Nas infundat: Cauze, simptome, tratament

30. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Cauze si remedii ale nasului infundat

Ce inseamna cand ai nasul infundat?

Nasul infundat este printre cele mai comune si frecvent experimentate simptome de raceala, dar poate determina si alte afectiuni ascunse. 

In termeni medicali, nasul infundat poarta numele de congestie nazala si se dezvolta atunci cand pasajele nazale sunt inflamate, iar o cantitate foarte mare de mucus blocheaza fluxul de aer normal [1].

Cand congestia nazala devine severa, nasul infundat poate impedica aproape complet fluxul de aer si poate forta persoana in cauza sa respire pe gura.

Cel mai eficient mod de a trata un nas infundat este prin eliminarea cauzei principale, dar exista mai multe modalitati care pot ajuta la usurarea senzatiei. 

Cauzele nasului infundat

Afectiunile minore, precum raceala, gripa sau infectiile sinusurilor, sunt cele mai frecvente cauze ale nasului infundat. Congestia nazala legata de aceste probleme minore se amelioreaza, de obicei, in decurs de o saptamana. [2]

In cazul in care o persoana se confrunta cu senzatia de nas infundat pentru o perioada mai mare de o saptamana, atunci inseamna ca exista alte probleme de sanatate la baza. Unele cauze pentru nasul infundat pe termen lung pot fi:

  • Diferite tipuri de alergii, de obicei cele legate de praf, polen, mirosuri etc.;
  • Cresteri necanceroase, numite polipi nazale sau tumori benigne care se dezvolta in pasajele nazale;
  • Expunerea sinusurilor la substante chimice pentru o perioada indelungata, in special daca persoana nu isi asuma toate masurile de protectie necesare;
  • Infectia sinusala de lunga durata, cunoscuta sub numele de sinuzita cronica;
  • Deviatia de sept [2].

Nasul infundat poate fi un simptom comun si in timpul sarcinii la femei, de obicei spre sfarsitul primului trimestru de sarcina. Fluctuatiile hormonale si cresterea alimentarii cu sange care apar in timpul graviditatii pot provoca nasul infundat.

Modificarile aparute in organism in timpul sarcinii pot afecta membranele nazale, acestea inflamandu-se.

Simptomele nasului infundat

Simptomele nasului infundat

Cele mai frecvente simptome intalnite in randul persoanelor care se confrunta cu o congestie nazala includ senzatiile de durere usoara in zona fruntii si in zona ochilor. 

Este, totodata, un simptom obisnuit sa te simti obosit in timpul zilei din cauza efortului puternic de a incerca sa respirati pe nas.

Alte simptome ale nasului infundat [3]:

  • Disconfort in faringe;
  • Scurgerea unui lichid apos din nas care devine mai gros dupa cateva zile;
  • Dificultati de respiratie care vor influenta bunastarea generala si capacitatea de odihna;
  • Rinoreea care se refera la descarcarea nazala intr-un mod excesiv.
    • Apare atunci cand congestia nazala se afla intr-un stadiu avansat.

Optiuni de tratament

Chiar daca este doar un nas infundat care nu pune persoana in pericol, sunt indicate vizitele la medicul de familie sau la un medic specialist. Dupa ce medicul determina cauza congestiei nazale, acesta poate recomanda un plan de tratament corespunzator bazat pe medicamente sau spray-uri nazale. Unele dintre aceste medicamente pot fi achizitionate direct din farmaciile Dr. Max fara necesitatea unei retete.

Tratamentul include adesea diferite medicamente prescrise pentru a rezolva sau atenua simptomele.

In cazul in care medicul descopera ca exista tumori sau polipi nazali in pasajele nazale sau sinusuri care impiedica scurgerea normala a mucusului, acesta poate recomanda o interventie chirurgicala invaziva pentru a le elimina [2].

Pe langa un plan de tratament medicamentos, exista mai multe modalitati prin care nasul infundat poate fi ameliorat:

Remedii naturiste

Remedii naturiste

Ceaiurile din plante (echinaceea, galbenele, macese) sunt printre cele mai comune remedii naturiste prin care o persoana poate sa amelioreze senzatiile de nas infundat. Ceaiurile calde din plante vor contribui atat la aportul de lichide necesare zilnic, cat si la fluidizarea mucusului care impiedica fluxul de aer din pasajele nazale. Acestea pot fi consumate in fiecare zi, moderat, chiar si de catre o persoana sanatoasa pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Tincturile si uleiurile esentiale naturale sunt un alt mod prin care o persoana poate ameliora congestia nazala si poate preveni aparitia acestei afectiuni in viitor.

Inhalatiile de aburi cu eucalipt reprezinta un remediu naturist imbunatatit fata de inhalatiile obisnuite cu sare. Este o metoda eficienta deoarece aburul actioneaza imediat, fluidizand secretiile care impiedica trecerea aerului prin pasajele nazale. In acest caz, eucaliptul serveste ca un agent decongestionant instantaneu [3].

Administrarea suplimentelor alimentare naturale, produse din plante, reprezinta o alta modalitate prin care poti ajuta sistemul imunitar sa se refaca si sa lupte impotriva congestiei nazale.

Atentie! Remediile naturiste si suplimentele alimentare pot interactiona cu tratamentul prescris de medicul specialist sau alte planuri de tratament. De aceea, este important sa discuti cu medicul sau farmacistul despre acestea inainte de administrare.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si/sau un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si adreseaza-te medicului.

In cazul in care nasul infundat este un simptom al diferitelor tipuri de alergii, discuta cu medicul despre administrarea suplimentelor naturale pentru alergii.

Preventie

Preventie

Exista mai multe metode in care nasul infundat sau inrautatirea acestui simptom poate fi prevenit:

  • Vaccinarea impotriva virusurilor gripale, adenovirusurilor, rujeolei, pneumoniei streptococice, gripei hemofile, coronavirusurilor sunt administrate pentru a preveni nasul infundat si alte probleme de sanatate mai grave, precum rinita [4];
  • Utilizarea purificatoarelor de aer in locuinta pentru eliminarea microbilor care pot slabi sistemul imunitar si pot duce la raceli, infectii sinusale si alergii;
  • Un stil de viata echilibrat si sanatos, urmand indicatiile comune ale expertilor in sanatate: hidratarea corespunzatoare (2 litri de apa pe zi), activitatea fizica regulata (30 de minute in fiecare zi), consumul de fructe si legume, precum si administrarea unor suplimente naturale care sa ajute organismul sa faca fata la stresul actual;
  • Curatarea, spalararea si dezinfectarea lenjeriei de pat in mod regulat, cel putin odata la 2 saptamani.

Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate sau recomandarile medicului. Daca simptomele de nas infundat se inrautatesc pe zi ce trece, in loc sa se amelioreze, sau daca te confrunti cu efecte adverse din cauza remediilor naturiste, adreseaza-te medicului.

Nasul infundat sau congestia nazala este un simptom care poate afecta atat bunastarea adultilor, cat si a copiilor. Congestia nazala poate fi periculoasa la sugari deoarece simptomele pot interfera cu alimentatia acestora si pot duce chiar la probleme de respiratie fatale. De asemenea, poate preveni dezvoltarea normala a vorbirii si auzului [2].

Din aceste motive, adreseaza-te medicului pediatru daca bebelusul are nasul infundat. Medicul poate gasi cel mai eficient plan de tratament pentru sugar.

Surse de informare:

WebMD Editorial Contributors (2020, November 20). Remedies for a Stuffy Nose. WebMD. Medically Reviewed by Brennan, D. https://www.webmd.com/cold-and-flu/remedies-stuffy-nose

Moore, K. (2019, July 3). What Causes Nasal Congestion and How is it Treated. Healthline. Medically Reviewed by Luo, E.K. https://www.healthline.com/health/nasal-congestion

Aye, S. (2022, February 18). Stuffy Nose, Causes and Remedies that Work. HealthCare4Ever. https://www.healthcare4ever.one/2022/02/stuffy-nose-causes-and-remedies-that.html

Dr. Desai, G. (2020). Rhinitis.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice