Sare amara: proprietati, beneficii, utilizari
Sarea amara, cunoscuta si sub denumirea de sare Epsom, este un remediu foarte popular, care mai mult ca sigur ti-a fost recomandat cel putin o data. Poate fi adesea gasita in dulapiorul de la baie, gata sa fie adaugata in apa atunci cand avem nevoie de o doza de relaxare, fiindu-i atribuite numeroase beneficii. Care sunt acestea si cum se poate utiliza sarea amara vei descoperi in randurile de mai jos.
Ce este sarea amara?
Sarea amara este, de fapt, sulfat de magneziu, un compus chimic natural. In ciuda denumirii si a faptului ca au un aspect similar, nu are nicio legatura cu sarea de masa si nici nu este recomandat sa incerci sa o folosesti in bucatarie, pentru condimentarea mancarurilor. Este destul de amara si, desi unele persoane o consuma dizolvata in apa, gustul sau nu este unul pe care ai dori sa-l imprumuti si alimentelor pe care le consumi.
A fost descoperita pe la inceputul secolului XVII, in orasul Epsom din Anglia (de unde si denumirea de sare Epsom). De-a lungul timpului, a fost folosita in diverse scopuri, de la ameliorarea durerilor musculare, pana la detoxifierea organismului.[2] In prezent, este usor de gasit in farmacii, magazine naturiste sau chiar si in unele supermarketuri. Pretul rezonabil si faptul ca este usor de utilizat au contribuit si ele la popularitatea sa.
Ce proprietati are sarea amara?
Sarea amara este cel mai bine cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii, laxative si detoxifiante. Ii mai sunt atribuite, de asemenea, proprietati analgezice si relaxante, proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Este considerata si un foarte bun exfoliant natural.[2][3]
Sare amara: beneficii pentru organism
Dovezile stiintifice concrete privind beneficiile sarii amare sunt putine si uneori contradictorii. Cu toate acestea, multi sustin ca aceasta, sub forma de supliment alimentar sau adaugata in apa de baie, ar avea anumite efecte pozitive asupra sanatatii. Iata cateva dintre acestea!
Ajuta la ameliorarea durerilor si crampelor musculare
Sarea amara este folosita adesea pentru a relaxa muschii si a calma durerile de umeri, gat sau spate, inclusiv in perioada de recuperare dupa un antrenament mai intens. De asemenea, multi apeleaza la baile cu sare amara pentru a ameliora simptomele fibromialgiei. Nu este insa prea clar daca acest efect se datoreaza strict sarii amare sau daca si apa calda are un rol in acest sens.[2][4]
Ajuta la reducerea stresului si imbunatateste calitatea somnului
Daca treci printr-o perioada mai stresanta sau ai probleme cu somnul, o baie cu sare amara te-ar putea ajuta. Nivelurile adecvate de magneziu sunt esentiale pentru gestionarea stresului si a somnului, iar unele persoane sustin ca baile cu sare amara i-ar permite corpului sa absoarba magneziu prin piele. Nu exista dovezi stiintifice concludente in acest sens, dar nu se poate nega efectul calmant al unei bai calde.[2]
Ajuta la ameliorarea constipatiei
Sarea amara este folosita adesea si ca laxativ, in caz de constipatie. In astfel de cazuri, se administreaza pe cale orala, dizolvata intr-o cantitate mica de apa, conform instructiunilor de pe ambalaj.[2]
Ajuta la reducerea inflamatiei
Multi sustin ca baile cu sare amara ajuta si la ameliorarea inflamatiei si a simptomelor artritei. Din nou, nu se stie daca acest efect poate fi atribuit in totalitate sarii amare. Proprietatilor sale antiinflamatorii ii mai sunt atribuite si anumite efecte pozitive in ceea ce priveste reducere riscului bolilor cardiovasculare.[2][4]
Cum se utilizeaza sarea amara?
Sarea amara poate fi utilizata atat extern, cat si intern. O poti folosit, de exemplu, pentru a pregati o baie calmanta sau ca exfoliant pentru corp. In primul caz, o vei adauga direct in apa de baie, iar in cel de-al doilea o vei umezi usor si iti vei masa corpul cu ea. Daca vrei sa o incluzi in rutina ta de ingrijire a tenului, o poti face combinand aproximativ o jumatate de lingurita de sare amara cu gelul sau lotiunea de curatare pe care o folosesti.
Parul tau este lipsit de volum? S-ar putea ca sarea amara sa-ti fie de ajutor si in acest caz. Combina parti egale de sare amara si balsam pentru a prepara o masca pe care o vei aplica pe par si o vei lasa sa actioneze 20 de minute inainte de a o clati.
Pentru uz intern, se vor dizolva cateva lingurite de sare amara intr-o cana cu o cantitate suficienta de apa. De obicei, persoanele care aleg sa bea apa amara o fac pentru a scapa de constipatie.[3][3]
Dozaj sare amara: cat sa consumi?
Nu exista recomandari oficiale in ceea ce priveste dozajul sarii amare. Urmeaza intotdeauna instructiunile producatorului sau pe cele primite din partea medicului. In general, se recomanda consumul a maxim 10-30 g pe zi, pentru adulti, respectiv 5-10 g, pentru copii.[2] Cu exceptia cazurilor in care exista indicatii clare in acest sens din partea medicului, nu este indicata depasirea dozelor recomandate de producator. Indicat ar fi sa consulti un specialist inainte de a introduce sarea amara in dieta ta. Acesta este singurul in masura sa-ti spuna cat de des poti bea sare amara si in ce cantitati.
Contraindicatii
In general, sarea amara este considerata sigura. Posibilele efecte adverse sunt asociate cu ingerarea sa si includ:
- diareea:
- balonarea;
- indigestia;
- ametelile;
- lesinul;
- vederea incetosata;
- bataile neregulate ale inimii;
- dificultatile de respiratie;
- slabiciunea musculara;
- oboseala extrema.
Consumul sau este contraindicat femeilor insarcinate, copiilor si persoanelor care sufera de afectiuni renale sau boli de inima.[3]
Sarea amara are anumite contraindicatii si atunci cand este utilizata extern. Mai exact, baile cu sare amara nu sunt recomandate persoanelor cu inflamatii severe sau infectii ale pielii, rani deschise sau arsuri severe.[4]
Ce presupune detoxifierea cu sare amara?
Prin detoxifiere cu sare amara se poate intelege atat o baie calda, cat si consumul unei solutii de apa si sare amara. Pentru a pregati o baie detoxifianta, dizolva aproximativ doua cani de sare amara in apa de baie (se va dizolva mai repede daca o vei tine direct sub robinet). Apa ar trebui sa fie calda, dar nu fierbinte; urmareste sa aiba intre 33°C si 37°C. Daca vrei, poti adauga in apa si cateva picaturi din uleiul esential preferat, ulei de masline sau bicarbonat de sodiu. Relaxeaza-te apoi minim 10-12 minute si indicat ar fi sa eviti sa folosesti sapun. Dupa baie, odihneste-te cel putin o ora.
Sarea amara mai este folosita si in curele de detoxifiere a organismului. Nu exista insa dovezi credibile care sustina efectul detoxifiant al consumului de sare amara pe cale orala. Are, intr-adevar, efect laxativ, dar, dupa cum spuneam mai sus, poate avea si efecte adverse, inclusiv diaree, care, la randul sau, poate duce la deshidratare.[1][4]
Discuta cu medicul tau despre posibilele beneficii si contraindicatii ale detoxifierii cu sare amara!
Sarea amara este un remediu natural folosit de sute de ani pentru a ameliora diverse simptome neplacute si pentru a scapa de probleme precum durerile musculare si articulare sau constipatia. Nu exista insa prea multe dovezi stiintifice care sa si confirme aceste beneficii. Cu toate acestea, cu putine exceptii, este considerata in general sigura si este usor de utilizat.
Atentie! Acest articol are rol strict informativ. Daca vrei sa incepi sa folosesti sarea amara, discuta mai intai cu un specialist si respecta indicatiile acestuia!
Bibliografie:
- Barhum, Lana. What Are the Benefits of an Epsom Salt Detox? Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 Apr. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/321627. Accessed 31 Mar. 2023.
- Elliott, Brianna. Epsom Salt: Benefits, Uses, and Side Effects. Healthline, Healthline Media, 13 Dec. 2018, www.healthline.com/nutrition/epsom-salt-benefits-uses. Accessed 31 Mar. 2023.
- Eske, Jamie. Epsom Salt Uses, Benefits, and Side Effects. Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 June 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/epsom-salt. Accessed 31 Mar. 2023.
- Team, Wellness. Should You Take an Epsom Salt Bath? Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 28 Apr. 2022, health.clevelandclinic.org/7-things-you-probably-didnt-know-about-epsom-salt/. Accessed 31 Mar. 2023.