Preeclampsia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce inseamna preeclampsia in sarcina? Preeclampsia este o complicatie a sarcinii in care gravida este posibil sa aiba tensiune arteriala ridicata, niveluri ridicate de proteina in urina (iar acest lucru este semn de leziuni renale), sau alte semne care indica organe interne afectate. In cele mai multe cazuri, preeclampsia incepe după 20 de saptamani de sarcina si se manifesta la femeile la care tensiunea arteriala fusese anterior la niveluri normale.
Daca nu este diagnosticata la timp, sau daca nu este tratata adecvat, preeclampsia in sarcina poate duce la complicatii grave (in cele mai severe situatii chiar fatale), atat pentru mama cat si pentru fat. In asemenea cazuri critice, se recomanda nasterea copilului, daca acest lucru este posibil. Aceasta recomandare tine de cat de severa este preeclampsia (preeclampsia severa) si de cate saptamani de sarcina are mama. In cazurile mai putin severe, tratamentul preeclampsiei include monitorizarea atenta a gravidei, medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale si incercarea de a gestiona complicatiile care ar putea aparea.
Preeclampsia in sarcina este una dintre cele 4 tipuri de tulburari de tensiune arteriala la femeile insarcinate. Iata-le pe celelalte 3 (2):
- hipertensiunea gestationala: acest tip de hipertensiune se manifesta dupa a 20-a saptamana de sarcina si dispare dupa nastere.
- hipertensiunea arteriala cronica: se manifesta inainte de sarcina.
- hipertensiune arteriala cronica, suprapusa peste preeclampsie: este hipertensiunea arteriala cronica care se agraveaza pe masura ce sarcina inainteaza. Poate declansa complicatii.
Trebuie spus ca mai exista o forma de preeclampsie, preeclampsia postpartum, care se instaleaza in unele cazuri dupa nasterea copilului. Decesul mamei in urma preeclampsiei in sarcina este rar in lumea dezvoltata. Cu toate acestea, preeclampsia ramane o cauza principala de imbolnavire si deces pentru mame si bebelusi (3). In acest articol trecem in revista cauzele, simptomele si optiunile de tratament in cazul preeclampsiei.
Cauzele preeclampsiei
Inca se mai fac cercetari cu privire la cauza preeclampsiei. Este posibil sa aiba legatura cu vasele de sange din placenta (organul care hraneste fatul pe parcursul sarcinii). Aceste vase de sange au rolul de a transporta nutrientii si oxigenul necesare dezvoltarii fatului. La gravidele cu preeclampsie, aceste vase de sange nu sunt dezvoltate suficient, sau nu functioneaza corespunzator. Faptul ca aceste vase de sange nu functioneaza bine, poate duce la dereglarea tensiunii arteriale a mamei (1).
De asemenea, se mai crede ca preeclampsia apare atunci cand placenta gravidei nu functioneaza asa cum ar trebui, dar nu se cunoaste exact de ce se intampla acest lucru. Unele studii indica faptul ca este vorba despre nutritie, altele ca este vorba despre sange. De asemenea, nu se cunoaste inca de ce vasele de sange se dezvolta diferit, ceea ce se stie insa este ca exista factori care influenteaza acest lucru. Acestea includ (4):
- afectarea vaselor de sange;
- fluxul sanguin insuficient care ajunge la uter;
- probleme ale sistemului imunitar;
- factori genetici.
Nu vorbim numai despre o cauza, ci despre mai multi factori de risc pentru preeclampsie, cum ar fi (1):
- preeclampsie intr-o sarcina anterioara;
- mama a fost insarcinata cu mai mult de un copil;
- avea hipertensiune arteriala inainte de sarcina;
- are diabet 1 sau 2, diagnosticat inainte de sarcina;
- are o afectiune renala;
- are tulburari autoimune;
- a utilizat procedura fertilizarii in vitro.
Exista cateva conditii asociate unui risc moderat de a dezvolta preeclampsia:
- prima sarcina;
- obezitate;
- antecedente in familie de preeclampsie;
- sarcina cu un alt partener decat tatal copiilor de pana acum;
- varsta gravidei este mai mare de 35 de ani;
- complicatii la o sarcina anterioara;
- au trecut mai mult de 10 ani de la sarcina anterioara.
Cercetarile din ultimii ani au demonstrat ca exista si alti factori de risc, legati de inegalitatile sociale:
- accesul la ingrijirea prenatala si la ingrijirea sanatatii;
- existenta unor inegalitati sociale;
- factori de risc cronici (afecteaza sanatatea, dar si bunastarea);
- venitul mic al gravidei poate fi asociat unui risc mai mare de preeclampsie. Explicatia este legata de accesul la ingrijirea medicala. Se considera de asemenea că femeile de culoare si femeile cu venituri mici prezinta risc moderat spre crescut de a dezvolta preeclampsie (1).
Simptomele preeclampsiei
Cel mai important simptom al preeclampsiei este hipertensiunea arteriala. De asemenea, este foarte posibil ca gravida să nu aibă simptome vizibile (asimptomatica). În multe cazuri, semnele de preeclampsie sunt identificate în timpul monitorizărilor medicale din timpul sarcinii (1).
Sunt si alte simptome ale preeclampsiei, in afara de hipertensiunea arteriala (1):
- proteinuria (excesul de proteine în urina);
- semne de afectare a rinichilor, sau a altor organe interne;
- scaderea nivelului de trombocite in sange (trombocitopenie);
- cresterea enzimelor hepatice (este un indiciu clar al unor afectiuni hepatice);
- tulburari de vedere (poate fi vorba chiar de pierderea temporara a vederii, vedere incetosata sau sensibilitate la lumina);
- dificultati respiratorii (din cauza existentei apei la plamani);
- durere in abdomenul superior;
- greata;
- varsaturi;
- dureri ale umarului (2);
- crestere in greutate din cauza cresterii nivelului de fluide corporale (2);
- ameteli (2).
Ce trebuie sa stii:
- In cazul unei sarcini obisnuite, sunt normale cresterea in greutate si aparitia edemului. Cresterea brusca in greutate si aparitia brusca a edemului, mai ales la nivelul fetei si mainilor, pot fi si semne de preeclampsie (1).
- Unele gravide cu preeclampsie nu prezinta simptome, prin urmare este important sa consulte medicul pentru controale regulate ale tensiunii arteriale si teste de urina.
- Cand apare preeclampsia? Poate aparea din saptamana 20 de sarcina, dar astfel de cazuri sunt rare. Cel mai adesea, simptomele se manifesta dupa 34 de saptamani. Sunt situatii in care preeclampsia apare dupa nastere (la 48 de ore).
- Se considera, dar mai sunt necesare studii, ca bebelusii care s-au nascut in urma unor sarcini cu preeclampsie prezinta un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, boala coronariana si alte boli cronice la varsta adulta. Aceste riscuri sunt valabile in special in cazul bebelusilor care s-au nascut la termen (3).
Cand se recomanda consultarea medicului
Gravida trebuie sa faca vizitele la medic din timpul sarcinii, la recomandarea medicului care o ingrijeste. Este o buna oportunitate pentru a i se masura tensiunea arteriala, sau pentru a fi investigate alte simptome care ar putea fi ingrijoratoare. Dincolo insa de aceste vizite medicale, se recomanda ca gravida sa solicite ajutor medical de urgenta in cazul in care are (1):
- dureri de cap severe;
- vedere incetosata;
- tulburari de vedere;
- dureri abdominale severe;
- dificultati respiratorii.
Durerile de cap, greata si durerile sunt simptome frecvente in timpul sarcinii. Daca gravida este ingrijorata de manifestarile pe care le are, este recomandat sa consulte imediat medicul.
Complicatiile preeclampsiei
Preeclampsia poate provoca complicatii rare, dar grave, care includ (1):
- afectarea arterelor care transporta sange la placenta: daca placenta nu primeste suficient sange, copilul nu va primi suficienti nutrienti si oxigen, ceea ce poate conduce la o dezvoltare lenta a bebelusului.
- nasterea prematura: in multe cazuri de preeclampsie, se opteaza pentru o nastere prematură (inainte de 37 de saptamani). Un copil nascut prematur prezinta un risc crescut de dificultati de respiratie si alimentare, deficiente de auz sau vedere, intarzieri de dezvoltare, in cazurile severe chiar si paralizie cerebrala. Exista posibilitatea inceperii unor tratamente inainte de nasterea prematura, dar exista riscuri si in aceste situatii.
- desprinderea placentei: Preeclampsia poate creste riscul desprinderii placentei de peretele interior al uterului. Aceasta desprindere poate provoca sangerari abundente, ceea ce ar putea pune viata mamei si copilului in pericol.
- eclampsia: este foarte dificil de prezis daca o gravida cu preeclampsie va dezvolta eclampsie. Eclampsia poate sa se instaleze fara semne sau simptome de preeclampsie observate anterior.
- leziunile de organe: preeclampsia poate duce la leziuni la nivelul rinichilor, ficatului, plamanilor, inimii, ochilor, sau la epilepsie. Se poate ajunge chiar la accident vascular cerebral, sau la alte leziuni cerebrale. Gravitatea leziunilor sunt in functie de severitatea preeclampsiei.
- boala cardiovasculara: preeclampsia creste riscul bolilor de inima si de vase de sange. Riscul creste mai ales daca gravida a avut preeclampsie de mai multe ori, sau daca a suferit o nastere prematura.
- sindromul HELLP: pune viata in pericol pentru mama si pentru copil. In plus, poate cauza probleme de sanatate pe tot parcursul vietii mamei. Sindromul HELLP este o complicatie obstetrica periculoasa, care este considerata fie o varianta, fie o complicatie a preeclapsiei. Manifestarile gravidei pot fi: greata, varsaturi, dureri de cap, dureri abdominale, senzatie de rau. HELLP este de fapt o abreviere a celor 3 caracteristici principale ale sindromului (2): hemoliza, enzime hepatice crescute, plachetocrit scazut.
Diagnosticul preeclampsiei
Diagnosticul de preeclampsie nu este dificil de stabilit. Pacienta trebuie sa aiba tensiune arteriala mare. O valoare a tensiunii arteriale de 140/90 mm Hg, sau mai mare este anormala in timpul sarcinii (4). In plus, ar trebui sa aiba si cel putin una dintre urmatoarele manifestari (2):
- prea multa proteina in sange;
- trombocite deficitare in sange;
- cefalee care nu cedeaza la medicamente;
- lichid la nivelul plamanilor.
Daca medicul are nevoie de o confirmare a diagnosticului, poate recomanda cateva investigatii precum:
- teste de sange care sa certifice nivelul trombocitelor;
- teste de urina pentru masurarea proteinelor;
Medicul poate comanda, de asemenea, teste de diagnostic:
- analize de sange: pentru a verifica functia rinichilor si ficatului, sau daca sangele se coaguleaza normal.
- ecografia fetala: se monitorizeaza evolutia copilului.
- test non-stres: medicul verifica bataile inimii bebelusului atunci cand se misca.
Optiuni de tratament in cazul preeclampsiei
Singurul remediu pentru preeclampsie este nasterea copilului. Medicul trebuie sa aiba o discutie cu pacienta in functie de cate saptamani mai sunt pana la nasterea normala si in functie de cat de dezvoltat este fatul. Daca bebelusul este bine dezvoltat, atunci medicul poate propune sa induca travaliul, sau sa efectueze o cezariana. Aceasta decizie va impiedica preeclampsia sa se agraveze.
In cazul in care mai este destul timp pana la nasterea copilului, sau acesta nu este dezvoltat bine, medicul poate dori sa trateze preeclampsia. In cazul preeclampsiei fara caracteristici severe, medicul poate prescrie (2):
- repaus la pat, fie acasa fie la spital. Este indicat ca gravida sa se odihneasca mai ales pe partea stanga.
- monitorizarea atenta a ritmului cardiac.
- ecografii repetate.
- medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.
- analize de sange si urina in preeclampsie.
Persoanele care au avut preeclampsie în sarcinile anterioare sunt sfătuite să participe mai des la vizitele prenatale. Medicul poate recomanda următoarele medicamente:
- antihipertensive: acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale.
- anticonvulsivante: în cazuri severe, medicii pot folosi aceste medicamente pentru a preveni o primă criză. Ei pot prescrie magneziu (suplimentele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat).
- corticosteroizi.
Daca gravida se interneaza in spital, poate sa i se administreze:
- medicamente pentru a preveni convulsiile;
- medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale;
- infectii cu steroizi pentru a ajuta plamanii bebelusului sa se dezvolte mai repede;
- injectii cu magneziu, pentru a preveni convulsiile legate de eclampsie.
Cum se poate preveni preeclampsia
Daca sunt sanse mari de a suferi de preeclampsie, gravida trebuie sa discute cu medicul despre modificarea stilului de viata. Iata ce masuri pot fi luate (2):
- reducerea greutatii corporale daca gravida este supraponderala.
- renuntarea la fumat, daca gravida fumeaza.
- miscare in mod regulat.
- monitorizarea tensiunii arteriale si a glicemiei.
Ce trebuie sa retii despre preeclampsie?
Stresul poate cauza preeclampsie?
Stresul nu este una dintre cauzele preeclampsiei, dar poate afecta tensiunea arteriala. Stresul este inevitabil. Cu toate acestea, este important ca gravida sa stie sa gestioneze stresul si sa evite situatiile de stres ridicat.
Cand poate sa se declanseze preeclampsia?
Preeclampsia apare de obicei dupa saptamana 20 de sarcina, dar se poate instala si mai devreme. De asemenea, poate sa se dezvolte si dupa nastere (in primele zile pana la o saptamana). In cazuri foarte rare se poate manifesta la cateva saptamani dupa nastere.
Preeclampsia poate afecta bebelusul?
Preeclampsia poate provoca nastere prematura. Copiii prematuri sunt expusi unui risc mai mare de complicatii, cum ar fi o greutate mica la nastere si probleme respiratorii.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentul in cazul preeclampsiei poate fi urmat numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacienta la pacienta. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate, mai ales in timpul sarcinii.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Mayo Clinic, „Preeclampsia”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/symptoms-causes/syc-20355745
- WebMD, „Preeclampsia”: https://www.webmd.com/baby/preeclampsia-eclampsia
- Preeclampsia Foundation, „What is preeclampsia”: https://www.preeclampsia.org/what-is-preeclampsia
- Medical News Today, „Everything you need to know about preeclampsia”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/252025