Pancitopenie: cauze, simptome, tratament
Disfunctiile sanguine pot fi extrem de periculoase, acestea fiind deseori asociate cu simptome destul de severe si cu riscuri demne de luat in considerare. Alteori, aceste afectiuni nu provoaca simptome aparente, fiind deseori depistate in urma unor analize de rutina. In aceasta categorie intra si pancitopenia. Afla ce presupune o astfel de boala, cum o poti depista si ce poti face in cazul sau, astfel incat sa elimini orice riscuri pentru sanatatea ta.
Ce este pancitopenia?
Pancitopenia este caracterizata de o scadere a nivelului tuturor celulelor prezente in sange - globule rosii, globule albe si trombocite. Nivelurile scazute ale fiecarui tip de celule in parte poate fi asociat cu afectiuni diferite, care se manifesta in moduri specifice.
Deficitul de celule rosii sau de hemoglobina (o proteina produse de acestea cu rol in transportul de oxigen in corp) poarta denumirea de anemie. Daca celulele albe (leucocitele - cu rol in sistemul imunitar) sunt afectate, vorbim despre leucopenie. Trombocitele joaca un rol important in coagulare, iar un nivel prea scazut al acestora se numeste trombocitopenie.
Cauzele pancitopeniei
In general, afectiunea apare atunci cand intervin diverse probleme in cadrul productiei de celule ale sangelui, care are loc la nivelul maduvei osoase. Pancitopenia poate fi rezultatul fie al unei productii insuficiente de celule, fie al distrugerii acestora. Exista destul de multe cauze ce pot determina astfel de anomalii, iar identificarea corecta a acestora poate ajuta la planificarea planului de tratament.
Afectiuni ale maduvei osoase
Afectiunile din aceasta categorie pot afecta capacitatea maduvei de a produce un numar optim de celule sanguine. O parte dintre ele pot fi dobandite, in timp ce altele sunt mostenite. Printre acestea, putem mentiona anemia aplastica.
Cancer si tratamente pentru cancer
Celulele canceroase pot afecta maduva spinarii, astfel afectand si functia acesteia. Tipurile de cancer in cauza includ leucemia, limfomul, mielomul multiplu. Insa, si tratamentele recomandate in cazul acestor boli grave pot avea un astfel de efect.
Expunerea la toxine
Expunerea la radiatii, dar si contactul cu substante toxice pot provoca deteriorari la nivelul celulelor sanguine. Desi nu intra neaparat in aceeasi categorie, si consumul excesiv de alcool poate fi implicat.
Deficitul de nutrienti
Productia acestor celule poate fi afectata in momentul in care organismul nu dispune de suficienti nutrienti. Un deficit de vitamina B12 sau de acid folic pot afecta capacitatea de productie a corpului de celule sanguine sanatoase.
Infectii virale
Afectiunea poate aparea si din cauza unor virusuri. Afectiunile in cauza ce pot fi asociate cu pancitopenia includ SIDA, hepatita C, tuberculoza, infectia cu parvovirusul B19, mononucleoza sau malaria.
Boli autoimune
In aceste cazuri, sistemul imunitar ataca si distruge celulele sanatoase produse de maduva osoasa. Poate fi vorba despre afectiuni precum artrita reumatoida sau lupusul.
Sechestrare splenica
Acest fenomen este caracterizat de o captare a celulelor sanguine in splina. Cand se intampla acest lucru, are loc o marire a acestui organ (splenomegalie). In general, poate fi intalnit in cazul unor tipuri de cancer, unor boli autoimune sau in caz de ciroza.
Simptomele pancitopeniei
Simptomele pancitopeniei pot varia in functie de nivelurile celulelor sanguine afectate. Uneori, persoanele cu pancitopenie pot să nu prezinte simptome evidente. Alteori, manifestarile pot fi severe. In general, este difera in functie de gradul de afectare a fiecarui tip de celule.
Simptomele anemiei pot include oboseala, slabiciune, dificultati de respiratie si ritm cardiac alert si neregulat, ameteli si dureri de cap. In cazul leucopeniei, pot aparea si dilatarea ganglionilor limfatici, tuse, febra si frisoane, diaree si dureri in gat. Trombocitopenia este caracterizata de vanatai, sangerari profunde, prezenta sangelui in scaun, urina sau voma.
Diagnostic
Pentru a putea evalua numarul de celule ale sangelui, va fi necesar sa se realizeze o analiza numita hemoleucograma. Astfel, vor putea fi depistate cu usurinta orice anomalii de acest tip. Apoi, medicul va recomanda investigatii suplimentare pentru a depista cauza pancitopeniei. Poate fi necesara o analiza la microscop a celulelor sanguine, alte analize de sange pentru a testa nivelul de nutrienti, biopsia maduvei osoase, investigatii imagistice etc. Prezentarea istoricului medical este si ea foarte importanta, deoarece astfel specialistii pot obtine indicii cu privire la posibilele afectiuni prezente.
Tratament
Exista multiple variante de tratament ce pot fi abordate, in functie de cauza care provoaca aceasta afectiune. Insa, specialistii pot recomanda si terapii care sa contribuie in mod direct la cresterea numarului de celule din sange. O optiune este cea a tratamentelor medicamentoase, dar este posibil sa fie necesare si alte proceduri, in cazul in care nivelul celulelor este unul critic, iar viata pacientului se afla in pericol. Acestea pot include transfuziile de sange, transplantul de celule stem sau de maduva osoasa.
Cand sa mergi la medic?
Pancitopenia poate sa nu fie depistata decat prin analize in anumite cazuri, iar alteori poate produce simptome severe, care pot pune viata pacientului in pericol. Simptomele care necesita ingrijiri medicale imediate includ febra mai mare de 38 grade Celsius, sangerari severe, dureri in piept, dureri de cap cu debut brusc, dificultati de respiratie, stari de confuzie si pierdere a cunostintei.
Pancitopenia este o afectiune ce poate avea numeroase cauze si poate fi asociata cu simptome ce apar in grade diferite de severitate. Tratamentul difera mult in functie de factorul declansator si de manifestari. De aceea, evidentiem importanta controlului medical de specialitate. Articolul are doar rol informativ si nu poate inlocui un diagnostic pus de un specialist sau o recomandare de tratament avizata.
Surse:
“Pancytopenia: Causes, Symptoms and Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/25105-pancytopenia. Published 22 June 2023. Accessed 12 July 2023.