Rinichii - cum functioneaza acestia si care este rolul lor in organism?

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
macheta rinichi

Rinichii sunt o pereche de organe care au forma de boabe de fasole si care se intalnesc la toate vertebratele. Sunt situati in regiunea profunda a abdomenului, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, intre ultimele 2 vertebre toracale si primele 3 vertebre lombare. Rinichiul stang  este situat cu o jumatate de vertebra mai sus decat rinichiul drept. 

Rolul rinichilor este acela de a elimina deseurile din organism, de a mentine echilibrul electrolitic si de a regla tensiunea arteriala. Acestea sunt motivele pentru care rinichii sunt considerați organe foarte importante în organism. 

In acest articol explicam structura rinichilor si functiile acestora. De asemenea, amintim bolile care ii afecteaza si cum pot fi acestea prevenite.

Cum functioneaza rinichii?

durere de rinichi

Fiecare rinichi este inconjurat de o capsula renala dura, fibroasa, transparenta, care are rolul de a proteja tesutul moale care compune rinichiul si de a mentine forma acestor organe. O protectie suplimentara este data de capsula adipoasa, care are rol aparator impotriva traumatismelor. In partea de sus a rinichilor se gasesc glandele suprarenale.

Rinichiul este impartit in 2 zone principale:

  • zona exterioara: este mai deschisa la culoare si se numeste cortex renal;
  • zona interioara: este mai inchisa la culoare si care se numeste medulara renala

In interiorul medularei se afla aproximativ 8 lobi de forma conica (piramidele renale). Intre ei se afla nefronii. Nefronul este unitatea morfo-functionala a rinichiului, iar la nivelul acestuia se formeaza urina. Este alcătuit din corpuscul renal si tub urinifer (sistem tubular). Reteaua de vase de sange mici (capilare) care se afla la capatul nefronului filtreaza sangele care intra in rinichi prin arterele renale si care pleaca prin venele renale. Tubul urinifer returneaza substantele nutritive in sange si elimina deseurile care ulterior se transforma in urina. Rinichii elimina urina prin ureter (tubul care duce la vezica urinara) (2).

 Rolul rinichilor

Rinichii indeplinesc mai multe functii in organism (1):

  • Mentinerea homeostaziei: este cel mai important rol al rinichilor, gestioneaza nivelurile de lichid si echilibrul electrolitic. 
  • Excretia deseurilor: rinichii elimina produsele reziduale prin urina. Compusii eliminati de rinichi sunt: ureea (rezultata din defalcarea proteinelor) si acidul uric (rezultat din defalcarea acizilor nucleici si a substantelor medicamentoase).
  • Reabsorbtia nutrientilor: rinichii au capacitatea de a resorbi nutrienti acolo unde este nevoie de ei. Printre substantele reabsorbite se afla: glucoza, aminoacizii, apa, fosfatul, bicarbonatul, magneziul, potasiul, sodiul.
  • Mentinerea osmolalitatii: osmolalitatea este o masura a echilibrului electroliti-apa, un raport dintre fluide si minerale. Cauza primara a dezechilibrului electrolitic este deshidratarea. Atunci cand osmolalitatea creste, hipotalamusul transmite un mesaj catre glanda pituitara care elibereaza hormonul antidiuretic. Ca urmare, rinichiul face modificari precum: creste concentratia de urina, creste reabsorbtia apei, permite apei sa se intoarca in organism.  
  • Reglarea tensiunii arteriale: pe termen lung.
  • Secretia de compusi activi: eritropoietina (care regleaza eritropoieza, productia de celule rosii din sange), renina (ajuta la gestionarea volumelor de plasma sanguina si lichid interstitial), calcitriolul (forma activa a vitaminei D, care creste atat cantitatea de calciu pe care intestinul o poate absorbi, cat si reabsorbtia fosfatului in rinichi).

Bolile care afecteaza rinichii

Exista o serie de boli care pot afecta rinichii, provocate de factorii de mediu sau de factori medicali. 

Nefropatia diabetica

Nefropatia diabetica inseamna deteriorarea capilarelor rinichiului ca urmare a diabetului. Simptomele pot deveni evidente dupa ani de la inceperea deteriorarii. Manifestarile nefropatiei diabetice sunt:

  • acumulare de lichid;
  • apetit scazut;
  • stomac deranjat;
  • insomnie;
  • slabiciune;
  • incapacitate de concentrare.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi se formează ca o acumulare solida de minerale si pot provoca dureri puternice, dincolo de faptul ca pot afecta functia renala.

Infectii renale

Infectiile renale sunt o consecinta a bacteriilor din vezica urinara care ajung la rinichi. Simptomele infectiei renale sunt: 

  • dureri lombare;
  • urinare dureroasa;
  • febra.

La nivelul urinei se manifesta prezenta sangelui si un miros puternic. Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati si in special gravidele sunt mai expuse. Infectia renala raspunde bine la antibiotice.

Insuficienta renala

La persoanele care au insuficienta renala, rinichii nu mai pot sa filtreze in mod eficient deseurile din sange. In cazul in care insuficienta renala este provocata de utilizarea excesiva a medicamentelor, afectiunea poate fi tratata usor. In cazul in care insuficienta renala este cauzata de o alta afectiune, boala nu se poate trata complet.

Apa la rinichi (hidronefroza renala)

Hidronefroza apare atunci cand un obstacol impiedica urina sa paraseasca rinichiul. Boala se manifesta prin dureri intense. Daca nu este tratata, hidronefroza poate pune presiune pe rinichi si poate duce la leziuni renale. 

Nefrita interstitiala

Nefrita interstitiala este o inflamatie a nefronilor provocata de medicamente sau de o infectie. Tratamentul nefritei interstitiale presupune tratarea inflamatiei sau schimbarea medicatiei.

Tumoare la rinichi

Tumorile la rinichi pot fi benigne sau maligne. Cancerul benign nu se raspandeste si nu ataca tesuturile, dar cancerul malign poate fi agresiv. Cel mai frecvent cancer renal malign este carcinomul cu celule renale.

Sindrom nefrotic

Atunci cand deteriorarea rinichiului afecteaza functia renala, creste nivelul de proteine din urina, ceea ce duce la o penurie de proteine in corp. Simptomele sindromului nefrotic sunt:

  • ochi umflati;
  • cresterea nivelului de colesterol;
  • oboseala;
  • pierderea poftei de mancare.

In general, durerile lombare si modificarile urinei pot fi semne clare pentru problemele renale.

Cauzele afectiunilor renale

diagrama rinichi

Sunt unele cauze comune ale afectiunilor renale:

  • Consumul de analgezice pe perioade lungi poate duce la nefrita analgezica cronica. Poate fi vorba despre aspirina, acetaminofen, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Acumularea imunoglobinei A poate fi daunatoare. Boala progreseaza lent, poate dura multi ani. Simptomele afectiunii includ dureri abdominale, eruptie cutanata si artrita. Se poate ajunge la insuficienta renala.
  • Utilizarea litiului pe termen lung (pentru schizofrenie sau tulburare bipolara) poate provoca nefropatie. Supravegherea medicala poate ajuta o persoana sa evite efectele negative ale litiului.
  • Abuzul de alcoolul: modifica capacitatea rinichilor de a filtra sangele. De asemenea, alcoolul deshidrateaza organismul si creste tensiunea arteriala. 

Tratamente pentru bolile de rinichi

Tratamentul este stabilit de medicul specialist, in functie de simptomele si gravitatea bolii pacientului. In cazurile leziunilor renale severe, dializa poate fi o optiune. Medicii recomanda dializa doar in cazurile de insuficienta renala in stadiu terminal, atunci cand se pierde aproximativ 80-90% din functia renala. Cele mai frecvente tipuri de dializa renala sunt:

  • Hemodializa (un rinichi superficial): elimina deseurile, fluidele suplimentare, substantele chimice. Sangele ajunge la hemodializor, primeste tratamentul dupa care se reintoarce in organism. Hemodializa de face de 3-4 ori pe saptamana.
  • Dializa peritoneala: este introdusa o solutie sterila de curatare in cavitatea abdominala.

Cum se mentine sanatatea rinichilor?

Exista masuri prin care se poate evita dezvoltarea bolilor de rinichi:

  • Adopta o dieta echilibrata! Multe probleme renale rezulta din hipertensiune arteriala si diabet, de aceea adoptarea unei diete echilibrate poate preveni dezvoltarea bolilor renale (3).
  • Fa miscare! 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi poate reduce riscul de hipertensiune arteriala si obezitate, ambele afectiuni fiind din categoria celor care pun presiune pe rinichi.
  • Consuma suficienta apa! Aportul de apa este foarte important pentru sanatatea rinichilor. 4-6 pahare de apa pe zi ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor.
  • Evita abuzul de suplimente alimentare și vitamine! Unele dintre acestea pot dauna rinichilor.
  • Evita abuzul de sare!
  • Nu face abuz de alcool! Alcoolul afecteaza functia renala.
  • Evita fumatul! Fumul afecteaza vasele de sange. In lipsa sangelui, rinichii nu pot functiona normal.
  • Efectuează screening renal! Persoanele care au hipertensiune arteriala sau diabet zaharat ar trebui sa ia in considerare efectuarea periodica a screening-ului renal.
  • Gestioneaza corect diabetul si bolile de inima! Daca sunt urmate recomandarile medicului, rinichii pot fi protejati pe termen lung.
  • Mentinerea rinichilor in stare de functionare este esentiala pentru starea generala de bine a intregului organism!

Surse suplimentare de informare:

  1. „Kidney Health Information”: https://www.nhs.uk/Livewell/Kidneyhealth/Documents/kidney%20guide.pdf 
  2. „Your kidneys & how they work”: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work
  3. „How your kidneys work”: https://www.kidney.org/kidneydisease/howkidneyswrk
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice