Polipii nazali la copii: cauze, manifestari si optiuni de tratament

11. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Polipii nazali la copii

 

Polipii nazali la copii sunt excrescente benigne care se formeaza pe mucoasa cailor nazale. Un singur polip nazal poate obtura caile nazale pe o parte, iar copilul nu mai poate respira normal. Netratati la timp, polipii nazali la copii pot duce la diminuarea simtului mirosului si la deficiente de auz. Optiunile de tratament sunt variate, de la spray-uri nazale si medicamente se poate ajunge pana la interventie chirurgicala pentru scoaterea polipilor nazali. 

Polipii nazali la copii sunt leziuni anormale ce apar pe mucoasa nazala sau pe sinusurilor paranazale. Poate fi un singur polip in cavitatea nazala sau pot fi mai multi. De regula, polipii multipli se formeaza la copiii ce dezvolta sinuzita cronica, rinita alergica sau sinuzita fungica alergica. Este posibil sa nu stii ca ai un copil cu polipi nazali pana cand nu incep sa apara problemele respiratorii mai grave. 

Desi exista o serie de remedii care pot fi realizate la domiciliu pentru a usura respiratia copiilor cu polipi nazali, ideal este sa mergi cu copilul la un control medical de specialitate pentru tratament adecvat, pentru a evita aparitia altor complicatii de sanatate. 

Ce sunt polipii nazali la copii?

Formatiunile nazale benigne, excrescente moi, nedureroase sau polipii nazali care cresc in interiorul cavitatii nazale se intalnesc si la copiii mici, la cei mai mari, dar si la adolescenti. Adultii se pot confrunta cu polipi nazali daca au avut si in copilarie aceasta problema. 

Atunci cand sunt mici pot fi insesizabili si nici nu confera disconfort, motiv pentru care ar putea fi identificati de medicul specialist in timpul unui control de rutina. Sunt insa si situatii in care aceste formatiuni de la nivelul mucoasei care captuseste caile nazale si sinusurile cresc mult si obtureaza respiratia (1). 

Cu tratamentul adecvat fiecarui caz in parte, pacientii se pot recupera rapid, castiga independenta respiratorie, insa, riscul recidivelor este foarte mare. 

Care este rolul polipilor nazali la copii? Sunt in prima linie si au rol determinant in captarea bacteriilor si virusurilor aspirate. Atunci cand apar racelile, frecvente la copiii mici, polipii nazali se vor inflama si ei foarte mult. Acest lucru duce si la aparitia problemelor de auz si la producerea otitelor medii. Sunt copii care incep sa acuze probleme cu auzul la o ureche si, in urma consultului de specialitate, se constata ca totul a aparut pe fondul inflamarii polipilor nazali. 

Cauze ale aparitiei polipilor nazali la copii

Cauza exacta de aparitie a polipilor nazali la copii nu este cunoscuta, dar se pare ca inflamatia cronica este asociata cu excrescentele din caile nazale. De regula, polipii nazali la copii sunt asociati sau chiar apar pe fondul urmatoarelor afectiuni (2):

  • astm;
  • fibroza chistica;
  • infectii cronice ale sinusurilor;
  • rinita alergica sau febra fanului;
  • boala respiratorie exacerbata de aspirina sau sensibilitate la aspirina;
  • sinuzita fungica alergica. 

Manifestari ale polipilor nazali la copii

  • obstructie nazala, alaturi de rinoree permanenta;
  • reducerea simtului mirosului si gustului;
  • cefalee sau dureri la nivelul fetei;
  • senzatie de presiune pe frunte si fata;
  • sangerari nazale frecvente;
  • sforait sau fornait;
  • dureri de dantura, in special in partea de sus;
  • afectarea auzului;
  • deficiente de somn si treziri frecvente. 

Cum se stabileste diagnosticul pentru polipii nazali la copii?

Medicul va dori sa stie istoricul medical al copilului, simptomele specifice si momentul aparitiei lor. Endoscopia nazala ii permite medicului specialist sa vada in interiorul cavitatii nazale pentru a observa excrescentele. Medicul poate solicita analize de laborator de sange, teste de alergie, testul pentru identificarea fibrozei chistice, alaturi si de investigatii imagistice - CT sau RMN.

 

Stabilirea diagnosticului pentru polipii nazali la copii

 

Optiuni de tratament pentru polipii nazali la copii

Tratament medicamentos

Intr-o prima faza, daca nu este vorba de polipi nazali care sa obstructioneze respiratia sau auzul, medicul specialist poate prescrie un tratament medicamentos, alaturi de spray-uri nazale care sa ajute la respiratie. Spray-urile nazale si pastilele pe baza de corticosteroizi sunt recomandate pentru a reduce inflamatia (3). Acestea insa nu pot fi folosite pe o perioada lunga, copiii vor avea indicatie de administrare tintita. 

Alaturi de acestea, pot fi propuse si alte medicamente pentru a trata celelalte afectiuni asociate, astfel incat presiunea pe cavitatea nazala sa se reduca, iar respiratia sa se poata realiza facil. Rinita cronica sau cea alergica trebuie tratate periodic, motiv pentru care anumite produse vor fi folosite in cicluri sau chiar preventiv, in perioade diferite ale anului, evident, cu recomandare medicala. 

Injectiile sunt si ele o varianta de tratament, medicul este cel care decide cand se impune aceasta optiune. 

Tratamentul chirurgical

Inainte de interventia chirurgicala, medicul poate prescrie un tratament adecvat pentru a reduce inflamatia si a diminua riscul ca polipii sa se rupa in cadrul procedurii. 

Chiar si copiii mici pot fi supusi unei interventii chirurgicale de inlaturare a polipilor nazali cand se confrunta cu obstructie nazala severa sau deficiente de auz (1). Interventia poate viza strict inlaturarea polipilor nazali sau poate sa fie ceva mai complexa si sa se refere si la curatarea sinusurilor (3). Totul depinde de modul in care polipii au crescut, de marimea lor si de manifestarile specifice (4). 

Tratament de intretinere

Si dupa operatie, trebuie avute in vedere anumite indicatii medicale pentru acasa:

  • Curatarea si mentinerea cavitatii nazale in stare cat mai buna - curatarea corecta, cu produse specifice de tipul picaturilor pentru nas, ce pot fi achizitionate din farmacii
  • Umidificarea aerului din casa - mentinerea in permanenta a aerului umed ajuta copiii sa respire cat mai bine, fara a se mai plange de obstructia nazala. Acest lucru se poate realiza cu un umidificator de aer (3);
  • Evitarea factorilor declansatori, cand polipii nazali la copii sunt asociati si cu tipuri diferite de alergii - evitarea polenului, a prafului sau a altor alergeni cunoscuti. 

Pentru ca recidivele sunt frecvente, controalele de specialitate periodice sunt extrem de importante (5) pentru a depista la timp orice noua aparitie sau posibile complicatii. 

Acest articol este informativ. Daca cel mic se confrunta cu deficiente de respiratie sau alte posibile simptome ale polipilor este recomandat sa te adresezi unui cadru medical pentru un consult de specialitate.

Surse de informare:

1. Nasal Polyps in Children: The Early Origins of a Challenging Adulthood Condition - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620101/

2. Nasal Polyps in Children - https://www.verywellhealth.com/nasal-polyps-in-children-5206534

3. Nasal polyps - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasal-polyps/symptoms-causes/syc-20351888

4. Sinusitis and Nasal Polyps in Children - https://www.dukehealth.org/treatments/pediatric-otolaryngology/sinusitis-children

5. Nasal polypectomy: Removing nasal polyps - https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=1009&language=English

 

  • Dr. Max Spray nazal cu apa de mare izotonic este un produs destinat curatarii mucoasei nazale, a sinusurilor si pentru ameliorarea simptomelor congestiei nazale.
  • Dr. Max Spray nazal cu apa de mare hipertonic Extra este un produs destinat curatarii mucoasei nazale si a sinusurilor si pentru ameliorarea simptomelor congestiei nazale.
  • Dr. Max Nebuliser Solutie Hipertonica 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor