Oligurie: cauze, simptome si optiuni de tratament
O productie redusa de urina este definitia oliguriei. In ceea ce priveste un adult, o productie de urina mai mica de 400 ml in 24 de ore este denumita oligurie. Atunci cand cantitatea de urina scade sub 50 ml pe zi, aceasta este definita ca anurie. In acest articol poti descoperi cauzele oliguriei, manifestarile acesteia si alternativele de tratament disponibile.
Care sunt cauzele oliguriei?
Exista numeroase cauze care determina oliguria, de la unele simple si temporare, pana la altele, mult mai severe.
- Deshidratarea: deshidratarea este cea mai frecventa cauza a scaderii cantitatii de urina produsa de organism. Atunci cand pierderile de lichide sunt mai mici decat aportul, rinichii fac tot posibilul pentru a retine apa. Astfel, cantitatea de urina rezultata este mult mai mica si mai concentrata.
- Infectiile sau traumatismele: infectiile si traumatismele sunt cauze rare ale oliguriei si se asociaza, de obicei, intrarii organismului in stare de soc. Socul este o urgenta medicala si necesita interventie imediata, el determinand o scadere accentuata a fluxului de sange catre organele interne.
- Obstructia urinara: obstructia tractului urinar apare atunci cand urina nu poate parasi rinichiul. Ea poate afecta un singur rinichi sau pe ambii si se asociaza unei sinteze reduse de urina. Blocajul poate determina durere, greata, varsaturi, edeme si febra.
- Unele medicamente: exista medicamente care determina organismul sa reduca productia de urina. Pe aceasta lista se inscriu antiinflamatoarele nesteroidiene, unele tratamente impotriva hipertensiunii arteriale si gentamicina. Daca observi, dupa inceperea unui nou tratament, ca acesta determina o scadere a productiei de urina, discuta cu medicul despre asta.
- Diureticele sunt o categorie aparte de medicamente, administrate pentru ca organismul sa produca mai multa urina. Atunci cand sunt folosite in exces, ele pot determina deshidratarea, afectarea renala sau alte probleme de sanatate, inclusiv oligurie.
- Hemoragiile puternice pot fi insotite de oligurie [1, 5].
Simptomele oliguriei
Oliguria, in sine, este un simptom. Principalele semne de oligurie sunt:
- Urinare mai putin frecventa si/sau producerea unei cantitati de urina mai mica decat normal;
- Urina inchisa la culoare [2].
Acestea pot fi insotite si de alte simptome, printre care:
- Durere;
- Durere la urinare;
- Febra;
- Greata si varsaturi;
- Retentie de lichide si edeme;
- Stare generala de rau [3].
Cand trebuie sa contactezi medicul?
Oliguria trebuie sa te trimita imediat la medic, indiferent de cauzele care au determinat-o. De asemenea, e de dorit sa te prezinti la unitatea de primiri urgente cea mai apropiata, daca ai motive sa banuiesti o obstructie urinara, aceasta putand determina o afectare renala grava, foarte rapide.
Suna la numarul unic de urgente 112 daca oliguria este insotita de:
- Stare de ameteala;
- Puls accelerat;
- Senzatie de confuzie sau de plutire [1].
Oliguria - diagnostic
In timpul consultatiei, medicul va solicita o anamneza detaliata si pentru asta iti va pune o multime de intrebari legate de cand si cum a inceput sa se manifeste oliguria, daca s-a instalat brusc sau daca s-a agravat in timp.
Este util sa poti comunica ce cantitate aproximativa de apa consumi zilnic. De asemenea, medicul va dori sa stie daca sporirea aportului de apa se asociaza si cu o crestere a productiei de urina.
Medicul va solicita o proba de urina pentru analize mai amanuntite si pentru a identifica o potentiala infectie.
Pentru stabilirea unui diagnostic, medicul poate recomanda si:
- Analize de sange;
- Efectuarea unui CT;
- Ecografia abdominala;
- Alte teste menite sa evalueze functia renala [4].
Optiuni de tratament pentru oligurie
Tratamentul pentru oligurie variaza in functie de cauzele determinante. El poate fi simplu, sub forma unei perfuzii pentru rehidratare sau se poate dovedi complex, ajungandu-se la dializa, pentru indepartarea toxinelor atunci cand rinichii nu functioneaza suficient de bine.
Cresterea aportului de fluide
Frecvent, in cazul oliguriei, se recomanda administrarea unor bauturi speciale pentru inlocuirea electrolitilor pierduti ca urmare a deshidratarii. In cazul unei deshidratari severe sau daca exista si o alta problema de sanatate, rehidratarea se va face prin intermediul unei linii venoase [1].
Medicatie
Atunci cand rehidratarea nu este suficienta sau daca exista alte probleme de sanatate care afecteaza cantitatea de urina produsa, medicul poate recomanda o serie de medicamente:
- Antibiotice pentru tratarea infectiilor care determina voma sau diareea;
- Diuretice care sa oblige organismul sa produca o cantitate mai mare de urina;
- Dopamina, pentru a produce vasodilatatia arterelor renale si cresterea productiei de urina [3].
Prognosticul pacientului cu oligurie
Prognosticul unei persoane care sufera de oligurie depinde de cauzele acesteia. Netratata, ea poate determina aparitia unor complicatii, unele dintre ele care pot pune viata in pericol:
- Hipertensiune arteriala;
- Insuficienta cardiaca;
- Anemie;
- Probleme gastrointestinale;
- Probleme de coagulare.
In cele mai multe cazuri, oliguria impune tratament, de aceea este important sa discuti cu medicul cat de curand dupa observarea primelor semne de oligurie [3].
Oliguria - preventie
Atunci cand oliguria este determinata de o afectiune medicala, ea este dificil sau imposibil de prevenit. Totusi, cea mai frecventa cauza a oliguriei este deshidratarea, si in acest caz, depinde exclusiv de pacient sa o previna prin consumul unei cantitati adecvate de lichide si de electroliti.
In ceea ce priveste cantitatea de lichide pe care un adult ar trebui sa o primeasca in fiecare zi, recomandarile variaza in functie de greutate si de starea de sanatate. In medie, femeile ar trebui sa consume 2.7 litri de apa pe zi, in timp ce barbatii au nevoie de 3.7 litri de apa pe zi [1].
Acesta este un articol strict informativ, insa nu inlocuieste un consult medical specializat. Oliguria este un simptom care ar trebui sa determine ingrijorare, indiferent de cauze. De accea, este important sa consumi, zilnic, o cantitate adecvata de lichide si sa consulti medicul de la primele semne ca ceva nu este in regula.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/health/urination-difficulty-with-flow afisat la 18.09.2022
- https://www.verywellhealth.com/oliguria-overview-4783466 afisat la 18.09.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560738/ afisat la 18.09.2022
- https://emedicine.medscape.com/article/983156-overview afisat la 18.09.2022
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22271-oliguria#:~:text=Oliguria%20is%20the%20medical%20term,causing%20the%20low%20urine%20output. afisat la 18.09.2022