Pepenele rosu - beneficii si modalitati de a-l utiliza
Cercetarile evidentiaza faptul ca pepenele verde a fost pentru prima data cultivat in urma cu peste 4000 de ani in Nord-Estul Africii. Din acel moment, un fruct considerat salbatic, a devenit un aliment care astazi este aproape indispensabil in timpul sezonului de vara. In prezent, exista mai mult de 1.000 de soiuri disponibile.
Sa nu uitam ca pepenele verde este mai bine cunoscut sub denumirea de pepene rosu sau lubenita in anumite regiuni din Romania.
Este un fruct dulce si suculent, ceea ce il face tratamentul perfect pentru a potoli setea cauzata de caldura zilelor de vara. Dar pepenele verde nu aduce doar acest beneficiu pentru care majoritatea oamenilor il achizitioneaza.
Acest fruct rotund cu coaja verde contine, de asemenea, substante nutritive, inclusiv antioxidanti si vitaminele A si C. Dar pentru un ghid complet despre beneficiile pepenelui verde si modurile in care il poti include in dieta ta alimentara, ti-am pregatit articolul de mai jos:
Tipuri de pepene rosu
Chiar daca exista mai mult de 1.000 de soiuri de pepene verde disponibile pe piata, 3 mari categorii pot fi recunoscute si regasite in orice magazin in perioada verii:
Pepenele verde “icebox”
Denumirea de “icebox” provine de la dimensiunile convenabile ale pepenelui care permite depozitarea in frigider. Acest tip de pepene nu depaseste greutatea maxima de 7 kg in mod obisnuit si este cultivat pentru a hrani o singura persoana sau o familie mica - 2 adulti si un copil.
Pepenele verde “icebox” include doua soiuri bine cunoscute la nivel global: “Sugar Baby” si “Tiger Baby”.
Pepenele verde “picnic”
Pepenele verde “picnic” este mai mare decat “icebox” si este destinat sa hraneasca mai multi membri ai familiei sau un grup de prieteni; numele provenind din faptul ca dimensiunea sa permite oamenilor sa se stranga in jurul unei mese si sa-l serveasca cu pofta.
Acesta poate ajunge pana la aproximativ 25 de kg, dar nu este o regula. Este un tip de pepene verde cu care majoritatea dintre noi suntem familiarizati.
Soiurile de pepene verde “picnic” sunt: “Allsweet”, “Black Diamond”, “Charleston Gray”, “Crimson Sweet” si “Jubilee”.
Pepene verde fara samburi
Soiurile de pepene verde fara seminte sau samburi nu sunt cu adevarat fara seminte in totalitate. Acestea contin un tip de samburi imaturi, mici si albi care pot fi comestibil fara a crea probleme in sistemul digestiv.
Pepenii verzi fara seminte au fost dezvoltati la inceputul anilor 1990 cu ideea ca anumitor oameni nu le place sa separe semintele de fruct in timp ce il mananca. Dar si samburii de pepene rosu pot aduce beneficii organismului.
Pepenii verzi fara samburi cantaresc pana la maxim 10 kg. Dintre soiurile disponibile se regasesc: “Crimson”, “Jack of Hearts”, “King of Hearts”, “Millionaire”, “Nova”, “Queen of Hearts” si “Trio”.
Care sunt beneficiile si proprietatile pepenelui rosu
Beneficiile lubenitei sunt [2]:
Reduce rezistenta la insulina
Insulina este un hormon vital in organism si este implicat in controlul nivelului de zahar din sange.
Rezistenta la insulina este o afectiune prin care celulele din corp devin rezistente la efectele hormonului. Acest lucru poate duce la niveluri ridicate de zahar in sange si ulterior, creste riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2.
Sucul de pepene rosu este asociat de specialisti cu reducerea posibilitatii aparitiei acestei afectiuni.
Reduce durerile musculare/febra musculara dupa activitatile fizice intense
Dureri musculare sau febra musculara este un efect bine cunoscut dupa o sesiune de exercitii fizice intense.
Un studiu stiintific a aratat ca sucul de pepene rosu este eficient la scaderea durerilor musculare in urma exercitiilor, daca este consumat dupa finalizarea acestora.
Alaturi de consumul de pepene rosu, remediile naturiste permit relaxarea organismului dupa o sesiune de activitati fizice intense.
Restabileste/scade tensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru aparitia bolilor cronice si poate duce la moartea prematura.
Pepenele rosu este o sursa buna de citrulina, care este transformata in arginina in organism. Ambii aminoacizi (citrulina si arginina) ajuta la productia de oxid nitric.
Oxidul nitric este o molecula de gaz care determina muschii mici din jurul vaselor de sange sa se relaxeze si sa se dilate in mod normal. In acest caz, dilatarea vaselor de sange duce la o reducere a tensiunii arteriale.
Pentru persoanele care se confrunta cu hipertensiune arteriala, pepenele rosu poate reduce tensiunea si rigiditatea arteriala.
Vezi lista completa cu alimentele sanatoase pentru inima.
Stimuleaza metabolismul
Avand in vedere ca pepenele rosu are un continut foarte mare de apa, acesta ajuta la stimularea metabolismului cu 27% dupa doar 30 de minute de la consum.
De aceea, dieta cu lubenita poate fi potrivita pentru persoanele care doresc sa slabeasca sanatos si sa arda grasimi. Totodata, pepenele rosu ofera energie organismului si imbunatateste sanatatea creierului.
Imbunatateste digestia
Pepenele verde contine o cantitate foarte mare de apa si o cantitate mica de fibre, ambele fiind necesare pentru o digestie sanatoasa.
Fibrele ajuta la regularizarea functionalitatilor intestinelor, iar apa ajuta la transportarea eficienta a deseurilor prin tractul digestiv.
Care sunt contraindicatiile pepenelui rosu
Consumul unei cantitati mari de pepene rosu este contraindicat in cazul in care [3]:
- Persoanele in cauza sufera de insuficienta renala cronica sau sunt predispuse pentru aparitia afectiunii. In cazurile de insuficienta renala cronica trebuie urmata o dieta saraca in potasiu, iar pepenele rosu este in mod natural bogat in potasiu;
- Persoanele sunt predispuse la alergii cutanate. Consumul excesiv de pepene verde poate produce reactii alergice cu manifestari cutanate la unele persoane;
- Persoanele se confrunta cu alergii la fructe si fructoza;
- Persoanele sufera de sindromul intestinului iritabil. Pepenele rosu este un fruct care contine fructoza si trebuie moderat daca urmezi o dieta pentru tratarea acestei afectiuni;
- Persoanele se confrunta cu intoleranta la fructoza.
Informatii nutritionale
Daca te intrebai ce contine pepenele rosu - iata: este alcatuit in mare parte din apa (91%) si carbohidrati (7,5%). In acest caz, pepenele verde nu ofera cantitatea necesara de proteine si grasimi. Partea buna este ca este foarte scazut in calorii si functioneaza foarte bine in dietele alimentare.
De aceea, daca vrei sa tii o dieta doar cu lubenita, asigura-i organismului suplimentele alimentare necesare.
Valorile nutritionale pentru 100 de grame de pepene rosu sunt [2]:
- Calorii pepene rosu: 30;
- Apă: 91%;
- Proteine: 0,6 grame;
- Carbohidrati: 7,6 grame;
- Zahar: 6,2 grame;
- Fibre: 0,4 grame;
- Grasime: 0,2 grame.
Cum se consuma pepenele rosu
Utilizarea intregului pepene verde este o modalitate sustenabila de a crea o masa nutritiva fara a produce deseuri alimentare. Dar cat pepene rosu poate fi consumat in fiecare zi?
Cantitatea de pepene rosu consumata zilnic depinde de modul in care se prepara fructul.
Expertii spun ca cel mai bine este sa consumi pepene verde inainte de masa de pranz. O portie ar trebui sa contina intre 200 si 300 de grame de pepene rosu pe zi. In acelasi timp, este indicat sa nu consumi pepene verde impreuna cu alte alimente.
Iata cateva modalitati prin care sa consumi pepenele rosu si sa te bucuri de o viata sanatoasa:
Inghetata de pepene verde
Exista doua modalitati in care inghetata de pepene verde poate fi produsa acasa: fie o inghetata realizata complet din pepene verde, fie utilizarea unei cantitati de pepene ca un amestec in compozitia pentru inghetata.
Pentru cele mai multe retete de inghetata standard, este de obicei comuna folosirea unei cantitati de pepene verde in aceeasi proportie cu smantana pentru inghetata. Apoi se poate adauga miere si o cantitate mica de zahar pentru un gust mai dulce. Dar atentie! Pepenele rosu este deja destul de dulce!
Smoothie de pepene rosu
Smoothie-ul de pepene rosu este o bautura populara pe baza de fructe, necesitand foarte putine ingrediente, cum ar fi: suc de pepene verde, gheata si cateva bucati de pepene pentru design.
O astfel de bautura aduce numeroase beneficii si poate fi consumata de oricine, indiferent de varsta, avand in vedere ca nu contine alcool sau alte substante nocive.
Dintre beneficii, amintim: ofera vitamine organismului, imbunatateste sistemul imunitar, stimuleaza metabolismul, ajuta la pierderea in greutate si scade nivelul colesterolului.
Acum ca stii si alte modalitati de a consume pepenele rosu, poti sa-ti creezi o rutina alimentara sanatoasa vara aceasta asa cum iti doresti!
Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste recomandarile medicului sau nutritionistului despre o dieta sanatoasa.
Atentie! Suplimentele alimentare si produsele dietetice pot interfera cu alte planuri dietetice sau planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist.
Ai grija la portiile corespunzatoare de servire pentru a preveni efectele adverse ale consumului exagerat!
Surse de informare:
Jennings, K.A. (2021, November 8). The Top 9 Health Benefits of Watermelon, Fresh Food Fast in Healthline.
https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits
WebMD Editorial Contributors (2020, September 19). Health Benefits of Watermelon, Diet & Weight Management in WebMD. Reviewed by MD. Brennan, D.
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-watermelon
Filippone, P.T. (2019, March 10). All About the 4 Types of Watermenlon, The Spruce Eats.
https://www.thespruceeats.com/types-of-watermelon-1807870
Tarazona-Díaz, M.P., Alacid, F., Carrasco, M., Martínez, I., Aguayo, E. (2013) Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes. Journal of Agriculture Food Chemistry.