Mucocel (chist mucos): cauze, simptome, tratament

11. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mucocel

 

Mucocelul, numit si chist mucos, este o umflatura plina de lichid care apare pe buza sau in gura. Mucocelul se dezvolta atunci cand glandele salivare ale gurii se blocheaza cu mucus. Cele mai multe chisturi se dezvolta pe buza inferioara, dar pot aparea oriunde in interiorul gurii. De obicei, sunt temporare si nedureroase. Cu toate acestea, chisturile pot deveni permanente daca nu sunt tratate (2).

In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre mucocel: pe cine afecteaza, cate tipuri exista, care sunt cauzele si simptomele chistului mucos. De asemenea, vei afla din articolul nostru cum se stabileste diagnosticul si cum se trateaza mucocelul, dar si cum se poate preveni. 

Pe cine afecteaza mucocelul?

Mucocelul afecteaza cel mai adesea persoanele mai tinere de 30 de ani, dar se poate dezvolta si la persoanele care au mai mult de 30 de ani. Persoanele cu varste cuprinse intre 3-20 de ani reprezinta 70% dintre cazuri (1). 

Tipuri de chisturi mucoase

Exista doua tipuri principale de chisturi mucoase, in functie de caracteristicile peretelui chistic:

  • chist mucos de extravazare: este cel mai frecvent tip de mucocel si este cauzat de leziuni la nivelul canalului salivar;
  • chist mucos de retentie: este mai rar intalnit si este cauzat de obstructia canalului salivar.

Exista si o alta clasificare a chisturilor mucoase:

  • chist mucos oral: se dezvolta in gura, pot aparea pe buze, pe podeaua gurii sau in apropierea deschiderii glandelor salivare;
  • chist mucos digital: se pot dezvolta si in alte zone ale corpului, in afara gurii, de exemplu in apropierea articulatiilor degetelor de la maini si de la picioare. Acest tip de mucocel se poate dezvolta si in apropierea bazei unghiilor de la maini sau de la picioare. Chisturile mucoase digitale sunt mai frecvente la persoanele cu varsta de peste 70 de ani.

Care sunt cauzele chisturilor mucoase?

Chisturile mucoase sunt cel mai frecvent cauzate de traumatisme la nivelul cavitatii bucale, cum ar fi:

  •  muscarea buzelor (cea mai frecventa cauza);
  • muscatura de obraz;
  • piercinguri;
  • ruptura accidentala a unei glande salivare;
  • dinti adiacenti care provoaca leziuni cronice.

O igiena dentara precara si obiceiul de a musca buzele sau obrajii din cauza stresului pot, de asemenea, expune persoana la un risc mai mare de a dezvolta chisturi mucoase. Unele persoane dezvolta aceste chisturi ca o reactie proasta la pasta de dinti pentru controlul tartrului (2).

Care sunt simptomele chisturilor mucoase?

Simptomele unui chist mucos variaza in functie de cat de adanc se formeaza chistul in piele si de frecventa cu care apar aceste formatiuni. Majoritatea chisturilor nu sunt dureroase, dar pot fi incomode. Chisturile frecvente pot insa deveni dureroase in timp.

Simptomele chisturilor de langa suprafata pielii includ:

  • inflamatie;
  • culoare albastruie;
  • moliciune;
  • diametru mai mic de 1 centimetru;

Simptomele chisturilor aflate mai adanc in piele includ:

  • forma rotunjita;
  • culoare albicioasa;
  • sensibilitate (2).

Cum se diagnosticheaza mucocelul?

Medicul stabileste diagnosticul de mucocel in baza simptomelor pacientului, dar si in baza unui examen fizic. Desi, de obicei, poate determina afectiunea prin examinarea gurii pacientului, medicul poate solicita teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Aceste teste pot include:

  • ecografie: o ecografie utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a crea o imagine in timp real sau o inregistrare video a tesutului oral.
  • biopsie: in timpul unei biopsii, medicul indeparteaza o parte din tesutul chistului pentru examinare.
  • tomografie computerizata (CT): o tomografie computerizata este utilizata in cazuri rare, atunci cand o astfel de leziune se formeaza la nivelul gatului (1).

Cum se trateaza mucocelul?

 

Cum se trateaza mucocelul

 

Nu este necesara intotdeauna tratarea unui chist oral. In cele mai multe situatii, chistul se vindeca de la sine, in timp. Este important insa ca pacientul sa tina seama de cateva aspecte:

  • este important sa nu scobeasca sau sa sparga chistul, pentru ca acest lucru ar putea duce la formarea unei rani deschise, care se poate infecta sau poate provoca cicatrici permanente. In timp, chistul format se sparge singur, ca parte a procesului de vindecare.
  • din cand in cand, curatarea chistului cu apa sarata poate ajuta la prevenirea infectiei.
  • in cazul chisturilor mucoase orale, pacientii ar trebui sa incerce sa evite sa muste sau sa suga buzele sau obrajii, deoarece acest lucru le poate sparge si astfel mucocelul se poate agrava.

Se recomanda sa consulti medicul sau dentistul daca mucocelul provoaca disconfort sau daca persista mai mult de cateva saptamani. Medicul poate folosi un ac steril pentru a sparge manual chistul. De asemenea, chistul mucos mai poate fi indepartat cu ajutorul:

  • tratamentului cu laser: chistul poate fi taiat de pe piele cu ajutorul unui laser.
  • crioterapie: prin inghetarea chistului, acesta poate fi indepartat cu usurinta.
  • interventie chirurgicala: in cazurile mai grave, chistul poate fi indepartat chirurgical. Glanda care a provocat chistul este adesea scoasa si ea. Interventia chirurgicala este mai frecventa in cazul chisturilor mucoase care au reaparut de mai multe ori. Indepartarea unui chist mucos este, de obicei, o procedura sigura. In cazuri rare, zona inconjuratoare poate fi ranita in timpul procesului.

Prognosticul mucocelului

Chisturile mucoase sunt de obicei inofensive si se vindeca singure. Adesea, acestea se elimina in cateva saptamani. Scobitul sau spargerea chisturilor poate incetini procesul de vindecare si creste riscul de infectie. Se recomanda sa consulti un medic daca un chist provoaca durere sau disconfort, sau daca acesta persista mai mult decat in mod normal (3). 

Cum poti preveni aparitia mucocelului?

Este posibil sa fi muscat accidental buza sau obrazul in timpul mesei, iar acest lucru poate duce la formarea mucocelului. Acest accident minor nu poate fi prevenit. In schimb, poti preveni mucocelul oral renuntand la obiceiurile proaste. Evita sa musti buzele sau sa sugi interiorul obrajilor. De asemenea, se recomanda sa renunti la fumat.

Important de retinut despre mucocel!

Chisturile mucoase sunt, in mod normal, chisturi inofensive si nedureroase, care nu provoaca complicatii pe termen lung. Prognosticul este, in general, bun. In schimb, chisturile mai mari pot afecta vorbirea, mestecarea si inghitirea. In cazuri rare, ranile pot provoca dificultati de respiratie. Cu ajutorul tratamentului, medicul poate indeparta mucocelul si elimina orice potentiale complicatii.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Cleveland Clinic, „Oral Mucocele”, accesat in ziua de 10.08.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23406-oral-mucocele

(2) Healthline.„Mucous Cyst”, accesat in ziua de 10.08.2023: https://www.healthline.com/health/mucous-cyst

(3) Medical News Today, „What is a mucous cyst”, accesat in ziua de 10.08.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321818#types

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor