anemiei
Fierul, calciul, magneziul si potasiul existente in fructul de mosmon au rol in stimularea celulelor rosii din sange sau a eritrocitelor pentru a furniza oxigen tesuturilor, organelor si celulelor cu diferite deficiente. Fierul ajuta la formarea hemoglobinei, ce confera pigmentul specific sangelui si ajuta la transportul oxigenului catre celulele organismului pentru ca acestea sa poata desfasura procesele zilnice.
Hemoglobina suplimentara este esentiala pentru a suplini pierderile de sange si a preveni aparitia anemiei, afectiune frecvent intalnita la femei. (2)
Suport in functiile cerebrale
Fierul din mosmon poate oferi ajutor real functiilor cerebrale, deoarece ajuta la furnizarea de oxigen necesar creierului. O cantitate adecvata de sange in creier inseamna imbunatatirea activitatii cognitive, dar si formarea de noi cai neuronale care pot preveni afectiunile cognitive precum dementa sau Alzheimer.
De asemenea, fierul din mosmon are rol esential in sinteza neurotransmitatorilor precum norepinefrina, dopamina si serotonina si in functionarea corecta a creierului si neuronilor in cele mai variate activitati. (2), (4)
Sanatatea pielii si a oaselor
Fructele de mosmon au un continut bogat de vitamine, fier, calciu si fosfor care pot lupta impotriva afectiunilor cutanate si ofera vindecare rapida. De asemenea, calciul este important pentru sanatatea oaselor, iar magneziul si zincul contribuie la reglarea adecvata a calciului in organism si la productia de vitamina D. (5)
Protectie pentru plamani, rinichi, ficat, stomac
Fructele de mosmon contin vitaminele A, C, E care ofera posibilitatea recuperarii normale dupa o afectiune cronica a plamanilor, eliminand totodata toxinele si radicalii liberi, inainte sa se produca daune ale plamanilor.
Prin proprietatile diuretice, fructul de mosmon are capacitatea de a favoriza eliminarea in scurt timp a sarurilor de acid uric, reducandu-se riscul formarii de pietre la rinichi sau calculi renali, motiv pentru care este considerat un bun remediu in inflamatia rinichilor si a tractului urinar.
Acizii organici din fructele de mosmon - citric, malic, tartric - au efecte pozitive asupra vaselor de sange si a sistemului nervos. Taninurile din aceste fructe sunt cele care previn tulburarile gastro-intestinale, imbunatatind sanatatea tractului digestiv si favorizand un bun tranzit intestinal. (5)
Utilizari in medicina traditionala pentru frunzele de mosmon:
- infectia intestinului gros;
- diaree;
- hemoragie interna;
- leishmanioza cutanata;
- abces la nivelul gatului si al cavitatii bucale;
- ajutor oferit pielii fine. (1)
Utilizari in medicina traditionala pentru fructele de mosmon:
Alaturi de problemele descrise anterior, fructele pot fi de ajutor si in:
- inflamatie intestinala;
- intarirea nervilor;
- balonarea digestiva;
- diuretic;
- tulburari menstruale. (1)
Fibrele solubile din fructele de mosmon, in special pectinele pot avea actiune laxativa, ceea ce ar putea conduce la ipoteza potrivit careia se poate ajunge la protejarea colonului de unii agenti cancerigeni. Flavonoidele din antioxidantii din fructul de mosmon, alaturi de vitamina A protejează impotriva cancerului pulmonar.
In acelasi timp, potasiul din fructul de mosmon poate ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare, atat in ceea ce priveste mentinerea controlului ritmului cardiac, cat si in ceea ce priveste tensiunea arteriala pastrata in limite normale. (6)
Fructele de mosmon sunt utilizate la realizarea siropurilor, gemurilor, marmeladei, jeleurilor, prajiturilor, dar se consuma si sub forma de fructe confiate. Mosmonul este intrebuintat si ca agent de aromatizare a vinurilor din fructe, fructele sale pot fi murate, iar cele verzi sunt ideale la prepararea ceaiului.
Fructele trebuie consumate cu moderatie, iar persoanele alergice trebuie sa acorde o atentie deosebita. Semintele contin alcaloizi toxici, glicozide cianogenice ce pot determina simptome severe si periculoase - varsaturi, dificultati respiratorii - pentru aceasta urgenta medicala trebuie sa ajungi la medic rapid. (5), (6)
Acest articol contine informatii generale despre mosmon. In ciuda numeroaselor beneficii pentru sanatate, consumul unei cantitati mari sau sensibilitatea crescuta pot determina unele reactii alergice. Consulta medicul si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Medicinal benefits and usage of medlar (Mespilus germanica) in Gilan Province (Roudsar District), Iran - https://academicjournals.org/article/article1380734557_Bibalani%20and%20Mosazadeh-Sayadmahaleh%20%206.pdf
2. Medlar-Mespilus germanica - https://www.healthbenefitstimes.com/medlar/
3. Evaluations of antioxidant and antibacterial activities of methanolic extract of medlar (Mespilus germanica L.) leaves - https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13102818.2019.1577701
4. MEDLAR FACTS - https://www.healthbenefitstimes.com/medlar-facts/
5. Interesting Health Facts On Medlar Fruit - https://dailyonefruit.com/interesting-health-facts-on-medlar-fruit/
6. Medlar - https://www.humanitas.net/wiki/nutrition/fruit/medlar/