Plagiocefalie: ce este, cauze, simptome, tratament
Plagiocefalia, numita si plagiocefalie deformativa sau plagiocefalie pozitionala, este o problema de sanatate foarte frecventa, dar tratabila. Majoritatea bebelusilor dezvolta plagiocefalie dormind regulat intr-o singura pozitie.
Ce este plagiocefalia?
Plagiocefalia se dezvolta atunci cand craniul moale al unui copil devine aplatizat intr-o anumita zona, datorita presiunii repetate pe o parte a capului. Multi bebelusi dezvolta plagiocefalie dormind in mod regulat intr-o singura pozitie.
Acesta problema de sanatate apare in special [1]:
- la primul copil nascut;
- la copii de sex masculin;
- la nastere asistata cu ajutorul unor instrumente medicale - forceps si extractia in vid.
Care sunt cauzele plagiocefaliei?
Cea mai frecventa cauza a plagiocefaliei o reprezinta pozitia de somn a bebelusului. Sugarii stau pe spate timp de mai multe ore in fiecare zi, astfel incat capul se aplatizeaza uneori intr-un singur loc. Acest lucru se intampla nu numai in timp ce dorm, ci si daca stau o perioada lunga in scaune pentru sugari, carucioare, leagane.
Studiile arata ca pana la 25 % dintre sugarii care dorm pe spate dezvolta un anumit grad de plagiocefalie [2].
Afectiunea este cauzata, cel mai adesea, de muschii gatului care provoaca dificultati bebelusilor la efectuarea unor miscari de intoarcere a capului. Aceasta afectiune a gatului se numeste torticolis. Pentru ca este greu sa intoarca capul, bebelusii au tendinta de a-si tine capul in aceeasi pozitie atunci cand se culca [1], [2].
Alte cauze ale plagiocefaliei includ [3]:
- pozitia in uter. Deoarece craniile sugarilor sunt moi, ele sunt adesea afectate in sarcina si in procesul normal de nastere, dar acest lucru nu provoaca plagiocefalie. Bebelusii care fac parte dintr-o nastere multipla sau care au o mama cu un uter mic, pot dezvolta plagiocefalie;
- nastere prematura. Multi bebelusi nascuti inainte de termen petrec perioade lungi intr-o pozitie fixa, in timp ce se recupereaza in sectia de terapie intensiva, ceea ce poate adesea sa conduca la plagiocefalie.
Care sunt semnele si simptomele plagiocefaliei?
Plagiocefalia se manifesta prin urmatoarele simptome [1], [2]:
- partea din spate a capului copilului este mai plata pe o parte;
- copilul are de obicei mai putin par pe acea parte a capului afectata;
- cand te uiti in jos la capul copilului, urechea de pe partea aplatizata poate parea impinsa inainte;
- fruntea bebelusului s-ar putea umfla pe partea opusa zonei aplatizate si poate parea neuniforma;
- gatul, maxilarul si fata bebelusului ar putea parea inegale.
Ce metode de tratament se aplica in cazul plagiocefaliei?
Plagiocefalia este, cel mai adesea, tratata cu una sau mai multe metode non-chirurgicale. Medicul specialist poate recomanda metode de tratament in functie de gravitatea afectiunii [1]-[3].
- Asezarea copilului pe burta mai mult timp poate contribui la modelarea normala a spatelui capului si ajuta bebelusul sa isi intareasca muschii gatului si sa invete sa se impinga in sus pe brate.
- Efectuarea unor exercitii de recuperare pentru gat cu ajutorul unui kinetoterapeut. Cele mai multe miscari implica intinderea gatului.
- Purtarea unei casti de corectie care ajuta usor la corectarea formei capului, permitand cresterea in zonele aplatizate. Castile sunt cele mai eficiente la sugarii cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 luni care sufera de aplatizare moderata pana la severa.
- Diversificarea pozitiilor de sezut in patut. Majoritatea parintilor dreptaci poarta bebelusii pe bratul stang si ii aseaza cu capul in stanga. In aceasta pozitie, copilul trebuie sa se intoarca la dreapta pentru a privi in camera. Pozitioneaza bebelusul in patut pentru a incuraja intoarcerea activa a capului in partea care nu este aplatizata.
- Tinerea in brate a bebelusului cat mai des. Limiteaza timpul pe care copilul il petrece intins pe spate sau cu capul sprijinit pe o suprafata plana.
- Schimbarea pozitiei capului in timp ce bebelusul doarme. Schimba pozitia capului bebelusului (de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga) atunci cand doarme pe spate. Chiar daca bebelusul se misca in timpul noptii, aseaza-l cu partea rotunjita a capului atingand salteaua si partea aplatizata in sus. Nu folosi perne sau alte dispozitive pentru a mentine copilul intr-o singura pozitie.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ. Daca bebelusul se confrunta cu probleme de sanatate, adreseaza-te unui medic specialist si urmeaza sfaturile acestuia!
Plagiocefalia nu afecteaza cresterea creierului bebelusului. Aceasta afectiune apare mai des la sugarii prematuri ale caror cranii sunt deosebit de maleabile. Tratamentul pentru plagiocefalie include, de obicei, exercitii speciale, diferite pozitii de somn sau purtarea de dispozitive medicale corective, in functie de recomandarile medicului specialist.
Surse de informare:
[1] Hopkins Medicine. Deformational Plagiocephaly. Hopkins medicine, 2023,
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/deformational-plagiocephaly Accesat in 16.03.2023.
[2] Neurology at Nemours Children's Health .Flat Head Syndrome (Positional Plagiocephaly) Kids health, 2019 , https://kidshealth.org/en/parents/positional-plagiocephaly.html Accesat in 16.03.2023.
[3] Boston Children Hospital. Plagiocephaly Childrens hospital, 2023, https://www.childrenshospital.org/conditions/plagiocephaly Accesat in 16.03.2023.