Secretele gingiilor sanatoase: ce trebuie sa stii

8. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Secretele gingiilor sanatoase

Desi dintii au monopolizat interesul cu privire la sanatatea orala, gingiile au nevoie de o atentie cel putin la fel de mare. Pentru ca, da, nu numai dintii „se imbolnavesc”, nu numai dintii pot fi durerosi, si pentru ca pierderea lor, de multe ori, este cauzata de afectarea gingiilor.

Gingiile la care exista probleme de sanatate arata acest lucru printr-o serie de simptome: devin rosii, inflamate si dureroase si sangereaza la periaj, la folosirea atei dentare sau atunci cand sunt consumate alimente dure, cum ar fi de exemplu merele. In evolutie, boala gingivala – adesea o infectie – prezinta si alte semne precum respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura, retractie gingivala (gingia „se micsoreaza”), mobilitate a dintilor (incep sa se miste) si in final, in stadiu avansat, pierderea lor.

Inspectia zilnica a gingiilor, care nu presupune nimic complicat, doar sa li se acorde putina atentie, sa fie privite, va poate ajuta sa interveniti si sa va rezolvati aceasta problema in cabinetul medicului dentist. Asadar, solicitati o programare la medic daca observati ca gingiile sunt inflamate si dor, daca in gura sunt prezente ulceratii si pete rosii, daca dintii „se misca” sau cad ori daca in gura sau pe buza este prezent un nodul. Ideal este, bineinteles, sa mergeti la controale stomatologice regulate, periodice, pentru ca in acest fel problemele care pot sa apara vor fi depistate in stadiu incipient iar rezolvarea lor va fi mai usoara si rezultatele mai bune. Am putea adauga ca tratamentul va fi si mai putin costisitor, pentru ca nu este un aspect de neglijat...

Controalele preventive sunt importante pentru ca pot exista situatii in care, desi persoana nu observa niciun simptom, gingiile sa fie totusi afectate intr-un anumit grad. La unii oameni boala gingiilor poate afecta doar anumiti dinti, cum ar fi molarii. Doar un dentist sau un specialist in parodontopatie poate recunoaste si determina progresia bolii gingivale.

Prevenirea afectiunilor gingivale

Boala gingivala este cauzata de acumularea de placa bacteriana pe dinti. Daca aceasta nu este indepartata, ea se va acumula si va irita gingiile. Iata ceea ce puteti face pentru a preveni bolile gingiilor:

  • Periati-va dintii cu pasta de dinti cu fluor de cel putin doua ori pe zi, scuipati dupa periaj si nu clatiti gura;
  • Curatati-va intre dinti in fiecare zi, folosind ata dentara sau periute inter dentare;
  • Inlocuiti periuta de dinti la fiecare cel mult trei luni;
  • Evitati strangerea din dinti si scrasnirea lor. Aceste actiuni pot pune prea multa presiune asupra tesuturilor de sustinere ale dintilor si pot creste rata cu care aceste tesuturi sunt distruse;
  • Mergeti la controale regulate, mai ales daca sunteti insarcinata sau aveti diabet de tip 2.

Cele doua lucruri pe care este important sa NU le faceti daca vreti sa aveti gingii sanatoase sunt sa nu folositi apa de gura imediat dupa ce ati terminat periajul dintilor si sa nu fumati!

Diferenta dintre gingivita si parodontita

Parodontita, numita si boala gingiilor sau boala parodontala, incepe cu inmultirea bacteriilor in gura si se poate termina, daca nu este tratata corespunzator, cu pierderea dintilor din cauza distrugerii tesutului care inconjoara dintii.

Gingivita (inflamatia gingiilor) apare de obicei inainte de parodontita (boala gingiilor). Dar nu toate gingivitele duc la parodontita. Majoritatea oamenilor, la un moment dat in viata sufera de gingivita, dar simptomele ei usoare o fac sa fie ignorata. Din pacate, fara aplicarea tratamentului corespunzator, gingivita poate duce la probleme cu adevarat mari. Vestea buna este ca in stadiu incipient, printr-o igiena corecta si sustinuta, acasa, completata de curatari profesionale, gingivita poate fi vindecata.

In stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa se acumuleaza, provocand inflamarea gingiilor si sangerarea in timpul periajului dentar, chiar daca este unul bland. Desi gingiile pot fi iritate, dintii sunt inca bine plantati in alveolele lor, deoarece in aceasta etapa inca nu s-a produs nicio lezare ireversibila a osului sau a altor tesuturi.

In lipsa igienei orale, cand o persoana uita sa isi perieze dintii, sa foloseasca ata dentara si sa clateasca gura cu apa de gura, in jurul dintilor se formeaza o pelicula lipicioasa de bacterii si alimente, numita placa. Aceasta placa bacteriana elibereaza acizi care ataca smaltul dintilor, provocand carii. Dupa 72 de ore, placa se intareste, formandu-se tartrul, dispus de-a lungul liniei gingiilor, care va ingreuna curatarea completa a dintilor si gingiilor. De-a lungul timpului, aceasta acumulare irita si inflameaza gingiile, provocand gingivita.

La o persoana cu parodontita, stratul interior al gingiei si osului se desprind de dinti si formeaza niste „buzunare”. In aceste spatii mici dintre dinti si gingii se aduna resturi, iar acestea se pot infecta. Sistemul imunitar al organismului lupta impotriva bacteriilor pe masura ce placa se raspandeste si creste sub linia gingiei.

Toxinele produse de bacteriile din placa, precum si de enzimele „bune” ale corpului implicate in combaterea infectiilor, incep sa descompuna osul si tesutul conjunctiv care tin dintii pe loc. Pe masura ce boala progreseaza, buzunarele se adancesc si mai mult, tesutul gingival si osul fiind distruse. Cand se intampla acest lucru, dintii nu mai sunt ancorati la locul lor, se slabesc si cad.

Tratamente pentru bolile gingiilor

Stomatologul va verifica dintii si gingiile si va recomanda efectuarea de radiografii pentru a verifica atat dintii cat si osul maxilarului. Modul in care este tratata boala gingivala depinde de cat de grava este.

In primele etape pacientul va primi sfaturi cu privire la mentinerea dintilor curati (cum ar fi folosirea periilor inter dentare), la necesitatea renuntarii la fumat si a efectuarii de curatari profesionale a dintilor, in cabinetul stomatologic. Daca boala gingiilor este deja intr-un stadiu mai avansat, este posibil sa fie necesara o curatare profunda, sub gingivala, administrarea de antibiotice, extractii sau interventie chirurgicala asupra gingiei.

Din fericire si pentru parodontoza exista in prezent metode moderne de tratament cum sunt chiuretajele sub gingivale in camp inchis sau deschis, tratamentul retractiilor gingivale, decontaminarea/dezinfectarea pungilor parodontale, tratamentele de biostimulare cu plasma sau folosirea unor tehnici de regenerare osoasa.

Ce cauzeaza boala gingiilor

Principala cauza a bolii gingivale este, cum s-a afirmat, placa bacteriana. Cu toate acestea, la boala parodontala pot contribui si alti factori:

  • Modificarile hormonale. Pubertatea, menstrele, sarcina si menopauza fac ca gingiile sa fie mai sensibile, ceea ce faciliteaza dezvoltarea gingivitei.
  • Unele afectiuni cronice. Diabetul, HIV sau cancerul sunt boli care interfereaza cu sistemul imunitar. Deoarece diabetul afecteaza capacitatea organismului de a folosi zaharul din sange, persoanele cu aceasta afectiune prezinta un risc mai mare de a dezvolta infectii, inclusiv boala parodontala si carii.
  • Unele medicamentele. Sanatatea orala poate fi afectata de diverse medicamente care reduc fluxul de saliva, cea care are un efect protector asupra dintilor si gingiilor. Pe de alta parte, medicamentele anticonvulsivante sau anti-angina pot provoca o cresterea anormala a tesutului gingival.
  • Fumatul. Acest obicei face ca tesutul gingival sa se vindece mai greu.
  • Istoricul familial de boli dentare poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la dezvoltarea gingivitei.

Boala gingivala poate determina si alte probleme de sanatate

Cercetatorii au descoperit existenta unor potentiale legaturi intre bolile gingiilor si alte afectiuni grave de sanatate. La persoanele cu sistem imunitar sanatos, bacteriile din gura care isi fac drum in fluxul sanguin sunt de obicei inofensive. Insa, in anumite circumstante, aceste microorganisme sunt asociate cu probleme grave de sanatate cum ar fi accidentul vascular cerebral si bolile de inima. Diabetul nu numai ca este un factor de risc pentru boala gingiilor, dar este valabila si reciproca, respectiv faptul ca boala gingiilor poate agrava diabetul.

  • ​Spatiile dintre dinti sunt greu accesibile pentru o periuta de dinti normala. Daca nu exista o curatare regulata, placa dentara devine un teren propice pentru bacterii.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice