Niacinamidele: beneficii, utilizari si contraindicatii

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Niacinamidele

 

Niacinamidele sunt substante cu diferite beneficii pentru organism, care se gasesc deseori drept ingrediente in produsele de ingrijire a pielii. Insa, ele pot fi administrate si sub forma de suplimente alimentare, in cazul in care medicul recomanda acest lucru. Afla mai multe despre felul in care actioneaza acestea si ce utilizari pot avea, dar si care sunt posibilele contraindicatii si efecte adverse.

Ce sunt niacinamidele?

Niacinamidele (cunoscute si sub numele de nicotinamide) reprezinta o forma de vitamina B3, necesara corpului pentru a produce energie, dar si celulelor pentru a functiona in mod corespunzator. Acest tip de vitamina este solubila in apa, ceea ce inseamna ca aceasta nu poate fi acumulata in corp si ar trebui consumata prin intermediul a diferite alimente sau suplimente alimentare.

Beneficii

Un principal beneficiu al niacinamidelor, deseori promovat, este cel asupra pielii, insa substanta poate prezenta si alte posibile efecte pozitive in organism.

Beneficii asupra pielii

Niacinamidele sunt niste ingrediente foarte versatile intr-o rutina de ingrijire a pielii. Atunci cand acestea sunt aplicate local, pot imbunatati hidratarea prevenind evaporarea umezelii din piele. In plus, acestea sunt si un ingredient cu proprietati antiinflamatoare naturale, asadar poate fi util in calmarea pielii iritate sau in ingrijirea pielii sensibile.

Conform unui studiu din anul 2005, niacinamidele pot oferi rezultate foarte bune cand vine vorba de hidratarea pielii uscate si atopice. De asemenea, aceste vitamine ar putea contribui la imbunatatirea functiei de bariera a pielii. Acest lucru inseamna si ca umezeala este mentinuta mult mai bine in stratul cutanat, dar mai ales ca potentialii factori agresivi si iritanti sunt mentinuti la distanta. Asadar, niacinamidele pot fi utile in cazul unor afectiuni precum acneea si rozaceea.

Exista mai multe argumente care sustin beneficiile acestor ingrediente in cazul acneei. Se pare ca efectele antiinflamatoare ale niacinamidelor pot contribui la reducerea rosetii si a inflamatiei asociata cu acneea, dar ar putea contribui si la reglarea productiei de sebum.

Un alt beneficiu este asociat cu prevenirea semnelor premature de imbatranire, sustinand productia de colagen din organism si, astfel, ajutand la netezirea ridurilor si la reducerea depigmentarii. Expunerea la soare este un mare inamic al pielii din acest punct de vedere, insa niacinamidele pot avea beneficii si din acest punct de vedere, contribuind la reducerea inflamatiei induse de radiatiile UV, ajutand la repararea daunelor produse de acestea si contribuind la o oarecare reducere a riscului de a dezvolta cancer de piele.

Utilizari

Suplimente

Efectul niacinamidelor sub forma de suplimente alimentare a fost studiat in conexiune cu o serie de probleme si afectiuni: in intarzierea dezvoltarii diabetului de tip 1, in cazul unei cantitati mari de fosfati in sange, in cazul deficitului de niacinamide si a simptomelor neurologice sau in cazul pelagrei.

Este extrem de important sa nu apelezi la astfel de suplimente fara sa discuti cu un medic inainte. Doar acesta iti poate pune un diagnostic si iti poate recomanda suplimente alimentare doar daca este nevoie si considera ca acestea te pot ajuta in gestionarea simptomelor.

Produse de ingrijire

Niacinamidele sunt prezente in numeroase produse cosmetice, precum protectia solara, produsele hidratante, cremele de noapte sau serumurile. Momentan, nu exista suficiente dovezi cum ca un contact scurt cu substantele, de exemplu prin intermediul unor produse de curatare, produce schimbari majore in starea pielii. Asadar, te poti bucura mai mult de beneficiile lor folosind produse care se absorb rapid, precum serumurile si cremele hidratante.

Deseori, aceste cosmetice contin mai multe ingrediente, pentru a oferi avantaje multiple. Niacinamidele se gasesc deseori in combinatie cu acizii AHA, care ajuta la exfoliere si permit patrunderea mai usoara a vitaminelor, dar si cu acidul hialuronic, pentru o mai buna actiune impotriva pielii uscate, sau a acidului salicilic, care ajuta la curatarea porilor.

