Podiatria: ce trebuie sa stii?
Podiatria se ocupa cu tratarea bolilor piciorului. Specialistul in podiatrie poate oferi ajutor atat copiilor, cat si adultilor, care se confrunta cu diverse afectiuni la nivelul picioarelor, cu diabet sau diverse leziuni sportive. De regula, acest specialist lucreaza alaturi de medicul de familie, nutritionist si fizioterapeuti, pentru ameliorarea durerilor si tratarea eficienta si rapida a problemelor membrelor inferioare.
Podiatria este o ramura insuficient cunoscuta si dezvoltata, dar este o stiinta tot mai apreciata, specialistii in podiatrie fiind esentiali in tratarea si prevenirea agravarii bolilor piciorului. Munca podiatrilor s-a dovedit esentiala in reducerea problemelor persoanelor diagnosticate cu diabet, dar si in ceea ce priveste managementul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare. Iti prezentam in acest material cele mai importante lucruri despre podiatrie pe care trebuie sa le stii.
Ce este podiatria si ce face medicul podiatru?
Podiatria este profesia medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratarea deformarilor si leziunilor piciorului. Specialistul se numeste podiatru, are pregatire medicala inalta, cu specializare in structura, functia si sanatatea intregului membru inferior.
Munca podiatrului vizeaza problemele de mobilitate aparute la picioare, de la copii cu dureri si probleme de mers, la bolnavi de diabet cu probleme de circulatie in zona inferioara a corpului si risc crescut de amputatie, pana la adulti care au artrita, au capatat leziuni sportive sau ca urmare a profesiei de dansatori profesionisti (1).
Specialistul in podiatrie are competente si in leziuni ale gleznei, si in ceea ce priveste chirurgia unghiilor incarnate sau deformate (2), putand sa ofere informatii si sfaturi legate de postura, dar si consiliere pentru utilizarea unor produse specifice de ingrijire a picioarelor pe care le poti achizitiona din farmacii.
Cand ai nevoie de un specialist in podiatrie?
Ideal ar fi sa poti merge anual la un control podiatric, pentru ca medicul sa poata observa modificarile care ar putea sa apara la nivelul piciorului si sa te ajute cu tratament si sfaturi potrivite, pentru remedierea deficientelor inca din faza de debut.
Daca nu mergi la controale preventive, atunci cand sesizezi dureri la picioare, unghii incarnate, infectii la membrelor inferioare sau la unghii, piciorul plat sau ai fost diagnosticat cu diabet, fa o programare la un specialist in podiatrie pentru o consultatie medicala (2).
Examinarea rapida si diagnosticarea eficienta ofera posibilitatea remedierii problemei in cel mai scurt timp.
Care sunt afectiunile pe care medicul podiatru le poate trata?
Un podiatru poate trata persoane de toate varstele, atunci cand acestea se confrunta cu afectiuni la nivelul membrelor inferioare. Uneori exista diferente si intre acesti medici, unii fiind specializati pe chirurgia picioarelor, altii pe ingrijirea si tratarea acestora.
Iata care sunt afectiunile si bolile pentru care ai nevoie de ajutorul unui podiatru (3):
- unghii incarnate,
- negi sau veruci,
- bataturi,
- vezicule si formatiuni anormale,
- calusuri, infectii ale piciorului si unghiilor,
- durere de calcai,
- piele uscata si crapata la nivelul calcaielor,
- neuroame,
- entorse,
- picior plat,
- dureri musculare,
- ligamente incrucisate la picioare,
- indepartarea bunionului,
- fracturi,
- oase rupte,
- boli ale pielii picioarelor,
- ulcere,
- deficiente vasculare la membrele inferioare,
- pinteni calcaneeni.
Un podiatru poate realiza orteze corective, gipsuri flexibile, proteze de picior si, numai in cazuri extreme va interveni chirurgical cu amputatie.
Podiatria si copiii
Copiii pot prezenta de la varste fragede afectiuni la nivelul membrelor inferioare, care sunt uneori trecute cu vederea. Netratate, unele deficiente conduc la probleme de mers sau de postura, dar si la dureri cronice. Un consult la specialistul in podiatrie, atunci cand observi mersul deficitar al copilului sau cel mic se plange de durere de picioare, poate fi pasul perfect pentru a trata corect o disfunctionalitate.
Cele mai frecvente tratamente sunt oferite copiilor pentru: picior plat, negi plantari, degete incrucisate, unghii incarnate, picior de atlet - tinea pedis, degete intoarse la picioare si mers deficitar, leziuni ale placii de crestere la glezna si picior (4).
Pentru tratarea acestor deficiente poate fi vorba de administrarea unor tratamente cu medicamente, urmarea unor terapii de recuperare, masaj sau chiar interventii chirurgicale. Sansele de recuperare pot fi mari daca sunt urmate intocmai recomandarile specialistului, astfel incat copilul cu diverse afectiuni ale piciorului sa fie un adult sanatos.
Rolul specialistului podiatru in tratarea diabetului
Diabetul este o boala cronica, repercursiunile sale asupra organismului sunt uneori vaste. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat se pot confrunta cu leziuni severe in zone diferite ale corpului, inclusiv la nivelul piciorului.
Ingrijirea piciorului diabetic poate fi complicata, medicul fiind nevoit sa apeleze la amputatii ale unor degete de la picioare sau chiar a partii inferioare a piciorului, pentru salvarea vietii pacientului.
Podiatrul poate oferi ajutor nepretuit persoanei cu diabet pentru a nu se ajunge atat de departe, iar boala sa fie mentinuta sub control (4).
Specialistul in podiatrie s-a perfectionat in mentinerea picioarelor sanatoase in special pentru diabetici, dar si in oferirea suportului necesar astfel incat leziunile picioarelor sa fie ingrijite corespunzator.
Mersul si postura in podiatrie
Mersul si postura mentinute corecte ajuta foarte mult corpul sa se dezvolte armonios si sa pastreze echilibrul, pentru a nu risca aparitia unor structuri anormale sau a accidentarilor.
Observarea modului de deplasare si a posturii in repaus il poate ajuta pe podiatru sa vada tiparele anormale de miscare si sa te ajute sa te corectezi. Mersul si postura incorecte cresc riscul de cadere si accidentare la copii, adulti sau varstnici (5). Tratamentul poate porni de la exercitii fizice personalizate, invatate si exersate cu un fizioterapeut sau un kinetoterapeut si poate ajunge pana la purtarea, pentru o perioada determinata a unor orteze, confectionate la comanda.
Podiatria este o ramura a medicinei, de mare ajutor in tratarea afectiunilor picioarelor. Un podiatru poate diagnostica si trata probleme medicale subiacente, diabet, artrita si chiar fracturi ale oaselor. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate podiatriei, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Podiatrist - https://www.healthcareers.nhs.uk/explore-roles/allied-health-professionals/roles-allied-health-professions/podiatrist
2. Everything You Need To Know About A Podiatrist - https://podiatryassociates.org/everything-you-need-to-know-about-a-podiatrist/#:~:text=Podiatrists%20usually%20are%20specialists%20in,feel%20there%20is%20nothing%20wrong.
3. What Is a Podiatrist? - https://www.healthline.com/health/what-is-a-podiatrist
4. What Is a Podiatrist? - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-podiatrist
5. 10 Things you need to know about podiatry - https://www.jointinstitutefl.com/2021/11/12/10-things-you-need-to-know-about-podiatry/