Principalele cauze ale ametelii in timpul sarcinii
Ametelile sunt un simptom normal in timpul sarcinii. Sunt mai frecvente in primul trimestru, dar este posibil ca gravida sa le resimta pe toata perioada sarcinii. La inceputul sarcinii, o crestere a hormonilor duce la dilatarea vaselor de sange, ceea ce poate duce la aparitia ametelilor. Acest simptom se poate agrava pe masura de sarcina progreseaza. Exista un hormon de sarcina, gonadotropina corionica umana, care poate provoca ameteli si greturi. In general, aceste stari se amelioreaza spre sfarsitul primului trimestru de sarcina, dar exista situatii in care manifestarile se intind pe toata durata sarcinii.
In acest articol explicam care sunt cauzele ametelilor din timpul sarcinii si cum pot fi ele prevenite.
Cauzele ametelii in timpul sarcinii
Ametelile din primul trimestru de sarcina
Iata care pot fi cauzele starii de ameteala din primul trimestru de sarcina (1):
- modificarea hormonilor (pentru a ajuta la cresterea fluxului sanguin) si scaderea tensiunii arteriale;
- hyperemesis gravidarum (sarcina toxica): se instaleaza in cazul senzatiei puternice de greata si varsaturi. In astfel de cazuri, medicul poate recomanda o dieta speciala, o hidratare suplimentara si medicamente;
- sarcina ectopica: apare atunci cand oul fertilizat se implanteaza in afara uterului (de exemplu, in trompele uterine). In astfel de cazuri, sarcina nu poate fi finalizata. Apar si alte simptome in sarcina: dureri in abdomen, sangerari vaginale.
Cauzele ametelii in al doilea trimestru de sarcina
Unele dintre cauzele care apar in primul trimestru de sarcina pot aparea si in al doilea trimestru: tensiunea arteriala scazuta, hyperemesis gravidarum. Exista insa si alte cauze care apar pe masura ce sarcina evolueaza (1):
- Presiunea asupra uterului: sunt afectate vasele de sange.
- Diabet gestational: in cazul in care nivelul glicemiei este prea scazut. Diabetul gestational
- apare atunci cand hormonii afecteaza modul in care corpul gravidei produce insulina.
Cauzele ametelii in al treilea trimestru de sarcina
Este important ca gravida sa consulte medicul regulat in al treilea trimestru de sarcina, pentru a monitoriza conditiile periculoase care pot aparea (1).
Cauzele ametelii pe tot parcursul sarcinii
Exista unele cauze care pot provoca ameteli pe tot parcursul sarcinii, fara sa fie legate de un anumit trimestru:
- Anemie: este posibil ca gravida sa aiba un numar redus de globule rosii in timpul sarcinii, ceea ce provoaca anemie (lipsa fierului si acidului folic in organism).
- Deshidratare: poate aparea pe tot parcursul sarcinii. Se instaleaza mai ales in caz de greata si varsaturi.
- Foame: unele gravide observa o legatura intre senzatia de foame si aparitia ametelilor. In timpul celui de-al doilea si de-al treilea trimestru de sarcina, gravida are nevoie de mai multe calorii pentru a sustine dezvoltarea fatului, ceea ce poate duce la o senzatia de foame mai intensa. Pe masura ce glicemia scade, ameteala se amplifica.
- Efort: pe masura ce uterul se extinde, pune presiune pe mai multe organe, inclusiv pe plamani. Aceasta presiune face dificila extinderea completa a plamanilor, atunci cand gravida respira.
- Probleme de sanatate mai grave: ametelile din timpul sarcinii pot fi provocate si de probleme de sanatate mai serioase precum: hipertensiunea arteriala, infectie, prezenta unui cheag de sange. Tocmai de aceea, gravidele care se confrunta cu ameteli bruste sau intense trebuie sa consulte medicul care le monitorizeaza sarcina.
Cum se pot preveni ametelile din timpul sarcinii?
Iata cateva sugestii utile pentru a ameliora ametelile de pe perioada sarcinii (3):
- Nu sta prea mult timp in picioare! Daca totusi trebuie sa stai in picioare, alege incaltaminte comoda si stabila. In plus, ajuta daca te misti cat mai mult, pentru a ajuta circulatia.
- Nu te ridica niciodata brusc din pozitia culcat sau sezut!
- Mananca regulat si evita perioadele prea indelungate dintre mese!
- Evita baile fierbinti!
- Poarta imbracaminte lejera si confortabila pentru a nu afecta circulatia!
Ce sa faci cand apar ametelile?
Exista cateva lucruri care pot fi facute atunci cand apare ameteala in sarcina (2):
- Evita sa te ridici brusc!
- Aseaza-te si lasa capul jos!
- Slabeste imbracamintea stransa!
- Deschide fereastra si respira aer curat!
- Consuma alimente bogate in fier!
Cand trebuie mers de urgenta la medic?
Exista situatii in care gravida trebuie sa mearga de urgenta la medic (2):
- Atunci cand ametelile sunt insotite de sangerari vaginale, dureri in abdomen. In astfel de cazuri poate fi vorba despre sarcina ectopica si nu numai. Medicul este cel care stabileste diagnosticul corect si prescrie tratament adecvat.
- Atunci cand ameteala este insotita de alte simptome precum: vedere incetosata, dureri de cap, palpitatii, dificultati de respiratie. In acest caz, poate fi vorba despre anemie severa sau de alta afectiune care poate afecta sarcina.
Ametelile din timpul sarcinii: rezumat
- Ameteala este un simptom comun al sarcinii si poate fi provocata de o multitudine de factori.
- Gravida trebuie sa spuna medicului daca simte ameteala. Medicul recomanda teste necesare pentru a afla cauza si monitorizeaza sarcina pentru a se asigura ca viitoarea mama si bebelusul sunt sanatosi.
Surse suplimentare de informare:
- „What causes diziness in pregnancy”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/dizziness-in-pregnancy
- „Diziness during pregnancy: causes and prevention”: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/dizziness-during-pregnancy/
- „What is the link between diziness and pregnancy”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/dizziness-in-pregnancy