Sforaitul si apneea in somn la copii
Ce este sforaitul?
Sforaitul reprezinta o respiratie dificila si zgomotoasa in timpul somnului si este manifestarea obstructiei culoarului respirator. In functie de aparitie, sforaitul poate fi o problema de moment sau mai veche, cronica. Sforaitul apare, de obicei, in momentul in care in calea fluxului de aer apare un obstacol – nasul infundat sau marirea vegetat iilor adenoide in timpul unui episod de viroza, gripa sau infect ie. Dispare, de obicei, dupa remisia episo dului acut si nu este un motiv de ingrijorare. Daca problema persista, copilul trebuie investigat suplimentar pentru a depista si elimina cauzele care determina obstructia culoarului respirator si a evita complicatiile.
Apneea in somn
Este o afectiune caracterizata de o reducere a fluxului de aer sau o pauza in respiratie in timpul somnului. Reducerea respiratiei este numita hipopnee iar oprirea acesteia, apnee. Apneea in somn de cauza obstructiva (OSA) – reducerea sau oprirea trecerii aerului la nivelul nasului sau gurii are loc in ciuda efortului respirator depus la nivelul toracelui si abdomenului, avand cauza un obstacol la nivelul faringelui. Desi apneeea in somn este destul de frecventa la copii, diagnosticul este difi cil de pus in comparatie cu adultul, unde metodele sunt standardizate. Cel mai frecvent sforaitul si apneea in somn de cauza obstructiva se intalnesc la copii intre doi si cinci ani; acest lucru se explica prin frecventa mai mare a patolo giei nasofaringiene la aceasta varsta – rinite, faringite, amigdalite, adenoidite (vegetat ii adenoide mari, infl amate), marirea amigdalelor palatine.
Simptome si efecte posibile ale apneei in somn de cauza obstructiva
- somn neodihnitor, agitat, superficial, cu episoade de scurta trezire – dimineata copilul se simte mai obosit decat seara cand s-a culcat;
- pozitii neobisnuite in timpul somnului, precum dormitul cu capul in hiperextensie sau in genunchi sau pe maini;
- sforait;
- insomnie, cosmaruri;
- urinari nocturne, in pat;
- trezire cu gura uscata din cauza respiratiei predominant orale;
- tuse in timpul somnului, cu eliminare de secretii; copilul isi ,,drege" vocea dimineata si poate fi usor ragusit;
- dintii nealiniati corespunzator;
- tulburari ale cresterii si dezvoltarii;
- scaderea performant elor scolare;
- copilul este obosit, nu se poate concentra – lucru care se poate interpreta gresit la scoala ca fiind lenes;
- copilul poate fi usor iritabil, nervos si sa nu-i convina nimic.
Tratamentul OSA pentru apnee si sforait
Acest tratament chirurgical consta in eliminarea obstructiei, respectiv a vegetatiilor adenoide (adenoidectomie), amigdalelor palatine marite in volum (amigdalectomie) sau a amandorura. La copii, chiurgia ofera rezultate foarte bune, cu remisia aproape sau in totalitate a simptomatologiei. In cazul in care observi aparitia sfora itului care nu mai trece dupa un episod de raceala sau gripa sau, mai grav, aparitia pauzelor in respiratie in timpul somnului, solicita consultul unuia dintre medicii: pediatru, ORL-ist sau somnolog.
Poti citi si alte articole O.R.L in revista Blu si in format pdf pe www.sensiblu.ro:Amigdalitele la cei mici (Blu octombrie 2012);Adenoidita cronica la copil (Blu noiembrie 2012); Adenoidectomia la cei mici (Blu iulie-august 2013).
Expert Dr. Vlad Postelnicu
Medic specialist ORL.
Doctor in Stiinte Medicale