Odinofagia: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Odinofagia este o afectiune medicala care se refera la deglutie dureroasa. Inghitirea dureroasa determina algezie la nivelul gurii, gatului, esofagului și pieptului. Odinofagia este o afectiune cu simptome proprii. De cele mai multe ori durerea la inghitire este in stransa legatura cu alte probleme de sanatate, motiv pentru care schema de tratament difera de la un pacient la altul.
Odinofagia este o tulburare care se refera la durerea resimtita la inghitire. Aceste senzatii dureroasa apar atat la ingerarea alimentelor solide, cat si la cele lichide. Inghitirea deficitara, disfagia, insoteste durerea, care apare la nivelul cavitatii bucale, a gatului, uneori mergand spre esofag si torace. Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au probleme de deglutitie si dureri pana si la inghitirea propriei salive.
Odinofagie: ce inseamna?
Odinofagia este o afectiune care se caracterizeaza prin deglutitie dureroasa sau durere la inghitirea alimentelor si a lichidelor, simptom ce poate duce cu gandul la bolile esofagului. Inghitirea dureroasa poate fi un semn al altor probleme medicale. Desi odinofagia se poate trata rapid, exista si cazuri in care afectiunea devine cronica, necesita mult timp si efort pentru vindecare, pentru ca apare ca un indiciu al unei afectiuni medicale mai grave.
Durerea la inghitire nu are legatura cu senzatiile de algie semnalate in torticolis, chiar daca ambele pot duce la umflarea muschilor gatului.
Cauzele odinofagiei
Infectiile
Racelile frecvente pot determina aparitia durerilor la inghitire si a senzatiilor de mancare in gat. Gripa si inflamatiile de la nivelul gatului pot fi de asemenea cauzele resimtirii durerilor, atunci cand are loc ingerarea unor alimente sau lichide.
Infectiile cu Candida pot duce la odinofagie, fiind frecvente la persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Exista studii, aflate la inceput, dar care arata ca si trecerea prin Covid-19 poate sa duca la aparitia si mentinerea unei dureri la inghitire pe esofag.
Inflamatiile si bolile de la nivelul gurii si gatului
Inflamatiile gurii, gatului, cele de la nivelul esofagului cauzate de amigdalita, inflamatia acuta a amigdalelor palatine, faringita, laringita sau esofagita sunt factori care cauzeaza durerea la inghitire. In aceeasi masura, o serie de boli inregistrate in aceste zone pot conduce la aceleasi manifestari.
Rigiditatea gatului in odinofagie poate aminti de o alta problema de sanatate, spondiloza cervicala, dar sunt afectiuni total diferite.
Bauturile reci sau fierbinti
O anumita inflamatie apare la nivelul gurii, gatului si al esofagului, daca sunt baute mereu fie lichide foarte reci, fie unele foarte fierbinti. Consumul acestora pentru o perioada lunga de timp poate duce la deglutitia dureroasa.
Sistemul imunitar cu deficiente
Persoanele care au boli grave si urmeaza diferite tratamente, unele dintre acestea destul de puternice sau chiar agresive cu organismul, asa cum se intampla in cazul bolnavilor de cancer si al celor cu SIDA, pot sa se confrunte cu odinofagie. Intensitatea procedurilor si radiatiile emise prin tratamentele aplicate, in special pentru bolnavii de cancer, duc la aparitia durerii la nivelul gatului, care va impiedica realizarea unei deglutitii normale.
Reflux gastroesofagian
Cine s-a confruntat in copilarie cu boala de reflux gastroesofagian poate sa inteleaga cat de dureroasa este deglutitia. Arsura la stomac, dar mai ales refluxul gastroesofagian determina patrunderea acidului gastric in esofag si chiar si la nivelul gatului. Acest proces repetat, face ca arsura si inflamatia din gat sa duca la durere in deglutitie. Pe de alta parte, arsurile de la stomac agraveaza durerile de la acel nivel si duce la aparitia ulcerului si al gastritelor.
Cancer esofagian
In cancerul esofagian pacientul are dificultati la inghitire, dar si dureri puternice in deglutitie. Pe deoparte, acestea apar pe fondul problemelor de sanatate, de pe alta, asa cum aminteam anterior, tratamentele pot amplifica durerile.
Rani si leziuni
Gura, gatul si esofagul pot fi ranite, cauzele fiind traume mecanice, fizice, diverse interventii chirurgicale, ingerarea unor alimente cu tepi sau margini ascutite, care pot determina odinofagie.
Viciile
Consumul exagerat de alcool, fumatul excesiv, dar si administrarea unor produse ilegale pot determina dezvoltarea unor leziuni la nivelul gurii si al gatului, ceea ce va duce la dureri la inghitire.
Odinofagie: simptome
Simptomele comune ale odinofagiei sunt variate. Alaturi de acestea exista si cateva simptome care sunt semnale de alarma majore si care ar trebui sa va determine sa mergeti de urgenta la medic.
Durere arzatoare sau surda
Durerea resimtita in momentul in care are loc deglutitia este principalul simptom la aceasta afectiune. Stadiile si intensitatea dureroasa sunt diferite, pacienții descriind durerea in stil propriu. Cercetarile efectuate sustin ceea ce persoanele care se confrunta cu aceasta problema de sanatate prezinta. Uneori poate fi vorba de o durere ascutita, de scurta durata, alteori durerea este prezenta o lunga perioada de timp, senzatia de arsura in spatele gatului fiind neplacuta.
Pe de alta parte, durerea are legatura directa si cu tipul de aliment ingerat sau de lichid. Alimentele solide care pot zgaria gatul vor provoca si mai multa durere. Sunt insa si lichide care pentru ca au aciditate crescuta pot determina aceleasi reactii.
Durerea se poate manifesta la nivelul cavitatii bucale, gatului, esofagului, dar poate iradia spre torace (piept).
Slabire accentuata
Unele persoane se feresc sa manance bine atunci cand se confrunta cu durerea la inghitire. Acesta este si unul dintre motivele pentru care slabesc rapid, intr-o scurta perioada de timp. Chinul lor este cu atat mai mare cu cat durerea se intensifica la fiecare masa. Inconstient, bolnavul incepe sa reduca cantitatea de hrana sau apeleaza doar la mancaruri lichide pentru a se proteja fata de durere.
Deshidratare
Persoanele care experimenteaza durere la inghitire in momentul in care ingereaza lichide vor fi tentate sa reduca cantitatea de bauturi pentru a evita episoadele dureroase. Acest lucru inseamna insa deshidratare. Apa este vitala pentru viata si pentru toate procesele metabolice care au loc in corp. Deshidratarea severa poate duce si la aparitia altor probleme de sanatate.
Senzatie de sufocare
Presiunea si greutatea care poate fi resimtita pe fondul durerii la inghitire are sanse sa se transforme in senzatie de sufocare si chiar sa duca la un atac de panica. Atunci cand se simte durere ascutita la deglutitie si imposibilitatea inghitirii alimentelor, panica se poate instala rapid.
Varsaturi sau regurgitare
Imposibilitatea unei deglutitii normale, fara durere, poate sa determine varsaturile sau regurgitarea alimentelor si lichidelor. Atentie la acest fenomen. Varsaturile repetate produc leziuni la nivelul mucoasei bucale, gatului, esofagului, laringelui.
O persoana cu odinofagie poate sa manifeste si simptome aparte, care de fapt pot releva gravitatea afectiunii. Iata care sunt acestea: febra, stare generala de rau, oboseala extrema, lesin.
Cum se diagnosticheaza odinofagia?
Atunci cand simptomele persista, durerea este puternica si viata este afectata, persoana in cauza trebuie sa mearga la medic, pentru un consult de specialitate. Medicul trebuie informat despre toate simptomele sesizate, frecventa si modul de manifestare. Va trebui sa descrieti cat mai bine fiecare element sesizat si senzatiile prin care ati trecut. Descrierea amanuntita il va ajuta pe medic sa determine cauza durerilor.
De asemenea, este bine ca doctorul sa stie istoricul medical, medicamentele cu prescriptie pe care le luati pentru boli diagnosticate, suplimentele alimentare utilizate pentru dureri musculare sau alte produse pentru durere, precum si daca ati folosit ceva pentru afectiuni ale cavitatii bucale sau pentru tratarea afectiunilor ORL. Medicul poate indica un set de analize, dintre acestea fac parte: hemoleucograma pentru a vedea daca este un virus sau o bacterie in spatele simptomelor, scanari CT si RMN ale gatului pentru a evidentia anomaliile sau potentialele tumori, exudat faringian prelevat din spatele gatului care verifica prezenta anumitor organisme ce pot provoca infectie, precum si examenul sputei, pentru evidentierea microorganismelor cu potential infectios existente.
Uneori, medicul recomanda si un test cu bariu, pentru a putea observa cu ajutorul razelor, cum are loc deglutitia, de la introducerea alimentelor in gura, pana la intrarea lor in stomac.
Odinofagie: optiuni de tratament
Abia dupa ce va avea toate raspunsurile la intrebarile puse pacientului si rezultatele analizelor solicitate, medicul va putea stabili diagnosticul corect. Daca sunteti un pacient cu odinofagie, specialistul va realiza o schema de tratament personalizata nevoilor.
Tratament medicamentos
Evident ca tratamentul difera de la un pacient la altul, durerile si cauzele pentru aparitia deglutitiei dureroase sunt variate. O infectie identificata la nivelul gatului poate fi tratata cu antibiotice si alte produse menite sa ajute la calmarea durerilor, eventual sa ofere o usoara amortire a gatului. Antiinflamatoarele vor fi prescrise de medic atunci cand exista o inflamatie a esofagului, a amigdalelor sau a gatului.
Antiacidele pot fi de ajutor celor cu arsuri la stomac.
Spray-uri
La acestea se poate adauga utilizarea unui spray de gat cu rol de ameliorare a durerilor, dar si dezinfectant.
Interventie chirurgicala
Daca medicul considera oportuna poate recomanda interventia chirurgicala pentru scoaterea amigdalelor inflamate sau a polipilor.
Specialistul este dator sa va prezinte toate informatiile necesare pentru a lua cea mai buna decizie, inclusiv sa vorbeasca despre riscurile la care va supuneti daca odinofagia nu beneficiaza de tratament corespunzator.
Sfaturi si sugestii de urmat acasa
- Beti multe lichide pentru a va hidrata corespunzator;
- Ingerati alimente moi sau care au fost maruntite pentru a reduce durerea asociata produselor solide mari;
- Consumati apa calduta cu putina miere sau un ceai cu miere pentru a favoriza decongestia de la nivelul gatului si pentru a reduce durerea;
- Evitati si inlaturati din dieta tot ceea ce va poate irita gatul: produse acide, sucuri cu acid, tigarile, bauturile alcoolice;
- Utilizati un umidificator de aer pentru respirarea unui aer umed, care poate usura inflamatia gatului, oferind o ameliorare a durerii;
- Dus fierbinte - are efect calmant si vaporii vor ajuta respiratiei, reducand inflamatia gatului.
Diferenta dintre disfagie si odinofagie
Odinofagia inseamna durere la inghitire. Disfagia se refera la dificultate de inghitire. Uneori se pot manifesta ambele, in acelasi timp, ceea ce inseamna ca inghitirea este greoaie, dar si dureroasa.
Sunt situatii in care disfagia poate fi mult mai periculoasa decat odinofagia prin faptul ca tusea seaca duce la sufocare si in combinatie cu bacteriile din plamani apare pneumonia. Desi ambele afectiuni pot fi cauzate de infectii sau inflamatii, disfagia poate sa apara si pe fondul unor factori psihologici, ca simptom al anxietatii.
În plus, greutatea sau imposibilitatea de a inghiti apare si din cauza fricii, afectiunea fiind cunoscuta sub numele de fagofobie.
Odinofagia, deglutitia dureroasa, poate fi insotita de un alt simptom neplacut, disfagie, dificultatea de a inghiti. Cele doua se pot manifesta si separat. Odinofagia poate sa se agraveze si sa duca la aparitia altor probleme de sanatate, daca nu este diagnosticata si tratata corespunzator. Schema de tratament va fi realizata de medic in conformitate cu nevoile fiecarui pacient in parte.
Odinofagia, durerea la inghitire, este o afectiune cu cauze multiple, iar tratamentul acordat va fi in concordanta cu cauza aparitiei problemei de sanatate.
Surse de informare:
- Everything You Should Know About Odynophagia - https://www.healthline.com/health/odynophagia
- Odynophagia: Symptoms, causes, and dysphagia - https://www.medicalnewstoday.com/articles/320785
- PAINFUL SWALLOWING SYMPTOMS: CAUSES, TYPES, TREATMENTS AND HOME REMEDIES - https://www.medicoverhospitals.in/symptoms/painful-swallowing
- Why Does It Hurt to Swallow? - https://www.webmd.com/cold-and-flu/painful-swallowing-causes