Saptamana 20 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

10. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Saptamana 20 de sarcina

 

Saptamana 20 marcheaza, in mod oficial, jumatatea sarcinii - presupunand ca toate mamicile nasc fix la data probabila a nasterii. De acum, sarcina este vizibila pentru toata lumea, miscarile bebelusului au devenit mai clare, mai puternice si mai usor de identificat de zgomotul intestinal general, iar apetitul a revenit cel putin la cotele de dinainte de sarcina, daca nu cumva e mai intens.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

La aceasta varsta de sarcina, majoritatea bebelusilor au o lungime cuprinsa intre 25 si 28 cm. Daca ar fi sa ii comparam dimensiunile cu cele ale unui fruct, cea mai inspirata similitudine ar fi cu o banana [1].

Pe capul bebelusului creste deja parul; la aceasta varsta de sarcina, corpul este acoperit cu un strat subtire de par fin, denumit lanugo [2].

Daca ai urmarit documentare despre nastere sau daca ai vazut nasteri filmate, ai putut observa ca bebelusul vine pe lume acoperit cu o substanta albicioasa. Aceasta este denumita, in termeni medicali, vernix caseosa, iar sinteza ei incepe in saptamana 20 de sarcina. Vernixul este asemanator unei creme pentru corp, rolul sau fiind acela de protectie impotriva contactului prelungit cu lichidul amniotic [3]. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

In functie de cantitatea de tesut adipos, cel tarziu in saptamana 20 este de asteptat sa simti miscarile bebelusului, acele mici impunsaturi sau fluturari care vor deveni, in curand, suficient de puternice incat sa se vada prin peretele abdominal [4]. 

Burtica de gravida este tot mai evidenta; daca este prima ta sarcina, se poate ca abia incepand din saptamana 17 sa fie vizibil pentru toata lumea ca esti insarcinata. Din acest moment, este foarte posibil sa iei in greutate aproximativ 500 g pe saptamana [5]. 

La jumatatea sarcinii, pofta de mancare a revenit sau a crescut. Greata, starile de rau si oboseala au disparut inca de la debutul celui de-al doilea trimestru. E posibil sa suferi de dureri articulare, vergeturi si schimbari la nivelul pielii, dar acestea nu sunt singurele modificari care te asteapta [3].

Secretia vaginala creste ca urmare a noului echilibru hormonal si a fluxului intensificat de sange de la acest nivel. Aspectul normal al acesteia este unul laptos, cu un miros discret, caracteristic. Daca situatia devine deranjanta, poti apela la absorbante zilnice pentru a proteja lenjeria, dar acestea pot contribui si la cresterea riscului de infectie urinara. Schimbarea mai frecventa a lenjeriei poate fi o solutie cel putin la fel de buna [1]. In cazul in care secretia vaginala devine galbuie sau verzuie si prezinta un miros neplacut, trebuie sa discuti cu medicul: poate fi vorba despre o infectie, care trebuie tratata prompt [4]. 

Un alt lucru la care trebuie sa fii atenta este o eventuala pierdere de lichid amniotic, manifestata printr-o scurgere de lichid imposibil de controlat. In acest caz, contacteaza de urgenta medicul [2]. 

Carceii sunt un alt simptom frecvent in sarcina. Ei afecteaza in special gambele si apar cu precadere pe timpul noptii. Pentru a-i preveni, asigura-te ca duci o viata dinamica, practici stretching-ul si tehnici de relaxare, folosesti masajul si caldura pentru a destinde musculatura. Unele suplimente alimentare pentru sarcina iti pot fi de ajutor, dar trebuie sa discuti in prealabil cu medicul despre asta [4].

Arsurile si indigestia incep, de asemenea, sa se manifeste frecvent, ca urmare a presiunii pe care uterul o exercita asupra organelor interne. Evita mesele seara tarziu, consuma portii mici si nu te intinde in pat timp de minim 2 ore dupa masa. Laptele rece este de ajutor, iar medicul poate prescrie si tratament medicamentos in cazurile mai grave [5].

Retentia de lichide este frecventa in sarcina, edemele aparand in general la finalul zilei. Edemele sunt, insa, un motiv de ingrijorare daca afecteaza doar jumatate din corp sau daca sunt insotite de hipertensiune arteriala si de aparitia proteinelor in urina [2]. 

Un simptom relativ nou care poate aparea in aceasta perioada este reprezentat de mancarimile cutanate. Pe masura ce abdomenul se mareste, iar sanii cresc si ei in volum, pielea care se intinde poate deveni pruriginoasa. In general, o hidratare adecvata poate remedia aceasta problema. Daca lucrurile par sa scape de sub control, medicul poate prescrie tratamente eficiente, odata ce elimina suspiciunea unui diagnostic de colestaza de sarcina, o afectiune a ficatului care evolueaza avand ca simptom mancarimi la nivelul palmelor si al talpilor [1]. 

Calitatea somnului incepe sa scada in aceasta perioada: anxietatea si hormonii sunt principalii responsabili, deocamdata. Nu mai poti dormi nici pe spate, nici pe burta, iar gasirea unei pozitii noi de somn se poate dovedi dificila. Drumurile dese la baie nu sunt nici ele de natura sa te ajute. O perna speciala pentru gravide iti poate fi de ajutor, iar metodele de reducere a anxietatii sunt utile pentru a controla starile emotionale [4]. 

Poftele alimentare intense, mai ales daca e vorba despre obiecte care nici macar nu sunt considerate alimente (gheata, amidon pentru rufe, pamant, var), poarta denumirea de sindrom de pica si impun o discutie sincera si cat mai rapida cu medicul specialist, deoarece indica o carenta nutritionala grava. Apetitul dezvoltat pentru alimente dulci, acre sau sarate nu are nici o semnificatie, totusi specialistii recomanda moderatie: nu e cazul nici sa iei foarte mult in greutate, nici sa risti o criza de hipertensiune din cauza consumului exagerat de sare [3]. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

In saptamana 20 de sarcina se recomanda efectuarea morfologiei de trimestrul 2. Este vorba despre o ecografie detaliata care permite efectuarea de masuratori prin care sa se monitorizeze evolutia si dezvoltarea bebelusului, dar care permite identificarea si evaluarea principalelor organe si sisteme de organe din corpul fatului si modul in care functioneaza acestea.

Tot in cadrul morfologiei de trimestrul 2 medicul obtine informatii importante despre cantitatea de lichid amniotic si despre modul de functionare a placentei. Se poate stabili, la cererea parintilor, care este sexul bebelusului - daca pozitia acestuia permite vizualizarea organelor genitale. 

Continua sa iei vitaminele prenatale recomandate de catre medic, care sa suplimenteze beneficiile unei alimentatii sanatoase.

Sfaturi pentru parteneri 

Pe masura ce sarcina avanseaza, partenera ta va obosi tot mai repede si ii va veni tot mai greu sa efectueze anumite sarcini, in special pentru ca dimensiunile abdomenului in crestere ii restrictioneaza miscarile. Pregateste-te, asadar, sa o ajuti cu treburile casnice.

Saptamana 20 de sarcina este un moment foarte potrivit pentru a va inscrie la un curs de Lamaze sau la unul despre ingrijirea nou-nascutului. 

Sustine-ti partenera in conceperea unui plan de nastere si insoteste-o la discutia cu medicul obstetrician, pentru a stabili daca acesta este unul realist, avand in vedere conditiile oferite de maternitate si regulile spitalului. Ajuta-ti partenera, daca e nevoie, sa accepte eventualele compromisuri de la planul initial, in cazul in care asteptarile sale nu pot fi indeplinite - de pilda, participarea partenerului la nastere nu este posibila in spitalele in care salile de nastere nu sunt individuale. 

Saptamana 20 de sarcina este una incarcata de emotii, asa cum ii sade bine unui moment cu atatea semnificatii - jumatatea perioadei de timp necesara ca sa iti tii bebelusul in brate. Pentru ca lucrurile sa continue sa mearga bine, tine legatura cu medicul care te supravegheaza, respecta-i recomandarile si ai grija de tine! 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/pregnancy/20-weeks-pregnant#pregnancy-checklist afisat la 5.09.2022;
  2. acog.org/womens-health/faqs/how-your-fetus-grows-during-pregnancy afisat la 5.09.2022;
  3. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928162/ afisat la 5.09.2022;
  4. womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/stages-pregnancy afisat la 5.09.2022;
  5. nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-20/ afisat la 5.09.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice