Obstructia tubara: ce este, cauze, simptome, tratament

Obstructia tubara este un blocaj la nivelul trompelor uterine. Infundarea trompelor uterine impedica intalnirea dintre ovul si spermatozoizi sau trecerea ovulului fecundat spre uter. In aceste conditii obtinerea unei sarcini nu este posibila.
Obstructia tubara este cunoscuta si ca trompe uterine infundate. Este o afectiune care poate determina probleme de fertilitate, desi, in cele mai multe cazuri, nu prezinta simptome specifice.
Ce este obstructia tubara?
Controlul medical periodic este important pentru identificarea problemelor ce pot sa apara la nivelul sistemului reproducator feminin. Obstructia tubara este una dintre cele mai cunoscute afectiuni ce provoaca infertilitate feminina. Blocajul la nivelul trompelor uterine face ca o sarcina sa nu mai fie posibila.
In mod normal, trompele uterine sunt elemente esentiale in reproducere pentru ca leaga ovarele si uterul. La ovulatie, trompele uterine au rolul de a mijloci transportul oului de la ovar la uter, insa, conceptia poate avea loc si la nivelul trompelor uterine. Ovulul fecundat de spermatozoid se misca prin tub spre uter, unde se pregateste pentru implantare.
Atunci cand apare obstructia tubara, trompele uterine sunt blocate, ceea ce inseamna ca atat trecerea spermatozoizilor spre ovule, cat si trecerea ovulului fecundat spre uter nu este posibila, iar sarcina nu se produce. (1)
Atunci cand obstructia tubara este partiala, riscul care apare este cel al unei sarcini tubare, dar si al unei sarcini extrauterine sau ectopice. (2)
Cauze pentru aparitia obstructiei tubare
Motivele pentru aparitia obstructiei tubare sunt variate, cele mai cunoscute vizeaza infectiile genitale si boala inflamatorie pelvina.
Boala inflamatorie pelvina
Aceasta apare pe fondul unei boli cu transmitere sexuala. Chiar daca a fost tratata si te-ai vindecat de boala inflamatorie pelvina sau infectia pelvina care se remarca, dupa aceasta poate creste riscul de aparitie al unei obstructii tubare. (2)
Totodata, aceasta boala poate duce la aparitia unor cicatrici in tesut sau chiar la hidrosalpinx, o acumulare de lichid seros in salpinge, adica in trompele uterine. (1)
Endometrioza
Tesuturile endometriale se pot strange in trompele uterine cauzand blocaje partiale sau totale, in aceeasi masura in care si tesutul endometrial din jurul altor organe provoaca aderente ce se pot acumula in trompele uterine si determina infundarea acestora. (1)
Infectii cu transmitere sexuala
Gonoreea si Chlamydia sunt infectii care lasa cicatrici la nivelul sistemului reproducator feminin, urmele putand fi uneori raspunzatoare de instalarea bolii inflamatorii pelvine si deci a obstructiei tubare. (2) Un blocaj tubar poate fi inregistrat si daca ai polipi tubari. (3)
Existenta fibroamelor
Fibromul uterin este o formatiune care se poate atasa de uter si la nivelul unei trompe uterine poate sa apara o obstructie. (1)
Prezenta sarcinilor ectopice
O sarcina extrauterina sau ectopica in trecut poate conduce la infundarea trompelor uterine. (2)
Avortul spontan sau pierderea unei sarcini anterior acestui moment poate sa determine aparitia unui blocaj la nivelul trompelor uterine.
Interventiile chirurgicale
Unele operatii realizate chiar si cu ani buni inainte si care au vizat trompele uterine sau ligaturarea acestora pot creste riscul de aparitie a blocajului. (2)
Simptome in obstructia tubara
Simptomele pot sa nu se manifeste in obstructia tubara si poti sa nu stii ca te confrunti cu aceasta problema pana cand vrei sa obtii o sarcina. Daca dupa un an de incercari pentru a ramane insarcinata nu se intampla nimic, investigatiile de specialitate pot arata ca te confrunti cu infertilitate.
Simptomele comune ale obstructiei tubare, atunci cand acestea isi fac simtita prezenta sunt: (1)
- durere abdominala sau durere pelvina, regulata, manifestata pe o parte;
- scurgeri vaginale anormale;
- menstruatii abundente si dureroase.
Cum se diagnosticheaza obstructia tubara?

Diagnosticarea obstructiei tubare poate fi mai greu de realizat, necesita atentie sporita deoarece tuburile se inchid si se deschid. Medicul specialist are la dispozitie mai multe resurse pentru diagnoza.
Histerosalpingografia
Aceasta investigatie este un test cu raze X in care se pot evidentia foarte bine trompele uterine si obstructia tubara, daca ea exista. Utilizand substanta de contrast, care se introduce la nivelul trompelor uterine si uterului, la radiografie se va observa daca lichidul inofensiv circula sau este blocat.
Sonohisterografia
Aceasta procedura este asemanatoare ecografiei transvaginale, adica utilizeaza unde sonore pentru a construi o imagine a trompelor uterine, dupa ce este introdus serul fiziologic in uter.
Laparoscopia
Atunci cand metodele descrise anterior nu au oferit raspunsuri concludente, medicul poate sugera laparoscopie. Printr-o incizie mica realizata la nivelul corpului, specialistul introduce o camera, cu ajutorul careia obtine imagini detaliate din interiorul trompelor uterine. Tehnologia poate fi utilizata si pentru indepartarea blocajului. (4)
Optiuni de tratament in obstructia tubara
Tratament medicamentos
Cand obstructia tubara este evidentiata pe o singura trompa, medicul iti poate prescrie medicamente pentru fertilitate pentru a creste sansele de a obtine o sarcina.
Chirurgie laparoscopica
Deschiderea blocajului sau indepartarea tesutului cicatricial pot fi modalitati prin care se elimina obstructia, totul cu ajutorul chirurgiei laparoscopice.
Fertilizare in vitro
Fertilizarea in vitro este o modalitate pentru a obtine o sarcina in cazul in care ai obstructie tubara. Tratamentul este eficient daca trompele sunt blocate, iar tuburile nu sunt inflamate.
Tubul inflamat poate fi indepartat chirurgical si abia apoi se recurge la fertilizarea in vitro pentru sanse sporite de a obtine o sarcina viabila.
Inversarea procesului de ligaturare a trompelor
Doar in situatii deosebite acest lucru este posibil si recomandat a fi realizat. Aceasta in conditiile in care exista proceduri medicale variate de legare a trompelor pentru controlul nasterii. (2)
Acest articol contine informatii insuficiente pentru autodiagnosticare. Daca crezi ca te confrunti cu obstructie tubara si nu poti obtine o sarcina, mergi la medic pentru diagnoza de specialitate si tratament personalizat nevoilor tale!
Surse de informare:
1. What You Should Know About Blocked Fallopian Tubes - https://www.healthline.com/health/womens-health/blocked-fallopian-tubes
2. What Are Blocked Fallopian Tubes? - https://www.verywellfamily.com/all-about-blocked-fallopian-tubes-1959927
3. Tubal Blockage - https://veritasfertility.com/conditions/tubal-blockage/
4. Signs and symptoms of blocked fallopian tubes - https://www.medicalnewstoday.com/articles/321419