Niacinamidele pot complementa cu succes orice rutina de ingrijire a pielii. Le poti utiliza atat dimineata, cat si seara, de exemplu din produsele pentru protectie solara, din cremele hidratante si din cremele de noapte. Daca nu ai mai incercat produse cu astfel de ingrediente inainte, aplica mai intai o cantitate mica pe o zona restransa a pielii si vezi daca apar reactii adverse.

Contraindicatii

Cand vine vorba de aplicarea locala a niacinamidelor, riscurile sunt foarte mici, ingredientul fiind considerat in mare parte sigur. Insa, este nevoie de mai multa precautie cand vine vorba de administrarea suplimentelor. Desi vitamina este una solubila in apa, aceasta poate fi eliminata de catre organism prin urina in cazul in care este consumata in exces. Insa, este posibil sa apara reactii adverse precum greata, varsaturi sau diaree.

Niacinamidele nu sunt recomandate in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului, vezicii biliare sau a celor care sufera de ulcere stomacale. Atat timp cat se respecta indicatiile de pe prospect, acestea pot fi sigure pentru copii, dar si pentru femeile insarcinate. Insa, acestea vor trebui administrate doar la sfatul medicului, in doza recomandata de acestia sau inscrisa pe prospect.

Niacinamidele reprezinta variante ale vitaminei B3 cu numeroase beneficii, in special pentru piele. Poti folosi produse cosmetice care au astfel de substante in compozitie sau, daca iti recomanda medicul, poti lua suplimente alimentare. Nu uita ca acest articol are doar rol informativ, si orice tratament sau supliment se administreaza doar dupa ce ai discutat cu un specialist.

Surse:

1. Regina C. Windsor, MPH. “What Is Niacinamide?” Verywell Health, www.verywellhealth.com/health-benefits-of-niacinamide-4570966. Published May 23, 2022. Accessed November 6, 2022.

2. Migala, Jessica, et al. “Niacinamide: Health Benefits, Usage, Supplements, Side Effects, and More.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/skin-beauty/niacinamide/. Published October 26, 2021. Accessed November 6, 2022.

3. Soma Y;Kashima M;Imaizumi A;Takahama H;Kawakami T;Mizoguchi M; “Moisturizing Effects of Topical Nicotinamide on Atopic Dry Skin.” International Journal of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15807725/. Published March 2005. Accessed November 6, 2022.

4. Gehring, W. “Nicotinic acid/Niacinamide and the skin”. Journal of Cosmetic Dernatology, Wiley Online Library. onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1473-2130.2004.00115.x. Published November 19, 2004. Accessed November 6, 2022.

5. K;, Draelos ZD;Matsubara A;Smiles. “The Effect of 2% Niacinamide on Facial Sebum Production.” Journal of Cosmetic and Laser Therapy : Official Publication of the European Society for Laser Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16766489/. Published June 2006. Accessed November 6, 2022.

6. Snaird, Victoria A., et al. “Nicotinamide for photoprotection and skin cancer chemoprevention: A review of efficacy and safety”. Experimental Dernatology, Wiley Online Library. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/exd.13819. Published January 30, 2019. Accessed November 6, 2022.

7. Olmos, Pablo R., et al. “Nicotinamide Protected First-Phase Insulin Response (FPIR) and Prevented Clinical Disease in First-Degree Relatives of Type-1 Diabetics.” Diabetes Research and Clinical Practice, Elsevier, www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(05)00328-1/fulltext. Published October 18, 2005. Accessed November 6, 2022.

8. Zang, Yong, et al. “Efficacy and Safety of Nicotinamide on Phosphorus Metabolism in Hemodialysis Patients” LWW Medicine, journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2018/10120/Efficacy_and_safety_of_nicotinamide_on_phosphorus.57.aspx. Published October 2018. Accessed November 6, 2022.

9. Maiese, Kenneth. “Nicotinamide as a Foundation for Treating Neurodegenerative Disease and Metabolic Disorders.” Http://Www.eurekaselect.com, www.eurekaselect.com/article/113036. Published January 4, 2021. Accessed November 6, 2022.

10. “Niacinamide: Medlineplus Supplements.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/druginfo/natural/1534.html. Accessed November 6, 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor