Physalis - beneficii, proprietati, contraindicatii
Cunoastem cu totii aceste felinare chinezesti comestibile, care ne orneaza uneori desertul. Este vorba despre fructele de physalis, care fac parte din familia Solanaceae, genul Physalis. Denumirrea stiintifica a plantei este Physalis peruviana, dar planta are si alte nume (papalau, lampion chinezesc, sau floarea lampion). Este un fruct invelit intr-un fel de hartie (caliciu), care se indeparteaza inainte de consum, de aceea este numit uneori felinar chinezesc. Aceste frunze protejeaza fructul. Fructul este originar din America de Sud (Brazilia, Peru, Columbia, Ecuador, Chile) si are numeroase beneficii pentru sanatate, in principal pentru ca este o sursa importanta de vitamina C, antioxidanti si alti nutrienti.
Explicam in acest articol care sunt substantele pe care le contine aceasta planta, care sunt beneficiile dar si contraindicatiile pe care studiile medicale le-au evidentiat.
Gustul physalis
Fructul mic si portocaliu are o textura apropiata cu a rosiilor si are in interior seminte mici, care sunt comestibile. Fructul are gust dulce, foarte apropiat de gustul de ananas sau mango.
Ce contine physalis
Iata substantele nutritive care se gasesc intr-o ceasca de physalis:
- Calorii 66;
- Proteine 1 gram;
- Carbohidrati 15 grame;
- Fibre 15 grame;
- Calciu 41 miligrame (mg);
- Fier 0,5 mg;
- Sodiu 1,5 mg;
- Vitamina C 41 mg;
- Vitamina A 450 unitati internationale;
- Vitamina B1 0,110 mg;
- Vitamina B2 0,040 mg.
Physalis este o sursa importanta de vitamina C, ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos (de aceea incurajeaza vindecarea ranilor).
Beneficiile pe care Physalis le are pentru sanatate
Physalis are numeroase beneficii pentru sanatate:
- sustine sistemul imunitar: contine mai mult de 50% din cantitatea necesara zilnic de vitamina C, iar aceasta vitamina actioneaza ca un antioxidant pentru a proteja organismul impotriva radicalilor liberi si pentru a stimula sistemul imunitar. De asemenea, fructul contine polifenoli (cunoscuti pentru ca blocheaza eliberarea unor markeri imunitari inflamatorii). De asemenea, joaca un rol important in formarea colagenului, care ajuta la vindecarea ranilor si la absorbtia fierului.
- are proprietati antiinflamatorii: contine steroizi numiti withanolide, iar acestia ajuta la combaterea unor inflamatii precum lupus si boala inflamatorie intestinala. Se fac studii cu privire la efectul acestor substante asupra celulelor canceroase. Se crede ca protejeaza impotriva cancerului de colon, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.
- sustine sanatatea oaselor: ajuta la obtinerea nevoilor zilnice de calciu, necesar pentru sanatatea oaselor. Calciul joaca un rol important in functiile organismului cum ar fi: contractia musculara, reglarea ritmului cardiac, productia de hormoni, sustinerea vaselor de sange. In plus, physalis are un continut ridicat de vitamina K (vitamina solubila in grasimi si care joaca un rol in metabolismul osos). Vitamina K, pentru o mai buna fixare, poate fi asociata vitaminei D.
- sustine sanatatea digestiva: fructele physalis contin pectina, de aceea fructul este o sursa buna de fibre (previne constipatia).
- ajuta vederea: physalis contine luteina si beta-caroten, dar si cateva carotenoide. Exista cercetari care sustin ca acesti carotenoizi sustin un risc mai redus de degenerescenta maculara legata de varsta de exemplu. Luteina carotenoida este cunoscuta pentru prevenirea afectiunilor oculare.
Cum se consuma physalis
O portie de physalis este de aproximativ o ceasca. Physalis este un fruct relativ scazut in calorii si carbohidrati. In unele cazuri, la o portie de physalis se adauga zahar sau alti carbohidrati. Se recomanda grija atunci cand physalis este asociat cu un desert (cum ar fi torturile sau prajiturile de tip pavlova). Physalis poate fi consumat sub forma de gem sau jeleu, sau scufundat in ciocolata sau alte tipuri de glazuri.
Pentru a ajunge la fructul physalis se desface carcasa. Fructul poate orna anumite produse, sau poate fi combinat cu fructe dulci (banane) intr-un smoothie revigorant, poate fi inmuiat in ciocolata topita, pot fi incluse in salate de fructe proaspete
Physalis are contraindicatii
Oricat ar parea de ciudat, physalis prezinta si contraindicatii. Fructele, daca nu sunt bine coapte, contin solanina. Aceasta este o toxina care se gaseste in mod normal in cartofi si rosii. Solanina, in cantitati mari, poate provoca crampe si diaree. Intoxicatia cu solanina se manifesta prin:
- tulburari gastrointestinale;
- manifestari neurologice;
- greata;
- varsaturi;
- crampe stomacale;
- arsuri la stomac;
- dureri de cap;
- ameteli.
Tocmai de aceea se recomanda ca physalis sa fie consumat numai atunci cand este copt. De asemenea, nu este indicat consumul in cantitati mari.
Rezumat
- Pentru ca o portie de physalis are doar 66 de calorii, poti include fuctul in dieta zilnica.
- In plus, physalis are un continut important de fibre, ceea ce inseamna ca te vei simti mai repede satul si ai mai putine sanse sa consumi produse care nu sunt intotdeauna sanatoase.
- Physalis contine mai multa vitamina C decat cantitatea care se gaseste in lamai de exemplu, sau in rosiile cherry de culoare galbena.
- Fructele, tulpinile si radacinile de physalis au proprietati care ajuta la vindecarea organismului.
- Physalis poate fi consumat ca atare, in stare proaspata, dupa indepartarea frunzulitelor protectoare, dar si sub forma uscata. Se pot adauga in salata de fructe, dar poate fi folosit si in diverse preparate precum dulceata sau gem.
- Cu physalis se pot prepara placinte, inghetata, prajituri, dulciuri diverse. De asemenea, fructele de physalis pot fi glazurate cu ciocolata si servite ca atare.
- Fructele se pot folosi si la ornarea anumitor produse de patiserie, torturi, prajituri.
- Physalis nu trebuie consumate daca fructele nu sunt coapte in totalitate, pentru ca in stare cruda ele contin o toxina periculoasa care se numeste solanina. Aceasta poate afecta sistemul digestiv si poate provoca crampe si diaree. In cazurile severe poate duce chiar la deces. Acesta este motivul pentru care physalis trebuie consumat numai in stare coapta.
Surse suplimentare de informare:
WebMD, „Health Benefits of Physalis”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-physalis#:~:text=Physalis%20is%20a%20berry%20in,Cape%20gooseberry
Healthbenefitstimes, „Physalis Facts and Health Benefits”: https://www.healthbenefitstimes.com/physalis/
Physalishealth.com, „About Physalis”: https://www.physalishealth.com/en/about-physalis/
Natureandmore.com, „Physalis”: https://www.natureandmore.com/en/products/physalis
Sciencedirect.com, „Physalis peruviana”: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/physalis-peruviana